Skocz do zawartości

Szybkie pytania, szybkie odpowiedzi BMW 3 G20/21

dzbpl

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy, czy jest taka opcja aby w G20 LCI1 włączyć automatyczne zaciąganie się hamulca ręcznego po wyłączeniu silnika? Przeszperałem całe menu i nie znalazłem takiej opcji. W poprzednim BMW U11 była taka możliwość. Prośba o pomoc jeśli udało Wam się to znaleźć

4 godziny temu, maciej_cie napisał(a):

Wczoraj byłem w Bawarii na montażu Car Eye i przy okazji zrobiłem wymianę oleju między interwałami po 12 tys. od poprzedniej. Koszt wymiany oleju ze wszystkim wyniósł 699 zł brutto.

Bardzo dobra cena,  jaki motor? Do 40i (B58) wchodzi 7,2l oleju...

5 godzin temu, maciej_cie napisał(a):

Wczoraj byłem w Bawarii na montażu Car Eye i przy okazji zrobiłem wymianę oleju między interwałami po 12 tys. od poprzedniej.  Koszt wymiany oleju ze wszystkim wyniósł 699 zł brutto.

ASO Bawaria w którym mieście , bo za wymiane oleju w silniku bardzo dobra cena , We Wrocławiu co ostatnio pytałem 1100zł.

2 godziny temu, Ratm napisał(a):

No tak, ale nikt tam wcześniej nie wspominał o autohold 😁

Takie zachowanie jest u wielu producentów - tak, hamulec postojowy zaciąga się sam gdy wykorzystywany był auto hold.

W jakim celu nie korzystać z auto hold?

Dla porównania Bońskowski (Szczecin, Gorzów i chyba Piła):

• silnik 3 lub 4 cylindrowy – 949 zł
  • silnik diesla 6 cylindrowy – 1290 zł
  • silnik 6 cylindrowy benzyna – 1110 zł
  • silnik 8 cylindrowy – 1490 zł 

19 godzin temu, komoornik napisał(a):

Takie zachowanie jest u wielu producentów - tak, hamulec postojowy zaciąga się sam gdy wykorzystywany był auto hold.

W jakim celu nie korzystać z auto hold?

Szczerze mówiąc nie bardzo przepadam za feelingiem tego auto holda zarówno jak jeżdżę po mieście dynamicznie lub parkuje. Jak miałem nowe X1 na chwilę to tam fajnie to działało auto hold miałem wyłączony a auto automatycznie zaciągało ręczny gdy włączył się tryb P w skrzyni i zwalniał się sam po wybraniu trybu D. 

IMG_6104.PNG.8fd0433272655eff0993e663d10ad490.PNG 

2 godziny temu, adiki napisał(a):

Szczerze mówiąc nie bardzo przepadam za feelingiem tego auto holda zarówno jak jeżdżę po mieście dynamicznie lub parkuje. Jak miałem nowe X1 na chwilę to tam fajnie to działało auto hold miałem wyłączony a auto automatycznie zaciągało ręczny gdy włączył się tryb P w skrzyni i zwalniał się sam po wybraniu trybu D. 

Dokładnie - w U11 jest taka opcja żeby ręczny zaciągał się automatycznie bez korzystania z autohold. Do mnie też ten autohold nie przemawia, nie mogę się do niego przyzwyczaić. To co, rozkminił ktoś czy da się w G20 włączyć auto ręczny po zgaszeniu silnika? 🙂

Godzinę temu, maciej_cie napisał(a):

Zmieniając temat - właśnie pojawiła mi się informacja o nowym sofcie - nie mam niestety jego numeru.

Ja się trochę boję instalować bo mam auto z 2024 w którym póki co nie ma ostrzeżenia dźwiękowego o przekroczeniu prędkości a nastraszyli mnie ostatnio w ASO że może się pojawić w którejś z kolejnych aktualizacji. 

IMG_6104.PNG.8fd0433272655eff0993e663d10ad490.PNG 

37 minut temu, komoornik napisał(a):

Jeśli byłby wymóg prawny to ISA by u Ciebie była, gdyby mieli ją wprowadzić updatem softu to byłby strzał w kolano.

Tym tokiem rozumowania to mogliby nie aktywować ISA na samochodach sprzedanych przed lipcem 2024, a na przynajmniej jednej demówce był domyślnie włączony w maju jak testowałem. To samo u innych producentów.