Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, adamjttk napisał(a):

Oddawanie energii z elektryka do sieci czy innego urzadzenia to marketingowe gowno.

Ilosc osob ktore beda z tego korzystac to promil promila.

Moze raz w zyciu z tego skorzystasz jak sie bedziesz chcial pochwalic koledze na kempingu (tez watpliwe).

Gdyby to bylo w opcjach do dokupienia nie wydalbym na to 1 zlotowki.

To tak jak z trybem psa w Tesli. Promil promila używać będzie regularnie, ale jednak pokazywane jest jako nowoczesność. Tutaj zrobienie V2L w miejskim aucie, to pokazanie Tesli gdzie jest ze swoją nowoczesnością w stosunku do konkurencji. Tesla tego nie ogarnęła, ale ogarnia ikoniczne pierdzenie, grę świateł i inne wynalazki. Bądź sprawiedliwy i przyznaj że technologicznie w tych kwestiach wyprzedzają Teslę o kilka lat, bo pewnie za tyle się pojawi to w Tesli.

3 godziny temu, adamjttk napisał(a):

A Taycany nowe nie maja ~700km WLTP i podobnych osiagow? Cena oczywiscie z kosmosu, mowie o samej technologii.

Co do iX - wartosc rezydualna jak kamien w wode - w NO 2 latki iX M60 z mikroprzebiegami chodza juz po 300k PLN gdzie nowki sa po 550-600k PLN, piekne czasy dla kupujacych i rwanie wlosow z glowy jak ktos kupil nowe na gorce.

Bruktbil til salgs: BMW iX M60 - 2023 - Svart - 619 hk - SUVOffroad | FINN.no

Bruktbil til salgs: BMW iX M60 - 2023 - Grå - 619 hk - SUVOffroad | FINN.no

A Ty w kółko nam wmawiasz że ludzie kupują w cenach katalogowych 😄 Co w takim razie robią oferty i5 M60 w kombi za 409k, gdzie katalogowo 450-500k było? Słonik pokazywał Ci jakie rabaty są na EQE i EQS. Taycany to po 15% rabaty, a na Turbo to i 30% można wyrwać. Taka polityka cenowa, do której producent ma prawo - jego sprawa.

Godzinę temu, Jac3kBMW napisał(a):

Odnośnie baterii 95kwh w nowym Y. Przecież to praktycznie nic nie zmieni. Ważne żeby te szare planowane SC zamieniły się na czerwone a zamienią się w tym roku. Każdy punkt to conajmniej 12 słupków. 

To jest prawdziwy Game changer w podróżowaniu Tesla i innymi elektrykami jak je udostępnią a napewno udostępnią.

image.thumb.png.32585131fea1763282ae480ad6314c8b.png

Prawdziwy wyznawca Tesli. Producent pluje w twarz dając 75kWh, a fani mówią że deszcz pada, bo przecież są superchargery 😄 

Ale niech tylko BMW włoży 80kWh do klasę wyższego auta - to hejt nie z tej ziemi.

5 godzin temu, słonik40 napisał(a):

@BMFun zdecydowałeś się na taycana? Ja niestety pokazałem tego fioletowego żonie i teraz karzę mi jechać do Warszawy po auto.

No to trzeba jechać @słonik40 🙂 a najlepiej przewieźć żonę i dzieci, to sami Ci powiedzą 🙂 A jak ktoś narzeka na wsiadanie i wysiadanie, to mu kupić karnet na siłkę albo na treningi funkcjonalne 😉 

Od tego roku Porsche ma własnego dystrybutora. Warto zainteresować się opcją fabrycznego leasingu ze zwrotem. Wziąć to auto na 2-3 lata, pobawić się, a potem oddać nie martwiąc się wartością rezydualną w momencie sprzedaży. Ciekawy jestem jak wtedy będzie to wychodziło vs spalinowe auto.

Mi chodzi po głowie, ale dałem sobie do roku czasu na jakąś decyzję. Rozważam Taycan'a, ale przejadę się Macanem EV, Panamerą oraz Cayenne hybrydowym. W przypadku Taycan, zawsze mam opcję że jeśli będę się bardzo męczył z 2 elektrykami, to mogę wymienić żony elektryka, na jakąś x5 w fajnej hybrydzie, żeby mieć w trasy i do jazdy wokół komina na prądzie. Różne opcje jeszcze chodzą po głowie, ale z Taycana się jeszcze nie wyleczyłem 😉 

Co do diesla, to ja obiecałem sobie nigdy nie kupić takiego napędu. Śmierdzi strasznie, nawet jak się stanie za jakimś nowoczesnym dieslem, to dalej śmierdzi mi tylko inaczej. Dla oszczędności paru złotych męczyć się mini drganiami i smrodem, to ja dziękuję. Wypożyczałem wielokrotnie X5 w 40i i auto jest całkowicie wystarczające jeśli chodzi o elastyczność, a 50e to już wogóle. Dla mnie napęd w dieslu po prostu nie istnieje 🙂 

Edytowane przez BMFun
  • Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

@BMFun w tym stojącym taycanie to nawet kolor mi pasuje. Z takim samym miałem zamawianego macana, pomysł z kolorem córki która za dwa lata prawko pewnie będzie chciała robić. żona mówi że to jej chytry plan. Ojciec kupi, pojeździ 2 lata, znudzi się i może auto jej wpadnie. P.s. dzięki za info z leasingiem. Obadam temat

@Jac3kBMW masz tu mapę chociażby ładowarek elocity i porównaj ją ze swoim Game changerem 😀 

IMG_3212.thumb.png.e910a4f83d37963ee84b5fa4bea18ba5.png

Edytowane przez słonik40
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, słonik40 napisał(a):

@BMFun w tym stojącym taycanie to nawet kolor mi pasuje. Z takim samym miałem zamawianego taycana, pomysł z kolorem córki która za dwa lata prawko pewnie będzie chciała robić. żona mówi że to jej chytry plan. Ojciec kupi, pojeździ 2 lata, znudzi się i może auto jej wpadnie.

Ponegocjuj, przyciśnij i może indywidualnie ugrasz - podaj swoją cenę i czekaj 😉 a nóż się uda. To co fanu będziesz miał, to Twoje.

10 minut temu, słonik40 napisał(a):

@Jac3kBMW masz tu mapę chociażby ładowarek elocity i porównaj ją ze swoim Game changerem 😀 

IMG_3212.thumb.png.e910a4f83d37963ee84b5fa4bea18ba5.png

Albo BMW-Charging działające na 1 kartę. Jakoś tutaj hejt leciał na BMW i5 za 81kWh netto, a nikt nie napisał że no przecież jest taka duża sieć:

image.png.1bcb7e4e3a078634aae76a7377729468.png

Swoją drogą ta mapa pięknie pokazuje gdzie jest polska elektromobilność, a gdzie jest np niemiecka czy holenderska:

image.thumb.png.e4b208aa3a2dd1dbb2cbc4f7cf367c7d.png

W takiej dużo mniejszej Austrii jest 4x więcej punktów ładowania, Niemczech 20x więcej, a w Holandii 27x więcej niż w Polsce! Szok!

image.thumb.png.d0013ec0fcd41646b0c79c59455ed7ff.png

Edytowane przez BMFun