Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam wyciek w autku namierzylem że cieknie bokiem chłodnicy i mam pytanie jakiej firmy kupić żeby było ok. Od razu też chciałbym spytać czy będą jakieś nowe oringi potrzebne np między zbiorniczniem a chłodnica i jakie wymiary :) na coś jeszcze zwrócić uwagę?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nissens, jak chcesz zmieniać o-ringi to na vitonowe, zwykłe nie wytrzymają, tu masz wymiary:

https://e46forum.pl/oringi-zbiorniczka-wyrownawczego-12851-10

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Pamiętam że do poprzedniego bmw kupowalem wysokotemperaturowe w sklepie z czesciami do ciągników i było wszystko ok do końca. Mogą takie być?

Jeszcze pytanie z tym rozmiarami? Nie było tak to ciekło i brało się o rozmiar większe?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wysokotemperaturowe są ok, o to właśnie chodzi, rozmiar taki jak fabrycznie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

oringi powtórzę jeszcze raz 2.0d m47n 150km :)

Na wąż górny duży który nachodzi na króciec chłodnicy 38x4mm

Na wąż mniejszy górny który nachodzi na króciec zbiorniczka 16x3 (16x2 ciekło) na 16x3 jest elegancko

Na waż który nachodzi na króciec chłodnicy na dole po lewej stronie patrząc na prost auta 38x4mm

Kolejny drugi który nachodzi na termostat od chłodnicy 38x4

Przy zbiorniczku na dole przewód łączący zbiorniczej+ sztywny przewód powrotny koło egru jak termostat egr po jeden i drugiej stronie 22x3.5mm

Kolejno oringi pod samym zbiorniczkiem wyrównawczym 38x4 duży i mniejszy 22x3.5mm

Kolejno oring który siedzi w przewodzie,który łaczy termostat egr z jednej strony opaska na termostacie a z drugiej ten przewód wchodzi w sztywny przewód powrotny tam mały oring 16x3

Dalej jak byś chciał to Krócieć bloku silnika pod kolektorem(tam idzie waż od chłodnicy przy zbiorniczku do króćca też 38x4 a zaś mniejszy drugi co idzie na króciec 22x3.5mm

i zostaje jeszcze jedno połączenie a mianowicie sztywny przewód powrotny łączący się z przewodem od nagrzewnicy koło filtra oleju tam oring 22x3.5

i to tyle.Wtedy w całym układzie masz każdy oring wymieniony.Ja brałem vitonowe :roll:

Aa i posmaruj oringi + miejsca gdzie wchodzą węzę wazeliną np techniczną cienko a i tak te grube węże to musisz się zaprzeć by włożyć bez smarowania nie podchodź.100% gwarancji,ze nic nie będzie ciekło.

Oringi ja brałem tu i tu:

https://www.propolimer.pl/o-ringi/oringi-fluorowe-fkm

lub http://swiatlozysk.pl/sklep/

Opublikowano
Ok juz wszystko wiem :) chodzi mi właśnie o te pod zbiorniczkiem w sumie nigdzie mi nie przepuszczają ale chłodnica się rozszczelinila i wygięła w banan i nią leci. Ehe i chłodnice egr to mam Wywalone. Jeszcze termostat wymienię przy okazji jak już spuszczę płyn ewentualnie. Dzięki wielkie za info podczas wymiany na pewno powynieniam co będzie trzeba :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Termostat główny pamiętaj tylko oryginalny.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Wiem wiem pamięta akurat jest za 250 zł więc cena dobra. Jeszcze jak na złość przed chwilą zaczęło mi coś mega ostro pukać w prawym przednim kole a wczoraj jeszcze nie pukalo tragedia :)