Skocz do zawartości

Bmw 5 F10 Drgania na zimnym silniku przy zatrzymywaniu

Piotrek Radom

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim,

Niedawno nabyłem Bmw 5 f10. Na początku wszystko fajnie, ale teraz niepokoją mnie niektóre zachowania, a mianowicie:

Rano po odpaleniu silnika wszystko jest ok na wolnych obrotach, wrzucę R, wyjade sobie delikatnie i też nic się nie dzieje, później D i jedzie sobie delikatnie i są wyczuwalne minimalne zmiany biegów (co jest normą) Ale już przy zatrzymywaniu się samochód drży. Dzieje się to dopóki silnik nie rozgrzeje się do jakiś 80 stopni. Potem wszystko jest ok, nie czuć już nic.

Jak jest zimny silnik i włączony drive to częstotliwość drgań też zależy od włączonego trybu bo np. na sporcie bardziej dygocze.

Pytanie moje do Was, znacie przyczynę takich zachowań? Denerwuje mnie to, bo póki nie rozgrzeje silnika to jak zatrzymuje się na światłach to włączam N, żeby nie słuchać tego.

Drugie pytanie, co kilka dni wyskakuje komunikat żeby doładować akumulator. A żadnego komunikatu o tym że brak ładowania itp nie ma. Też nie moge znaleźć odpowiedniego tematu na forum żeby coś dopasować do tego.

Jak ktoś zna jakaś poradę od czego zacząć diagnozować, byłbym wdzięczny :)

• Zasłużeni forumowicze

F10 masz czy F11..???

Tak naprawdę to nikt ci nie powie co masz zepsute....

Jeśli masz przebieg blisko 200 000 km, to mogą to być....

- poduszki silnika ( ważne , trzeba kupić poduszkę lewą na lewą stronę prawą na prawą , na pierwszy rzut oka wyglądają tak samo , różnice są w twardości gumy )

- poduszka ASB

http://pl.bmwfans.info/parts-catalog/F11N/Europe/520d-N47N/L-N/2012/browse/engine_and_gearbox_suspension/engine_suspension/

- poduszki tylnego dyferencjału

http://pl.bmwfans.info/parts-catalog/F11N/Europe/520d-N47N/L-N/2012/browse/rear_axle/rear_axle_carrier/

Część nr. 8 i 10

Części dobieraj po numerze Vin auta

Edytowane przez Burza1234

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.