Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, komoornik napisał(a):

Dobrze że napisałeś jak się wyjaśniło 😉

Moim zdaniem szanujący się leasingodawca nie powinien sobie pozwolić na propozycje polisy która ma inne parametry niż takie jak w tzw. pakiecie dealerskim - czyli naprawy w ASO itd.

Swoją drogą od swojego agenta ubezpieczeniowego nie słyszałem nic dobrego o Interrisk.

No i nie pozwolił sobie wszystko wyjaśnione pisemnie, na początku się trochę zdenerwowałem, że są takie sytuacje i chce mnie albo dealer wkręcić, albo leasingodawca 😞 Miałem wcześniej Interrisk i był w porządku, szkoda parkingowa z AC w w miarę nowym samochodzie. Nie było problemu z wymianą całego zderzaka na nowy w ASO 🙂 Tutaj też leasingodawca zapewnił, że wszystkie naprawy będą realizowane przez ubezpieczyciela tylko i wyłącznie w ASO, umowy są podpisane z większością delerów BMW, sam mogę sobie wybrać przy hipotetycznej szkodzie miejsce naprawy. Wyobraźcie sobie, że nawet mają podpisaną umowę dokładnie z tym dealerem, który mnie zaczął straszyć utratą gwarancją: zlecą Panu w nowym samochodzie naprawę u Mietka, niech Pan uważa. Notabene leasing był załatwiany przez salon tj. wyrównali mi warunki jakie dostałem indywidualnie i poszło przez nich aby coś z tego mieli, więc to nie była sytuacja, że jakaś dziwna firma leasingowa etc. Nie chce robić antyreklamy dealerowi, bo poza tym wszystko jest w porządku, ale trochę nie ładnie. Odebrałem to jako próbę wciśnięcia znacznie droższego pakietu dealerskiego. Tania nie tania, ciężko powiedzieć bo ubezpieczenia to produkty wysoko marżowe, jak ktoś ich sprzedaje tysiące miesięcznie to z marży może zejść, zrobić skale aby dobrze zarobić, w pierwszym roku miałem już w przeszłości lekko ponad 2% od leasingodawcy i nie było to jakieś dziwne ubezpieczenie. Jedynie co to jeszcze zapytam co wchodzi w skład assistance, bo tam może być lipa, ale można rozszerzyć. Suma ubezpieczenia pokrywa w 100% wartość brutto z faktury, naprawy bezgotówkowe, dodatkowo oczywiście wykupuje GAP fakturowy, mogę przez leasing czy indywidualnie sobie ubezpieczyć 🙂 

I jeszcze raz to powiem dobry leasing czasem daje więcej niż kilka % rabatu. Można przepłacić na RRSO, mieć w umowie przymus ubezpieczenia i się robi w skrajnych przypadkach +10% do ceny samochodu, nawet w skali 3lat. 

Edytowane przez GrzegorzKo
Opublikowano

Jeszcze wrócę do tematu asystentów hamowania. Jak chcecie zobaczyć jak działa wykrywanie pieszego to poproście kogoś niech wam wyskoczy na ulicę między zaparkowanymi autami na parkingu supermarketu. 

Ja pracuje w fabryce, na koniec szychty wychodzi 300 ludzi to biegają między autami jak owce. Wtedy zdarza mi się nagłe samoczynne hamowanie. 

Na liczniku czerwona ikona chłopka. 

Opublikowano
W dniu 11.12.2024 o 18:01, Randall napisał(a):

Robuś odpocznie parę dni od pisania to może zejdzie z chamskiego roszczeniowego tonu.

Panowie, serdecznie dziękuję za konstruktywną krytykę oraz obiektywizm Admina ;-). Mam nadzieję, że duma Was rozpiera, że mogliście wylać hejt na osobę, która ma zablokowaną możliwość odpowiedzi i tym samym nie może odnieść się do Waszych opinii. Dla osób, które między wierszami moich odpowiedzi znalazły informację, iż domagam się odpowiedzi na każde moje pytanie, każdą wątpliwość odpowiadam: otóż nie :-). Zwyczajnie, jak to na formach technicznych, oczekiwałem odpowiedzi na temat. Kija w dupie nie mam, tak dla informacji, choć tak, przyznam, zbyt dosłownie potraktowałem odpowiedź typu "pir... sobie w pudełko po TV" ;-). Tak, to moja wina. Mogę już odpowiadać (do czasu zmiany humoru Admina) więc teraz można wylać hejt jeszcze większy ;-). Ale tak na poważnie to życzę Wam najlepszego. Niech moc będzie z Wami. Pozdro!

• Moderatorzy
Opublikowano
Godzinę temu, robiw napisał(a):

wylać hejt

można wylać hejt

Teraz jest taka nowa moda, wszystko co się komuś nie podoba na jego temat to wylewanie hejtu 😂

A wystarczy spuścić z tonu (wyjąć kij) i zachowywać się normalnie. 

Mogę już odpowiadać (do czasu zmiany humoru Admina)

coś tu się nie zgadza bo na PW piszesz prośby o skasowanie konta więc zdecyduj się 😉 

Możesz nie odpowiadać na ten post, będzie nawet lepiej bo to nie o tym temat. 

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
2 godziny temu, robiw napisał(a):

Panowie, serdecznie dziękuję za konstruktywną krytykę oraz obiektywizm Admina ;-). Mam nadzieję, że duma Was rozpiera, że mogliście wylać hejt na osobę, która ma zablokowaną możliwość odpowiedzi i tym samym nie może odnieść się do Waszych opinii. Dla osób, które między wierszami moich odpowiedzi znalazły informację, iż domagam się odpowiedzi na każde moje pytanie, każdą wątpliwość odpowiadam: otóż nie :-). Zwyczajnie, jak to na formach technicznych, oczekiwałem odpowiedzi na temat. Kija w dupie nie mam, tak dla informacji, choć tak, przyznam, zbyt dosłownie potraktowałem odpowiedź typu "pir... sobie w pudełko po TV" ;-). Tak, to moja wina. Mogę już odpowiadać (do czasu zmiany humoru Admina) więc teraz można wylać hejt jeszcze większy ;-). Ale tak na poważnie to życzę Wam najlepszego. Niech moc będzie z Wami. Pozdro!

Jestem tu już 10 lat i gwarantuje, że Admin bez powodu nie blokuje.

Naprawdę myślisz, że wszyscy czekali za rogiem, aż Admin włoży Ci worek na głowę, zwiąże ręce, żebyśmy mogli zlać Cię pałą?

Nie wiem, czy to hejt, bardziej konstruktywna krytyka 😉

• Lubię to 5

Audi A4 2.0Tq /CompSport stage 1/

BMW F20 /CompSport stage 1/ - było

BMW G21 318d - jest

Opublikowano (edytowane)

Będę zakładać kamerkę do samochodu, mam pytanie czy po wyłączeniu zapłonu macie napięcie pomiędzy stykami gniazda zapleczniki w bagażniku- G21 LCI2.  Nie wiem czy tak samo jest w innych, więc pytanie do wersji, którą będę mieć. Chcę sobie zabookować termin montażu i dostałem takie pytanie od instalatora ☺️ 

Opublikowano
9 godzin temu, MedicuS napisał(a):

Jestem tu już 10 lat i gwarantuje, że Admin bez powodu nie blokuje.

Naprawdę myślisz, że wszyscy czekali za rogiem, aż Admin włoży Ci worek na głowę, zwiąże ręce, żebyśmy mogli zlać Cię pałą?

Nie wiem, czy to hejt, bardziej konstruktywna krytyka 😉

A jednak ;-). Niemniej jednak dzięki za uwagę. Każda konstruktywna nie jest mi obca. Nie zakładam, że zawsze mam rację. Nie kłócę się bez sensu. Przyznałem, że może zbyt dosłownie odebrałem uwagę o "pier...w pudełko po TV". Nie wybielam się. I kija w dupie nie mam. Na co dzień działam na forum technicznym, gdzie porady są bardzo konkretne i nikt nie pisze, jak nie ma nic konstruktywnego do powiedzenia. Ot tyle. Admin - sorry, że znowu się odzywam ;-). Pozdro dla wszystkich! R

Opublikowano

Pytanie mam czy ktos zaslepial i wyprogramowywal egr w modelu G21.

mam podniesiona moc program xhp wylaczone adblue ale po ostatniej modyfikacji z egr mam jakby odczuwalny spadek mocy. 

Opublikowano

G21 pre-LCI z wszystkimi OTA Updateami. - jak wyłączyć ostrzeżenie o przekroczeniu prędkości?

W ustawieniach próbuję włączyć/wyłączyć obydwie opcje jak w menu na screenie, nie daje to niestety nic.... Samochód zaczął mi pikać przy przekraczaniu dosłownie 3 dni temu...

2024-12-15 14_31_21-Zdjęcie - Zdjęcia Google — Mozilla Firefox.png

Opublikowano
15 godzin temu, gresiu1 napisał(a):

G21 pre-LCI z wszystkimi OTA Updateami. 

Skąd Wy bierzecie te aktualizacje? U mnie nie było żadnej OTA od momentu wyjechania z fabryki, czyli 3 lata temu. Podczas przeglądu po roku poprosiłem o weryfikację czy jest jakaś aktualizacja. W ASO powiedzieli, że nie ma. Mam tak ubogie wyposażenie, czy coś z tym samochodem jest nie tak?

Opublikowano

Dziś natknąłem się na taką ciekawostkę,  może przydatna dla osób korzystających z wbudowanej nawigacji, normalna cena na aktualizacje coś ok 240zl rocznie, w ASO mi dziś zaproponowali 299zl dożywotnią aktualizacje. Gdyby nie że przedłużyłem na black friday to chętnie bym wziął. 

• Lubię to 1

Pozdrawiam,

47

Opublikowano
13 godzin temu, rafaeelloo napisał(a):

Skąd Wy bierzecie te aktualizacje? U mnie nie było żadnej OTA od momentu wyjechania z fabryki, czyli 3 lata temu. Podczas przeglądu po roku poprosiłem o weryfikację czy jest jakaś aktualizacja. W ASO powiedzieli, że nie ma. Mam tak ubogie wyposażenie, czy coś z tym samochodem jest nie tak?

Jak masz wersję iDrive? 7? Jaka jest aktualnie wersja softu?

Opublikowano
W dniu 13.12.2024 o 19:00, GrzegorzKo napisał(a):

Będę zakładać kamerkę do samochodu, mam pytanie czy po wyłączeniu zapłonu macie napięcie pomiędzy stykami gniazda zapleczniki w bagażniku- G21 LCI2.  Nie wiem czy tak samo jest w innych, więc pytanie do wersji, którą będę mieć. Chcę sobie zabookować termin montażu i dostałem takie pytanie od instalatora ☺️ 

Hej,

w preLCI na pewno napiecie w gniazdku 12V bagażnika zanika po kilku minutach. Przy montażu Careye 3.0 napięcie wg instrukcji “bierze się” ze skrzynki bezp. z prawego dolnego słupka A. 

• Dziękuję 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, 47 napisał(a):

Dziś natknąłem się na taką ciekawostkę,  może przydatna dla osób korzystających z wbudowanej nawigacji, normalna cena na aktualizacje coś ok 240zl rocznie, w ASO mi dziś zaproponowali 299zl dożywotnią aktualizacje. Gdyby nie że przedłużyłem na black friday to chętnie bym wziął. 

@47 które ASO i czy zakupu można dokonać zdalnie?

58 minut temu, komoornik napisał(a):

Jak masz wersję iDrive? 7? Jaka jest aktualnie wersja softu?

Auto samo sprawdza czy jest aktualizacja, lub aplikacja mybmw również powinna pokazać dostępne aktualizacje.

Idrive 7 jest obecnie w wersji 11/2024.30 lub nowszej.

Edytowane przez M4R10
Opublikowano
10 godzin temu, M4R10 napisał(a):

Idrive 7 jest obecnie w wersji 11/2024.30 lub nowszej.

Chyba mam ID7. Samochód jest z 12.2021 r. Wersja softu to 11/2021.40.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To strasznie stara wersja wersja oprogramowania. Ja nie widzę wielkich zmian między nowszymi aktualizacjami ale gdyby faktycznie czegoś nie poprawiali, to by ich nie wydawano.  Przy okazji aktulizacji oprogramowania, potrafią się aktualizować również sterowniki.

Opublikowano

Ale ani samochód nie wykrywa nowej aktualizacji, ani ASO ponoć nic nie znalazło, a nawet zgłaszałem, że jest dziwny bug, że jak samochód postoi parę dni, to radio po włączeniu zapłonu jest znacznie głośniej niż to jak gasiłem samochód. Oczywistym jest, że nie parkowałbym samochodem na poziomie dźwięku, który przy odpalaniu jest odczuwalny jako dyskomfort 😉 no ale popatrzyli jak na debila i powiedzieli, że aktualizacji nie ma i coś wymyślam...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
20 godzin temu, Jacq napisał(a):

Czy FLA (asystent świateł drogowych) da się jakoś bimmerem zakodować samodzielnie czy trzeba kupić w aplikacji ?

Kupić.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, 47 napisał(a):

@47 Zapytałem jedno ASO o taką ofertę, nie mają takiej możliwlości. To coś z pod lady?😆

Edytowane przez M4R10
Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, mariusz250wr napisał(a):

Hej,

w preLCI na pewno napiecie w gniazdku 12V bagażnika zanika po kilku minutach. Przy montażu Careye 3.0 napięcie wg instrukcji “bierze się” ze skrzynki bezp. z prawego dolnego słupka A. 

Nie będę montować careye ponieważ jakość tej kamerki jest bardzo słaba i obciążą akumulator takie podłączenie bezpośrednie do skrzynki rozdzielczej z bezpiecznikami. Pomysł jest taki aby zasilić powerbanka do kamer, który będzie się ładować z gniazda w zapalniczki w bagażniku w czasie jazdy. Z którego następnie zasilone będą dobrej jakości kamery tył, przód. Przy długim postoju wyładuje do zera powerbanka, a nie akumulator, choć wiem jest tam niby zabezpieczenie aby napięcie na aku za bardzo nie spadło, ale mimo wszystko ta kamera jak wcześniej wspomniałem to żart jeśli chodzi o jakość. 

Opublikowano
23 minuty temu, GrzegorzKo napisał(a):

Nie będę montować careye ponieważ jakość tej kamerki jest bardzo słaba i obciążą akumulator takie podłączenie bezpośrednie do skrzynki rozdzielczej z bezpiecznikami. Pomysł jest taki aby zasilić powerbanka do kamer, który będzie się ładować z gniazda w zapalniczki w bagażniku w czasie jazdy. Z którego następnie zasilone będą dobrej jakości kamery tył, przód. Przy długim postoju wyładuje do zera powerbanka, a nie akumulator, choć wiem jest tam niby zabezpieczenie aby napięcie na aku za bardzo nie spadło, ale mimo wszystko ta kamera jak wcześniej wspomniałem to żart jeśli chodzi o jakość. 

A może zwykła kamerka typu Viofo czy 70mai + adapter zasilania, który odłącza prąd po spadku napięcia w akumulatorze do określonej wartości?

Te powerbanki do kamer to wg mnie nieopłacalny interes - koszt 800zł i więcej, a to już zahaczamy blisko o koszt akumulatora całego 🙂

Opublikowano
3 godziny temu, Arrchi napisał(a):

A może zwykła kamerka typu Viofo czy 70mai + adapter zasilania, który odłącza prąd po spadku napięcia w akumulatorze do określonej wartości?

Te powerbanki do kamer to wg mnie nieopłacalny interes - koszt 800zł i więcej, a to już zahaczamy blisko o koszt akumulatora całego 🙂

Czyli kupujesz auto za 200-300k w 2024/25 roku i będziesz robił taką druciarnię, bo nie chcesz rozwiązań producenta? R