Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, robiw napisał(a):

Nie sądzę. Moduł w klamce a moduł w ładowarce to zupełnie inne sprawy. Skoro sprzedawca zapewniał mnie, że mógłby mi to uruchomić, ale tylko z iPhonem to... może wiedział, co mówi.

Wiem, projektuję urządzenia mikroprocesorowe, w tym tez takie z modułami NFC ;-).

2024. Czyli nadal nic nie wiadomo :-(. 

No to biorąc pod uwagę powyższe to już nic nie wiadomo :-(. R

Poproś sprzedawcę żeby Ci to zaprezentował 😉 Niestety, ale zrobił Cię w balona.

Digital Key jest na pewno dostępny tylko z Comfort Access.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, komoornik napisał(a):

Niestety, ale zrobił Cię w balona.

Przecież pisałem "może wiedział co mówi" ;-). Wierz mi, że wiem, jak to działa ;-). W sensie NFC.

12 minut temu, komoornik napisał(a):

Digital Key jest na pewno dostępny tylko z Comfort Access

Czyli to kwestia obecności transceivera w klamce. R

PS. W sumie to i dobrze, bo nie chciałem mieć CA.

Edytowane przez robiw
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
43 minuty temu, arturito123 napisał(a):

Jak działa u was hamulec ręczny? 

Po zaciągnięciu i wciśnięciu gazu pojedziecie? Da się to w jakiś sposób zmienić?

Tak, ręczny zwalnia się samoczynnie.

• Dziękuję 1

Audi A4 2.0Tq /CompSport stage 1/

BMW F20 /CompSport stage 1/ - było

BMW G21 318d - jest

Opublikowano

To jeszcze pytanko z innej, kolejnej "beczki". Czy G20 zatrzyma się awaryjnie, jak nie zacznę hamować przed pojazdem poprzedzającym, czy też do tego trzeba jakiś super-hiper dodatkowo płatnych systemów? Bo ostrzeżenia  o pojeździe czy pieszym pokazuje mi na zegarach. Czy to działa, jeśli w ogóle działa, w jakiś określonych przedziałach prędkości a może tylko przy aktywnym tempomacie? Pytam, bo to ostatnie info gdzieś tam znalazłem. Pytanie może trywialne, ale mój stary, poczciwy V40 miał to w standardzie i czasami się przydawało ;-). A nie miał radaru tylko wszystko, co trzeba było za (lub jak kto woli, przed) lusterkiem wstecznym. Dzięki i pozdrawiam. R

Opublikowano
10 godzin temu, geodel napisał(a):

Jak wy sprawdzacie jaki auto ma status i jego nr? Mi handlowiec na pytanie o date produkcji odpowiedział jedynie że jest ustalona...ale jaka to już nie... 😄

Na moją prośbę sprzedawca przesyła mi screen formatki z zamówieniem z systemu z datą statusu i kodem statusu. Ale nie wypytuję zbyt często. Tak raz na miesiąc. I nie każdy sprzedawca chce się w ten sposób komunikować z klientem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
1 godzinę temu, robiw napisał(a):

To jeszcze pytanko z innej, kolejnej "beczki". Czy G20 zatrzyma się awaryjnie, jak nie zacznę hamować przed pojazdem poprzedzającym, czy też do tego trzeba jakiś super-hiper dodatkowo płatnych systemów? Bo ostrzeżenia  o pojeździe czy pieszym pokazuje mi na zegarach. Czy to działa, jeśli w ogóle działa, w jakiś określonych przedziałach prędkości a może tylko przy aktywnym tempomacie? Pytam, bo to ostatnie info gdzieś tam znalazłem. Pytanie może trywialne, ale mój stary, poczciwy V40 miał to w standardzie i czasami się przydawało ;-). A nie miał radaru tylko wszystko, co trzeba było za (lub jak kto woli, przed) lusterkiem wstecznym. Dzięki i pozdrawiam. R

W sumie to do tej pory nigdy nie miałem okazji żeby zweryfikować, czy tak do końca to zadziała 😉

Parę razy jebnęło mi po hamulcach, ale nigdy tak do zera. Uczucie słabe, na początku wyłączyłem, ale potem włączyłem, bo kurde jak wiosna znowu przyjdzie, człowiek po zimie się zagapi na okoliczności przyrody, to niech chociaż bezduszne auto czuwa 😉

System trochę głupieje jak jadę wąska uliczką, która delikatnie przechodzi w łuk, a z każdej strony stoją zaparkowane auta, wtedy zdarza mu się, że nieco przyhamuje.

BMW G21 318d - jest

Opublikowano
4 minuty temu, MedicuS napisał(a):

W sumie to do tej pory nigdy nie miałem okazji żeby zweryfikować, czy tak do końca to zadziała 😉

Parę razy jebnęło mi po hamulcach, ale nigdy tak do zera. Uczucie słabe, na początku wyłączyłem, ale potem włączyłem, bo kurde jak wiosna znowu przyjdzie, człowiek po zimie się zagapi na okoliczności przyrody, to niech chociaż bezduszne auto czuwa 😉

System trochę głupieje jak jadę wąska uliczką, która delikatnie przechodzi w łuk, a z każdej strony stoją zaparkowane auta, wtedy zdarza mu się, że nieco przyhamuje.

No ok, tyle że nie odpowiedziałeś na większość moich pytań 😉. R

Opublikowano
1 godzinę temu, robiw napisał(a):

Ja miałem kiedyś taką sytuację na krajówce że do 0 się zatrzymał. Opcje związane z bezpieczeństwem które miał samochód to funkcja "stop&go" i " systemy asystujące kierowcy", ale który był za to odpowiedzialny niestety nie powiem. 

Z drugiej strony kiedyś te systemy zaspały na autostradzie, jak jechałem na tempomacie - gość z prawego wyjechał praktycznie pod maske i jakbym czekał na reakcje systemów to z 2 aut by się zrobiło jedno. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
2 godziny temu, robiw napisał(a):

No to po kolei, nie mam hiper systemów, nie mam aktywnego tempomatu, na autostradzie akurat nie zauważyłem, mnie zaskoczył aktywnością w mieście. 

Jak pada śnieg, albo duży deszcz to wyświetla info, że wyłącza ten wynalazek i kropka 😉

BMW G21 318d - jest

Opublikowano
10 godzin temu, robiw napisał(a):

No ok, tyle że nie odpowiedziałeś na większość moich pytań 😉. R

Wez karton z tv lub lodówki, postaw przed autem i sprawdź, a później opisz swoje doświadczenia tutaj 😜

• Lubię to 1

Sorry za brak polskich znakow ale mi sie nie chce ALT naciskac

Opublikowano

Co do awaryjnego hamowania, ja nie mam aktywnego tempomatu oraz specjalnych systemów do pomocy i też wyświetla mi na czerwono że zaraz dobije ale nie hamuje i nie zahamuje przez brak systemów dodatkowych. Najprościej idzie sprawdzić parkując, przy cofaniu jak za blisko podjadę to awaryjnie sam wciska ostro hamulec a jak do przodu podjeżdżam to tak nie robi 🙂 Więc pewnie będziesz miał podobnie.

Opublikowano
34 minuty temu, Ratm napisał(a):

Wez karton z tv lub lodówki, postaw przed autem i sprawdź, a później opisz swoje doświadczenia tutaj 😜

Odpowiedź napoziomiee. Sztos 👌

Opublikowano
10 godzin temu, MedicuS napisał(a):

No to po kolei, nie mam hiper systemów, nie mam aktywnego tempomatu, na autostradzie akurat nie zauważyłem, mnie zaskoczył aktywnością w mieście. 

Czyli jednak masz jakiegoś podstawowego asystenta, który nie jest w standardzie. R

Opublikowano
3 minuty temu, PNG1964 napisał(a):

Najprościej idzie sprawdzić parkując, przy cofaniu jak za blisko podjadę to awaryjnie sam wciska ostro hamulec a jak do przodu podjeżdżam to tak nie robi

A to bardzo ciekawe, co napisałeś. Czyli hamuje jadąc do tyłu podczas parkowania ale już do przodu to nie? Przecież czujniki są z przodu i z tyłu (w sensie czujniki parkowania). Jakiś brak konsekwencji. R

Opublikowano

odpowiedź na pytanie jak to działa i kiedy wymagałaby spowodowania niebezpiecznej sytuacji. nikt z pewnością nie spróbuje wjechać w tył innego samochodu. czy auto samo wyhamuje do zera? kto to wie, przecież każdy instynktownie naciśnie ten hamulec.

u mnie mam wrażenie, że auto przyhamowuje, ale czy wyhamowałoby do zera - tego nie wiem. 

te systemy są średnie, często się mylą. mnie ostrzega najczęściej kiedy spokojnie dojeżdżam na światła i przede mną stoi samochód z zapalonymi światłami hamowania. dojeżdżam sobie spokojnie, a samochód mnie alarmuje bez przyczyny.

Opublikowano
8 minut temu, JacekLZ napisał(a):

odpowiedź na pytanie jak to działa i kiedy wymagałaby spowodowania niebezpiecznej sytuacji. nikt z pewnością nie spróbuje wjechać w tył innego samochodu.

Po co? Nie opisują tego w instrukcji? Muszę rzucić okiem. Nikt nie będzie tego sprawdzał, ale producent na pewno mówi, jak to działa... R

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Godzinę temu, robiw napisał(a):

Czyli jednak masz jakiegoś podstawowego asystenta, który nie jest w standardzie. R

No właśnie nie, standardowe wyposażenie prelci.

BMW G21 318d - jest

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Godzinę temu, PNG1964 napisał(a):

Co do awaryjnego hamowania, ja nie mam aktywnego tempomatu oraz specjalnych systemów do pomocy i też wyświetla mi na czerwono że zaraz dobije ale nie hamuje i nie zahamuje przez brak systemów dodatkowych. Najprościej idzie sprawdzić parkując, przy cofaniu jak za blisko podjadę to awaryjnie sam wciska ostro hamulec a jak do przodu podjeżdżam to tak nie robi 🙂 Więc pewnie będziesz miał podobnie.

U mnie nic takiego nie występuje przy parkowaniu. Tylko podczas jazdy. 

BMW G21 318d - jest

Opublikowano
30 minut temu, robiw napisał(a):

Po co? Nie opisują tego w instrukcji? Muszę rzucić okiem. Nikt nie będzie tego sprawdzał, ale producent na pewno mówi, jak to działa... R

sprawdzę u siebie.

Ale jak opisuje producent, a jak rzeczywiście działa to mogą być zupełnie dwie różne sprawy. 

Opublikowano
Godzinę temu, robiw napisał(a):

Odpowiedź napoziomiee. Sztos 👌

Na zdecydowanie wyższym niż Twoje niektóre odzywki.

• Lubię to 5

IMG_6104.PNG.8fd0433272655eff0993e663d10ad490.PNG 

Opublikowano
Teraz, adiki napisał(a):

Na zdecydowanie wyższym niż Twoje niektóre odzywki.

No no 💪. Gratuluję 💪. Jak dostaniesz na jakieś swoje pytanie tak samo użyteczna odpowiedź to przypomnij sobie swoją. W końcu przecież można autem pierd... w coś i przekonać się, jak to działa, nie? 💪

Opublikowano

Bardzo prosiłbym Cię o przestrzeganie regulaminu tego forum szczególnie punktu 4ego. Miło jest czytać wypowiedzi które wyrażają kulturę osobistą użytkownika.

• Lubię to 2

IMG_6104.PNG.8fd0433272655eff0993e663d10ad490.PNG 

Opublikowano
1 minutę temu, adiki napisał(a):

Bardzo prosiłbym Cię o przestrzeganie regulaminu tego forum szczególnie punktu 4ego. Miło jest czytać wypowiedzi które wyrażają kulturę osobistą użytkownika.

Bardzo bym prosił Cię o przestrzeganie głównej zasady forów internetowych i udzielanie rzeczowej odpowiedzi na pytania, które to służą budowaniu poziomu technicznego forum. Odpowiedzi w stylu: "weź sobie pudełko po lodówce lub tv i p... to zobaczysz, jak to dziala" zdaje się są daleko od merytoryki a tego szukamy na forach technicznych. Kultura osobista nie ma tu nic do rzeczy. Nie mam w zwyczaju owijać w bawełnę. Pozdrawiam i najlepszego!

Opublikowano

Ja mam lci2 asystentów tych tańszych i auto zahamuje gdybym miał cofając lub jadąc do przodu w coś wjechać np podczas manewrów parkowania, i raczej zahamuje do zera gdyby wykrył podczas jazdy ryzyko kolizji, w mieście widzę że to dziala, a do jakiej prędkości działa, nie wiem

• Lubię to 1