Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

proszę o pomoc znawców. Posiadam bmw5 e60 2.0d. Samochód nie chce odpalić, po włożeniu kluczyka wszystko się świeci, a po wciśnięciu start, nagle gaśnie (tylko słychać "cyk") . Samochód w trakcie podróży stracił moc, a po zatrzymaniu nie mogłem odpalić (świecił się silnik, następnie padł akumulator), w trakcie podróży samochód nie wyświetlał żadnych błędów. Zawiązłem na lawecie do mechanika. Po podłączeniu do komputera , poprosił aby pchnąć samochód, ale samochód nie ruszył się z miejsca (nie był na biegu i ręcznym) stwierdził, że silnik do wymiany. Co prawda wcześniej, po zdjęciu z lawety pchałem samochód do tyłu i normalnie się toczył. Nie wiem w czym jest problem i nie znam. Czy rzeczywiście wymaga to wymiany silnika? Czy miał ktoś podobną sytuację?

Z góry dziękuję za wypowiedź i rady

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czyżby strzelił łańcuch rozrządu ?
Opublikowano

Witam,

ciężko mi powiedzieć, silnik nie był wyjmowany, a żadnego dźwięku przy stracie mocy nie bylo. Przy 2 próbie pchania samochódu, pasek klinowy nie ruszył

Opublikowano
Jeżeli twierdzisz, że był na luzie i nie na ręcznym, to co go trzymało? Nawet zatarty silnik, jeżeli sb jest na luzie, a sprzęgło sprawne, to nie ma fizycznej mozliwości aby go trzymał - nie ma przecież połączenia sb-silnik na luzie. Mechanik mówi silnik do wymiany, fajnie, a powód? Jakis konkret, podłączył komputer i co pograł w gierki, że nic nie powiedział o błędach, podejrzeniach na ich podstawie? Wg mnie goń takiego fachowca... nawet jesli finalnie miałby racje co do silnika. Nie można sobie pozwalać wciskać jakiejś opinii bez żadnych logicznych argumentów i faktów.
Opublikowano
Pewnie masz rację. Niestety tych konkretów nie powiedział, jedynie podłączył komputer, a po chwili poprosił aby pchnąć samochód, a ten niestety nie ruszył z miejsca. (niestety w chwili stresu człowiek nie myśli adekwatnie) postaram się ustalić jakie są powody, że muszę wymienić silnik.