Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam problem z moją BMką z 2007 roku. Problem jest z gaszeniem auta po dłuższej trasie około 100km, wtedy przy odczekaniu kilku minut aż turbo ostygnie przy gaszeniu zatrzęsie silnikiem aż cała buda się trzęsie.Gaszę auto tylko z wcisnietym sprzęglem. Od razu po tym jak się odpali i zgasi już gaśnie gładko. Po przejechaniu krótkiej trasy około 10-20km auto też gaśnie gładko bez trzęsienia. Jest to bardzo dziwne a auto robi tak od początku jak je kupiłem. Gdy ją kupiłem miała 305 tys., przy 311 wymieniłem sprzeglo i dwumas na nowe LUKa i nadal jest to samo. Co gorsze teraz jeszcze zaczął się pojawiać błąd 4x4, abs, dsc, ebv po takim zgaszeniu auta który po kilku godzinach znika. Auto nie szarpie, nie traci mocy ani nie faluje na obrotach. Proszę o pomoc bo już nie mam pomysłu. Z góry dziękuję.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Stawiam na przepustnice - zdejmij z niej rurę (Nr3 na rysunku) i patrz w środek , druga osoba musi zgasić silnik , klapa powinna się zamknąć .

https://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=NY71-EUR-05-2007-E60N-BMW-530xd&diagId=11_3869

Masz jeszcze klapki w kolektorze ?

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
Opublikowano
Klapki są na miejscu w super stanie, bez luzów. Po kupnie sprawdziłem. Muszę jeszcze to sprawdzić czy faktycznie się zamyka klapa przy gaszeniu bo możliwe że nie działa poprawnie. Tylko dziwne jest to że robi tak tylko po dłuższej trasie przy pierwszym gaszeniu po niej, a jak odpalisz od razu znowu i zgasisz już jest dobrze.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Diagnostyka by się przydała , z błędów można szybciej znaleźć usterkę .
"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdź tą klapę i daj znać .
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
A więc, jestem po dłuższej trasie(90 km), przygotowany na gaszenie otworzyłem sobie maskę i obserwowałem klapę podczas gaszenia i...zaczela się zamykać jak silnik już praktycznie zgasł :( od razu po tym odpaliłem znowu i zgasiłem i już jest tak jak powinno być,czyli klapa wyprzedza gaszenie silnika i silnik ładnie gaśnie bez telepania :? Dodatkowo na domiar złego po wczorajszych zakupach wsiadam odpalam i wywaliło błąd 4x4!, który nie chce już zgasnąć... Dziwne bo nie ma ani nie było żadnych oznak rozsypania się skrzynki rozdzielczej... Jutro jadę na kompa i napisze jakie są błędy. Dodam, że baterie dzisiaj sprawdzałem testerem z prawdziwego zdarzenia i jest cała i zdrowa, trzyma parametry.
Opublikowano

Jestem po odczycie:

-43e2-silownik zaworu dławiącego-sterowanie,

-4b10-regulator płynnej pracy,

-4222,4242,4262-swiece żarowe 2,4,6 cylinder.

Dodatkowo jeden wtrysk mocno leje na wolnych obrotach(+4,36).

Napisałem już do Roger-Nysa bo wydaje mi się że to najlepszy spec na tym forum od klap gaszących i sterownika świec żarowych z tego co czytałem jeśli macie kogoś bliżej w Wielkopolsce to proszę o podpowiedź.

Pozdrawiam!

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Po naprawie klapy gaszącej u Roger Nysa jest nadal to samo... Po dłuższej trasie przy gaszeniu telepie silnikiem. Ista ani inpa nie pokazuje żadnych błędów. Ktoś ma jakieś pomysły?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolego chyba zostaje Ci sprawdzić instalacje podciśnienia łącznie z siłownikiem klap pod kolektorem .