Skocz do zawartości

[E91 M57T2 231] Przerywa wypalanie DPF

ambr

Rekomendowane odpowiedzi

Zaczęło się od wyjęcia DPF i oddania do firmy która specjalizuje się w regeneracji, po czyszczeniu dpf zamontowany do auta i wyświetla błąd 4020 czujnik temperatury przed DPF, kupiłem czujnik w ASO o numerze 13627809153 (w realoem oznaczony jako 1) po wymianie żadnych zmian.

Auto rozpoczyna procedurę wypalania i zaraz ją przerywa i tak w kółko, gdzie szukać awarii? w DPF jest jeszcze drugi czujnik temperatury nr 13627809157 oznaczony w realoem jako "8", zastanawiam się nad jego zakupem, tylko czy znowu nie wydam bez sensu 250zł? niżej wrzucam link do YT z nagraniem podczas jazdy i aktywacji i dezaktywacji DPF.

https://youtu.be/QYq4w6-Ohds

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam :handshake:

• Zasłużeni forumowicze
Na odpalonym silniku odłącz wtyczkę od tego drugiego czujnika i jeśli będzie ten błąd co wcześniej to znaczy że to ten czujnik, ja u siebie tak doszedłem który czujnik temperatury jest uszkodzony.

• Zasłużeni forumowicze

Nie pasuje mi temperatura przed DPF.

U mnie zazwyczaj w czasie wypalania przed DPF jest wyższa niż temperatura spalin. Moim zdaniem coś z tym czujnikiem jest nie tak

4020

Kody błędów BMW

Informacje o usterce

Opis kodu usterki

Monitorowanie czujnika temperatury spalin przed filtrem cząstek stałych. Błąd jest wykrywany, jeśli nieliniowa wartość czujnika (napięcie) jest większa niż górna wartość graniczna.

Wartość graniczna: 3280 mV

Warunki kodu usterki

Ogólne warunki Usterka jest sprawdzana tylko wtedy, gdy nie ma dalszej usterki elektrycznej.

Napięcie jednostki sterującej: 9,5 V do 16 V.

Stan terminala

Warunki jazdy

Stan czasu uszkodzenia

Błąd jest wprowadzany, jeśli występuje dłużej niż następujący okres (czas usuwania): 600 ms

Plan serwisowy

1. Sprawdź połączenia

przewodów i wtyczek 2. Jeśli przewody i połączenia wtyczek są

prawidłowe : Wymień czujnik temperatury spalin przed filtrem cząstek stałych.

Wpływ na awarię

Żaden

Ostrzeżenia

Światła ostrzegawcze Lampka ostrzegawcza emisji

Wiadomości z Centrum sterowania

Uwagi serwisowe

-

© 2020 - BMWFaultCodes

Błąd mówi o czujniku temperatury przed DPF. Może w czasie prac przy filtrze zostały naruszone przewody bądź kości przylaczeniowe,???

Błąd mówi o czujniku temperatury przed DPF. Może w czasie prac przy filtrze zostały naruszone przewody bądź kości przylaczeniowe,???

robił to mechanik, zarzeka się że kable i wtyczki na pewno są ok i nic tam nie uszkodził podczas demontażu/montażu, auto nie informuje o żadnych błędach, ale ten 4020 jest stały i nie da się go wykasować

Na odpalonym silniku odłącz wtyczkę od tego drugiego czujnika i jeśli będzie ten błąd co wcześniej to znaczy że to ten czujnik, ja u siebie tak doszedłem który czujnik temperatury jest uszkodzony.

i tu jest taki temat, jak odłączę wtyczkę tego nowego czujnika przed DPF, to wyrzuca błąd 4030 czujnik temperatury przed DPF, a jak odłączę czujnik za DPF to zostaje tylko ten pierwszy 4020 i też informuje o czujniku przed DPF, czyli teoretycznie padnięty ten drugi czujnik, tylko czy na pewno? zaraz cala impreza będzie kosztowała tysiaczka:) (czyszczenie, czujniki, robocizna) już się zastanawiam nad wycięciem i wyprogramowaniem

a czy po zamontowaniu wyczyszczonego DPF zrobiłeś reset czujnika ciśnień ? jest możliwość w aplikacji.

Tak, wszystko zostało wyzerowane, 4020 nie można usunąć nawet na chwilę, przed regeneracją nie było żadnych błędów ani objawów, tuner podczas strojenia powiedział że już jest mocno przytkany DPF, więc postanowiłem go zregenerować żeby mieć ogarnięte wszystko na tip-top i zaczęly się problemy :)