Skocz do zawartości

Bmw e39 530d Rozładowuje akumulator!

Marcin783848

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, problem jak w temacie :/ Po dwuch dniach postoju pada mi akumulator ale nie zawsze. Dziś sprawdziłem pobór prądu na postoju i wyszło 0,08 A czyli zbyt dużo. Zdemontowałem bezpiecznik nr 47 w bagażniku (Podgrzewanie diesla/ogrzewanie postojowe) i przepływ prądu spadł do 0,01 A. Gdzie szukać przyczyny ?

• Zasłużeni forumowicze

Webasto sprawne ? Ile czasu minęło od zgaszenia auta do pomiaru ?

80 mA to jeszcze nie tragedia. Po miesiącu postoju powinieneś jeszcze móc odpalić, bo ubędzie trochę powyżej połowy pojemności akumulatora. Jeśli oczywiście jest sprawny.

Mierzyłem auto po upływie 20 mim od czasu pozamykania wszystkiego. Jak zrobie autem trasę taką że nagrzeje się do pionu i odstawię na miejsce, to załącza się wentylator na szybę samoistnie i słychać dodatkowe dzwięki w okolicach przy lewym przednim kole. Posiadam Webasto to uboższe sądząc po numerach czyli służące do podgrzewania silnika bez ogrzewania postojowego a tu takie coś zaczęło mi się załączać.

• Zasłużeni forumowicze

W takim razie na bank walnięte webasto (elektronika), ale dla potwierdzenia przydałby się komputer z INPA, żeby sprawdzić czy jest komunikacja z modułem, czy możesz je odpalić, uruchomić pompkę. Jeśli nie masz to wypnij ten bezpiecznik i możesz jeździć bez. Zaobserwuj czy dzieją się wtedy jakieś szopki.

...słychać dodatkowe dzwięki w okolicach przy lewym przednim kole.

Dmuchawa w Webasto się załącza/świruje. U mnie objaw był taki, że załączała się po otwarciu drzwi.

Jeśli chcesz to diagnozować dalej i naprawiać sam to mogę poprowadzić co i jak, (samą elektronikę wysyłałem do serwisu), ale potrzebny garaż lub poczekać do wiosny jeśli robisz na podwórku.