Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

karbo, nie bądź naiwniak. 

Masz, doedukuj się, poznaj historię ludzi wchodzących w skład i przewodniczących partii AfD, a nie wyciągasz wnioski na podstawie oficjalnego programu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Popierajmy faszystow żeby komuś innemu nie urosło. Logika godna szeptu 👍

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)

To już nie pierwszy materiał gdzie nie ma hejtu na elektryki w komentarzach. Społeczeństwo dojrzewa. Ostatnio praktycznie zero hejtu na post pod TM3. Same pozytywy lub neutralne komentarze. Coś się zmienia w postrzeganiu.

Faktycznie hejt na samochody elektryczne wynika z braku wiedzy. Praktycznie zobaczcie że większość osób w PL ma wykształcenie podstawowe i zawodowe. Jaki oni mogą pogląd na samochody elektryczne. Przecież oni nie czytają, zdają się na wiedzę z Facebooka i TikToka gdzie podsyłane są im materiały zgodne z ich poglądami i preferencjami co jeszcze ich podsyca i utwierdza w przekonaniu.

Już jakiś czas wrzucają na stock około 10 modeli TMS. Wszystkie schodzą praktycznie w 2 lub 3 dni. Ciekawa sytuacja. Wczoraj był poniższy stock. Dzisiaj zostały 2 sztuki za 465 i 482 tys. 

Nastąpiła zmiana liczby dostępnych samochodów Model S na stronie Tesli.
- Liczba dostępnych samochodów: 7
- Liczba pojazdów z nową ceną: 7
- Obecny przedział cenowy: 448890,00 zł - 482890,00 zł
- Nowe ceny, niedostępne wcześniej na stronie:

- 448890,00 zł (Fabrycznie nowy, Deep Blue Metallic, Koła Tempest 19”)
  - 448890,00 zł (Fabrycznie nowy, Solid Black, Koła Tempest 19”)
  - 465890,00 zł (Fabrycznie nowy, Solid Black, Koła Tempest 19”)
  - 470390,00 zł (Fabrycznie nowy, Ultra Red, Koła Tempest 19”)
  - 470390,00 zł (Fabrycznie nowy, Lakier Stealth Grey, Koła Tempest 19”)
  - 482890,00 zł (Fabrycznie nowy, Lakier Stealth Grey, Koła Arachnid 21")
  - 482890,00 zł (Fabrycznie nowy, Ultra Red, Koła Arachnid 21")

Edytowane przez Jac3kBMW
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

@Jac3kBMW polecam obejrzeć test tego miejskiego autka i przyrównać auto do debiutu „nowego” modelu y. Potężna bateria w miejskim aucie, 800v, v2l. Technicznie samochod jest daleko przed modelem y. Notabene lubię oglądać testy baka, facet ma model 3 a w co drugim filmie mówi że w trasy najlepiej wybrać diesla, coś w tym musi być. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
24 minuty temu, słonik40 napisał(a):

Potężna bateria w miejskim aucie, 800v, v2l.

Oddawanie energii z elektryka do sieci czy innego urzadzenia to marketingowe gowno.

Ilosc osob ktore beda z tego korzystac to promil promila.

Moze raz w zyciu z tego skorzystasz jak sie bedziesz chcial pochwalic koledze na kempingu (tez watpliwe).

Gdyby to bylo w opcjach do dokupienia nie wydalbym na to 1 zlotowki.

.

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, słonik40 napisał(a):

@Jac3kBMW polecam obejrzeć test tego miejskiego autka i przyrównać auto do debiutu „nowego” modelu y. Potężna bateria w miejskim aucie, 800v, v2l. Technicznie samochod jest daleko przed modelem y. Notabene lubię oglądać testy baka, facet ma model 3 a w co drugim filmie mówi że w trasy najlepiej wybrać diesla, coś w tym musi być. 

Ten samochodzik nie ma 800V i ładuje się cały czas z taką samą prędkością, około 120. 

Jak zobaczysz kilka ostatnich testów elektryków to widać bardzo dużą zmianę w nasyceniu negatywnym komentarzy. 

Co do tras to ja mam ostatnio coraz więcej przebiegów dziennych w okolicach 250km do czego elektryk z dużą baterią jest genialny a przejechanie tej trasy za 15pln to game changer.

Tak z ciekawości przejrzałem dzisiaj Otomoto i np w cenie mojej S spokojnie kupię X5, Q7, Q8 ICE, iX czy nawet EQS z podobnym przebiegiem i rocznikiem. Mówimy o okolicach 350tys rocznik 2023. Czyli utrata wartości taka sama jak innych porównywalnych samochodów. Mercedes EQS stracił zdecydowanie więcej.

Czekamy na pierwsze testy nowego modelu Y.

Instalacja 800V też Game Changerem nie jest. Praktycznie minuty i to w zalezności od tego ile ładujemy.

Game changerem będą nowe Superchargery które już budują w PL z conajmniej 12 stanowiskami.image.thumb.png.8d3ed6816f15bafc379e04f3a114155d.png

image.thumb.png.d17ebb65910ae6c5c4416cae2567931e.png

Edytowane przez Jac3kBMW
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Eqs stracił dokładnie tyle co twój. Jak kupowałem eqe to rozważałem eqsa suv 450 w dokładnie tej samej cenie czyli okolicach 450tys + leasing promo. Jakbym miał jeszcze raz wybierać to do dzisiaj nie wiem czy słabszy ale większy i dużo pakowniejszy w trasy eqs czy mocniejszy ale lepiej jeżdżący i wygodniejszy na codzień eqe. Eqs przyciąga ale z drugiej strony jego wymiary na codzień mocno przeszkadzają a eqe już sam w sobie jest bardzo duży.

@BMFun zdecydowałeś się na taycana? Ja niestety pokazałem tego fioletowego żonie i teraz karzę mi jechać do Warszawy po auto.

Edytowane przez słonik40
  • Haha 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
13 minut temu, Randall napisał(a):

😅

IMG_8332.jpeg

Ogladam ujecia z innych kamer.

Doslownie niedowierzam, to jest kur** niepojete, jak go za to nie dojada to strace wiare w ludzkosc

.

Opublikowano
26 minut temu, adamjttk napisał(a):

Ogladam ujecia z innych kamer.

Doslownie niedowierzam, to jest kur** niepojete, jak go za to nie dojada to strace wiare w ludzkosc

@adamjttk to już nudne jest. celowo zmieniłem wątek a Ty dalej brniesz.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

@Jac3kBMW aż z ciekawości spojrzałem na model s na OtoMoto. Nie wiem czy to przypadek ale sporo plaidow wystawione. Czyżby niektórzy zaczęli wstydzić się jeździć tesla? A najbardziej moją uwagę przykuło to ogłoszenie. To chyba jakiś geniusz biznesu kupić który myślał tak jak ty że Boga za rogi złapał i robi interes życia IMG_3208.thumb.png.1a2ddccde7dc38e75b72212e36485797.png

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, słonik40 napisał(a):

@Jac3kBMW aż z ciekawości spojrzałem na model s na OtoMoto. Nie wiem czy to przypadek ale sporo plaidow wystawione. Czyżby niektórzy zaczęli wstydzić się jeździć tesla? A najbardziej moją uwagę przykuło to ogłoszenie. To chyba jakiś geniusz biznesu kupić który myślał tak jak ty że Boga za rogi złapał i robi interes życia IMG_3208.thumb.png.1a2ddccde7dc38e75b72212e36485797.png

To ogłoszenie już ponad rok wisi.

Ja nie kupiłem samochodu na handel tak jak i Ty. To nie jest mój biznes hehehe. 

Nigdy nie chciałem na tym samochodzie zrobić biznesu więc mi nie imputuj. 

Edytowane przez Jac3kBMW
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeśli wisi ponad rok to grubo. Zapewne jeszcze zejdzie z ceny jak już tak długo czeka, szczególnie że niektórzy coś gadają o lifcie na wzór nowego modelu y. To ogłoszenie jednak mimo wszystko pokazuje jak trudno jest sprzedać ev i my tak samo będziemy się bujać przy próbie wzięcia sensownych pieniędzy.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, słonik40 napisał(a):

Jeśli wisi ponad rok to grubo. Zapewne jeszcze zejdzie z ceny jak już tak długo czeka, szczególnie że niektórzy coś gadają o lifcie na wzór nowego modelu y. To ogłoszenie jednak mimo wszystko pokazuje jak trudno jest sprzedać ev i my tak samo będziemy się bujać przy próbie wzięcia sensownych pieniędzy.

Ja jak kupowałem swoją to ta Tesla wisiała za 480. Nie wiem co jest z nią nie tak bo rotacja jakaś jest w ogłoszeniach a to wisi cały czas w nie zmienionej formie. Co chwilę facet spuszcza delikatnie.

Problem z zamianą TMS na coś innego jest taki że nie ma innego samochodu z podobnymi osiągami i zasięgiem na dzień dzisiejszy. 

Mi się we wrześniu kończy leasing ze nawet dla samej zmiany przyglądam się iX tylko chciałbym zrobić to w tej samej kasie 1:1. 

Problem jest w tym że zamienie na SUV z gorszymi osiągami i zasięgiem co nie bardzo mi się podoba. 

W tym roku nie będzie liftu TMS, co najwyżej 2026. 

Edytowane przez Jac3kBMW
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
Cytat

Problem jest w tym że zamienie na SUV z gorszymi osiągami i zasięgiem co nie bardzo mi się podoba. 

dlatego ja rozważam min dużego Suva w dieslu bo i osiągi będę miał lepsze i zasięg bez porównania. Na początku marca będę testował RR sport w dieslu. Mają teraz fajne promki i można dostać w sensownej cenie. Auto podobało mi się już w dniu debiutu ale wtedy krzyczeli koszmarne pieniądze. Samo Przyspieszenie po ostatnich 2 mandatach jednak na razie chyba sobie odpuszczę 

wravajac do ogłoszenia. Auto nowe, z polskiego salonu, na fakture VAT, cały czas na gwarancji. Co może z nim być nie tak? Facet chciał zarobić ale nikt nie kupił więc obniża regularnie w desperacji aby stracić jak najmniej.

Edytowane przez słonik40
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
13 godzin temu, TheApocalypse napisał(a):

karbo, nie bądź naiwniak. 

Masz, doedukuj się, poznaj historię ludzi wchodzących w skład i przewodniczących partii AfD, a nie wyciągasz wnioski na podstawie oficjalnego programu.

Musk i Trump grają na polityczne osłabienie Niemiec. Cel ten zamierzają osiągnąć poprzez wsparcie AFD. Musk i USA nie mają interesu aby wspierać AFD z innych przyczyn.     

• Moderatorzy
Opublikowano

Trochę jeździłem Rangeami ale Velar. Jeśli multimedia w sporcie są takie same to trzeba być cierpliwym 😅 wsiadam do zimnego auta chce odpalić grzanie fotela a tu ekran od klimy ładuje się minutę.

• Haha 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
2 godziny temu, słonik40 napisał(a):

To chyba ta sama konstrukcja co Hyundai Kona. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

@Randall dzięki za wskazówkę, zwrócę na to uwagę.

@karbo ty tak na serio? Musk od wielu lat nie ukrywa się ze swoimi skrajnie prawicowymi poglądami. Gada cos o tym że ludzkie mózgi opanowują wirusy i trzeba z tym walczyć, pogrzebał syna żywcem przez to że zmienił płeć, razem z trumpem wprowadzili nowe dekrety odnośnie płci co poniekąd może być aktem zemsty na własnym dziecku (sam się tym kiedyś odgrażał) . jego poglądy są mocno podobne do skrajne prawicy w de i poparcie akurat nie dziwi. Wracając do ev3 to może i fakt konstrukcja jest podobna, sugerowałem się obecnością v2l

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
31 minut temu, Jac3kBMW napisał(a):

Problem z zamianą TMS na coś innego jest taki że nie ma innego samochodu z podobnymi osiągami i zasięgiem na dzień dzisiejszy. 

Mi się we wrześniu kończy leasing ze nawet dla samej zmiany przyglądam się iX tylko chciałbym zrobić to w tej samej kasie 1:1.

A Taycany nowe nie maja ~700km WLTP i podobnych osiagow? Cena oczywiscie z kosmosu, mowie o samej technologii.

Co do iX - wartosc rezydualna jak kamien w wode - w NO 2 latki iX M60 z mikroprzebiegami chodza juz po 300k PLN gdzie nowki sa po 550-600k PLN, piekne czasy dla kupujacych i rwanie wlosow z glowy jak ktos kupil nowe na gorce.

Bruktbil til salgs: BMW iX M60 - 2023 - Svart - 619 hk - SUVOffroad | FINN.no

Bruktbil til salgs: BMW iX M60 - 2023 - Grå - 619 hk - SUVOffroad | FINN.no

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W Polsce jest podobnie. Jak dobrze poszukasz to kupisz 4s cross/sport tourismo za 350k z bardzo małym przebiegiem. Sprzedaj teraz model s  albo inne elektryczne auto w podobnych pieniądzach. Jedynie co to jeszcze suvy może trochę się obronią bo jest na nie moda.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, słonik40 napisał(a):

ty tak na serio?

Polityka międzynarodowa to gra siły i interesów. Tam nie ma miejsca na poglądy.

Czas pokaże kto miał rację.

Z mojej strony koniec już tej dyskusji. 

Edytowane przez karbo
Opublikowano

Odnośnie baterii 95kwh w nowym Y. Przecież to praktycznie nic nie zmieni. Ważne żeby te szare planowane SC zamieniły się na czerwone a zamienią się w tym roku. Każdy punkt to conajmniej 12 słupków. 

To jest prawdziwy Game changer w podróżowaniu Tesla i innymi elektrykami jak je udostępnią a napewno udostępnią.

image.thumb.png.32585131fea1763282ae480ad6314c8b.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Sam siebie chyba oszukujesz 😀nadal całe Mazury gołe, poza tym pokazywałeś  tu statystyki swojego ladowania, niemal 40 procent poza domem co przy mizernym zasięgu ev oznacza że ty częściej szukasz wtyczki poza domem jak ja tankowałem g30. Dodatkowo gdybyś miał auto normalnej marki to już byś dawno w tych wszystkich punktach co się tak cieszysz  albo obok korzystał z IONITY. Karta mercedes me charge albo bmw charging pozwala mi się naładować praktycznie pod każdym lidlem, biedronka, IONITY, elocity, powerdot, greenway i wiele innych. Mało tego ładowarki tych operatorów widzą moje nawigację także nawet te kilka punktów więcej to jest dalej bieda w porównaniu z legacy i karta producenta. Ty chyba żyjesz w jakimś własnym matrixie 😀

Edytowane przez słonik40