Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
WItam

...

5. Jeszcze pierwotnie wziąłem kamery 360 ale jak są samoczynnie obniżające się lusterka to chyba nie zniszczę felg o krawężnik, jak to u was wygląda?

...

tu się zastanów. Zależy gdzie jeździsz. obniżające lusterka dają ci tylko pogląd na krawężnik podczas cofania. Kamery 360 pomogą ci również jak masz gdzieś w ciasnym miejscu manewrować i potrzebujesz mieć info jakie przeszkody masz przed maską, przy błotnikach itp. Pomocne może być w ciasnych garażach, ale również jak jedziesz gdzieś na wakacjach do państw typu Chorwacja, nieraz tam dzie chcesz zaparkować są różne kamienie itp. Obniżające lusterka nie zastąpią ci na pewno kamer 360.

• Moderatorzy
Opublikowano

2. Jak wyglada to nawi plus? jest sens dopłacać do proffesional?

Słabo. Stary system id6. Największa zaleta nowego wnętrza to nowy system (id7) live cockpit proffesional.

Kupowanie schodzącego systemu na kilka lat mija się z celem.

3. Co sądzicie o dostępie komfortowym plus automatyczna klapa? Fajnie działą to otwieranie i zamykanie nogą?

Nie mam i nie brakuje mi go, klapa po przytrzymaniu przycisku otwiera się samoczynnie do góry siłą sprężyn.

Lampy bez laserów wyglądają dużo słabiej (dzienne) oraz nie wycinają w nocy innych użytkowników - są jedynie skrętne, ale dopłata jest faktycznie spora, dla mnie to był must have.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Teraz to mogę czekać do maja 2022r. , dostałem z centrali BMW obłędną 5er na czas produkcji mojego :8) :D tylko szkoda że pomimo braku produkcji aut obecnie , nie pozwolono na zmianę konfiguracji - chciałem dołożyć oświetlenie ambientowe i fotele komfortowe - :(
Opublikowano
Teraz to mogę czekać do maja 2022r. , dostałem z centrali BMW obłędną 5er na czas produkcji mojego :8) :D tylko szkoda że pomimo braku produkcji aut obecnie , nie pozwolono na zmianę konfiguracji - chciałem dołożyć oświetlenie ambientowe i fotele komfortowe - :(

To ja mam cały czas dowolność konfiguracji

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wszystko zależy od etapu produkcji - podobno mój jest po malowaniu i czeka na skręcenie kierunkowskazów :wink:
Opublikowano
HK vs HI-FI Warto dopłacić czy hi fi znosne?

Znosne dopóki nie pojeździsz z HK:-)

Pozdrawiam

Maciek

Opublikowano
Obniżające lusterka nie zastąpią ci na pewno kamer 360.

Polemizowałbym.

Korzystałem z pochylanych lusterek i czujnków z przodu i z tyłu z system dżwięku przestrzennego.

Działało to perfekcyjnie.

Innym autem z kamerami i była lipa.

Dlatego napisałem, żeby się zastanowił gdzie jeździ i czy będzie potrzebował.

Ja już w kolejnym aucie mam opuszczane lusterka i czujniki przód tył (wcześniej też nie tylko w BMW). Teraz mam dodatkowo jeszcze kamerę cofania.

I jest to wystarczające, nie mam w sumie problemów z parkowaniem zatoczkami itp.

Aczkolwiek kilka razy brakowało mi tego,żeby mieć kamerę z przodu - zwłaszcza w nieznanych miejscach, wyjazdach wakacyjnych. I ja raczej bym tą opcję dokupił, kosztem np. tuner a DAB bądź tempomatu aktywnego.

Generlanie jak z każda opcją - kwestia indywidualnych preferencji i potrzeb, dodatkowo skonfrontowana z finansami.

Opublikowano

Dzięki za odp, zrezygnuje z dostępu komfortowego oraz klapy na rzecz HK, lasery też sobie chyba daruję, jedynie nad kamerami 360 jeszcze pomyślę, choć 95% czasu będę jezdzil z parkingu strzezonego na parking szpitala który też jest dość szeroki, do pracy mam 20km jazdy takiej 50-70km/h więc aktywny tempomat na takie warunki jak znalazł

PS, jaką kamerkę polecacie, aso zamontuje?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
rezygnacja z dostępu komfortowego ,to rezygnacja z czegoś co wyrażnie zwiększa komfort korzystania z auta ! moim zdaniem to opcja warta każdej ciężko zarobionej złotówki na dyżurze sobotnim :D
Opublikowano
rezygnacja z dostępu komfortowego ,to rezygnacja z czegoś co wyrażnie zwiększa komfort korzystania z auta ! moim zdaniem to opcja warta każdej ciężko zarobionej złotówki na dyżurze sobotnim :D

Dzięki przekonałeś mnie Obecnie jestem w izolacji z powodu COVID więc dyżury odpadają niestety na dłuższy czas, więc mam mnóstwo czasu na rozmyślania o konfigu. Szukam opcji ktora będą używane i jak najbardziej przydatne,.

Opublikowano
Domyslam sie ze chodzi o wideorejestrator. To ja ci polece blackvue albo o wiele tansze viofo. Sam nie dasz rady zamontowac?

Tak wideorejestrator :)

Chciałbym żeby to jakoś mądrze było zamontowane, kable ukryć, chyba że jakoś latwo pod zapalniczke podpiąć, czy pod akumulator

Opublikowano

1.Pierwsza zmiana to kolor z niebieskiego na szary mineralny, bo jednak chyba będzie bardziej pasował do tego auta co sądzicie? plus srebrne felgi zamiast czarnych

3. Co sądzicie o dostępie komfortowym plus automatyczna klapa? Fajnie działą to otwieranie i zamykanie nogą?

4. Pierwotnie wybrałem pakiet innowacji, ale po jeździe próbnej gdzie przez 1h wogole się lasery nie zapaliły nie widzę chyba sensu do nich dopłacać jeśli sporadycznie jezdzę po 100% ciemnej drodze.

1. Ja nie zamieniłbym niebieskiego Portimao na żaden inny (no chyba, że czerwone Audi :D ), ale to kwestia gustu. Jak będziesz miał opcje to skontaktuj się z dealerem, może mają na placu oba kolory to sobie obejrzysz.

3. Otwieranie nogą działa tez z samym dostępem komfortowym, bez automatycznej klapy. Moim zdaniem działa to lepiej niż np. w Audi A4 B9, no ale szału i tak nie ma - powiedzmy 80% razy zadziała za pierwszą próbą.

4. Ja tez nie zdecydowałem się na lasery, bo 99% to miasto lub autostrada. W takiej sytuacji to kwestia wyłącznie estetyczna, ale adaptacyjne LEDy tez wyglądają spoko, biorąc po uwagę, że są 5000 tańsze.

Opublikowano

1.Pierwsza zmiana to kolor z niebieskiego na szary mineralny, bo jednak chyba będzie bardziej pasował do tego auta co sądzicie? plus srebrne felgi zamiast czarnych

4. Pierwotnie wybrałem pakiet innowacji, ale po jeździe próbnej gdzie przez 1h wogole się lasery nie zapaliły nie widzę chyba sensu do nich dopłacać jeśli sporadycznie jezdzę po 100% ciemnej drodze.

1. Ja nie zamieniłbym niebieskiego Portimao na żaden inny (no chyba, że czerwone Audi :D ), ale to kwestia gustu. Jak będziesz miał opcje to skontaktuj się z dealerem, może mają na placu oba kolory to sobie obejrzysz.

3. Otwieranie nogą działa tez z samym dostępem komfortowym, bez automatycznej klapy. Moim zdaniem działa to lepiej niż np. w Audi A4 B9, no ale szału i tak nie ma - powiedzmy 80% razy zadziała za pierwszą próbą.

4. Ja tez nie zdecydowałem się na lasery, bo 99% to miasto lub autostrada. W takiej sytuacji to kwestia wyłącznie estetyczna, ale adaptacyjne LEDy tez wyglądają spoko, biorąc po uwagę, że są 5000 tańsze.

1. To jest mój główny dylemat, oba są moimi ulubionymi, nawet kuchnię mam szaro-niebieską. Miałem w swoim życiu oba kolory na aucie i na szarym w ogóle nie widać brudu w porównaniu do niebieskiego . Obecnie mam HC UFO galaxy grey i pomimo 13 lat lakier wygląda jak nowy bez polerki.(jedynie ktoś mi przerysowal ostatnio drzwi)

Opublikowano
Dzięki za odp, zrezygnuje z dostępu komfortowego oraz klapy na rzecz HK, lasery też sobie chyba daruję, jedynie nad kamerami 360 jeszcze pomyślę, choć 95% czasu będę jezdzil z parkingu strzezonego na parking szpitala który też jest dość szeroki, do pracy mam 20km jazdy takiej 50-70km/h więc aktywny tempomat na takie warunki jak znalazł

jak są kamery 360 to najlepsze rozwiązanie to BMW Drive Recorder jako apka w iDrive [może nagrywać z 4 kamer]

Sprzedam Alufelgi BMW M791 Double Spoke '19 5x112 https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=31&t=383676
Opublikowano

jak są kamery 360 to najlepsze rozwiązanie to BMW Drive Recorder jako apka w iDrive [może nagrywać z 4 kamer]

A jest już dostępna w Polsce? Ostatnio jak sprawdzałem to nie była.

Opublikowano
WItam

Mam pytanko o moją konfigurację. Przez długi przestój w produkcji, cały czas zastanawiam się nad jakimiś modyfikacjami zamówionego auta.

2. Jak wyglada to nawi plus? jest sens dopłacać do proffesional?

5. Jeszcze pierwotnie wziąłem kamery 360 ale jak są samoczynnie obniżające się lusterka to chyba nie zniszczę felg o krawężnik, jak to u was wygląda?

6. Wrzucam link do konfigu może wam się coś jeszcze nasunie. Z czego zrezygnować a co dobrać? https://configure.bmw.pl/pl_PL/configid/z4u9d6u8

kolor wiadomo - tylko Twoja decyzja

zamieniłbym listwy tetragon na mesheffect - tetragon są na dłuższą metę "męczące"

poza tym dla mnie, powyższe elementy, są wszystkie "must have" + HK [ja dołożył bym jeszcze pasy bezp. M] i wspomniany BMW Drive Recorder [opcja od niedawna]

Sprzedam Alufelgi BMW M791 Double Spoke '19 5x112 https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=31&t=383676
Opublikowano

Bez sensu.

Same czujniki i pochylenie robi robotę.

Ja ustawiam lusterka w taki sposób, że pokazują bardzo niewielką cześć nieba w zasięgi wzroku.

Bierz komfort i lasery. Kamerę sobie podaruj.

Opublikowano

Bez sensu.

Same czujniki i pochylenie robi robotę.

Ja ustawiam lusterka w taki sposób, że pokazują bardzo niewielką cześć nieba w zasięgi wzroku.

Bierz komfort i lasery. Kamerę sobie podaruj.

Czyli ty masz same czujniki nawet bez kamery cofania? Mógłbyś nagrać jak wygląda to obniżanie lusterek i jak to widać. 10 lat jezdzę bez czujników nawet, ale ciężko sie zdecydować, bo jednak planue auto na lata, porobić jakieś mody, podnieść moc.

Opublikowano

Opuszczane lusterka miałem w poprzednim aucie, czujniki P+T połączone z przestrzenną sygnalizacją dżwiękową, która wykorzystywała hk.

Lusterka w trybie obniżenia regulowane były po włączeniu wstecznego.

Ustawiałeś po swojemu.

Działało to rewelacyjnie.

Ale ja jestem "inny", bo dla mnie wewnętrzne lusterko może nie istnieć.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

520d 2019r. z systemem audio podstawowy oraz bez wyciszenia dodatkowego szyb VS G20 benzyna z audio HiFi i dodatkowe wyciszenie szyb .

który z nich jest:

1- cichszy w środku ?

2- ma lepsze brzmienie systemu audio ?

oczywiście proszę kolegów którzy mieli okazję jeżdzić tymi dwoma modelami