Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
15 minut temu, adamjttk napisał(a):
  12 godzin temu, BMFun napisał(a):

Natomiast ciekawe - Porsche cięższy, większa bateria, a zużycie energii wg licznika ok 8% lepsze w Tesli (przy założeniu że w Tesli nie przekłamuje). A były lata świetlne przewagi..

Ja sie nie znam, ale jezeli w tym tescie Porsche przejezdza 3,5 mili/1kWh a Tesla 3,8mili/1kWh to raczej jest odwrotnie niz piszesz, taka tam drobnostka ^^

Nie doczytałeś 🙂 Napisałem że w Tesli lepsze o 8%, co jest już znikomą różnicą biorąc pod uwagę fakt że Porsche "musi" być cięższy ze względu na większą i cięższą baterię.

I te wyniki nie sa z komputera pokladowego a z real testu czyli ile mil przejechal faktycznie podzielone przez pojemnosc baterii netto.

Z komputera pokładowego raczej biorą, a nawet jeśli by sami liczyli, to bazują na przebiegu który podaje komputer pokładowy, bo każde auto gdzieś indziej kończy.

Natomiast co do calego testu - jak widac standardem na dzis w tym segmencie sa juz baterie 90-95kWh (netto) i jezeli odswiezona TMY takiej miec nie bedzie to uznam to za totalny blad producenta i klienci imho beda uciekac do innych marek.

Jak tyle wstawią do TMY bez zmiany cen, to akurat jestem pewny że będzie hit sprzedażowy i wróci na pozycję nr 1 w Europie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja też sortować nie mam zamiaru bo kiedy będzie korekta tego nie wie nikt. Jedni sprzedają, drudzy kupują I dopóki będą chętni karmieni wizja zysku dopóty ceny się utrzymają, pytanie jak długo można żyć wiara w obietnice.

Opublikowano
59 minut temu, słonik40 napisał(a):

Ja też sortować nie mam zamiaru bo kiedy będzie korekta tego nie wie nikt. Jedni sprzedają, drudzy kupują I dopóki będą chętni karmieni wizja zysku dopóty ceny się utrzymają, pytanie jak długo można żyć wiara w obietnice.

@słonik40 W końcu trzeba by się było na coś zdecydować i obstawić kierunek. Ja nie tylko pisze ale zadziałem cashem 😉

Do poniższego zdjęcia dojdzie jeszcze model Q, który z tego co piszą chcą sprzedawać w okolicy 5mln. Jak nie wierzysz to postaw jakieś 1000USD, będziesz miał satysfakcję jak wygrasz. 

image.thumb.png.9018fbcb1c2bfdb0bafd8eef0815821a.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

@Jac3kBMW z szortowwmiem jest taki problem że o ile akcje sobie kupić i możesz trzymać łudząc się w nieskończoność o tyle nie widziałem jeszcze shortow ustawianych na nieskończoność a na wybrany okres w postaci kontraktów no i albo trafisz ze w tym czasie będzie Górka albo nie. Gdyby można było trzymać shirta to wszedłbym i to nawet z 10k dolców a nie tylko jednym 😀Poza tym fajny obrazek. Poza modelem y oraz 3 to albo obietnice albo sprzedażowa klapa 👍🏼 dodatkowo nie wydaje mi się że tesla będzie w stanie sprzedawać małe auto w ilości o jakiejś piszesz. Popatrz na toyoty, vw tam małe auta wcale nie są top sellerrami i sprzedają się w dużo mniejszych ilościach jak camry, Corolla czy rav 4. Małe auta w stanach wogole nie cieszą się powodzeniem także zostaje im Europa no i może trochę Chiny ale tego rynku to nie znam.

kontrakty to ogólnie ciężki i skomplikowany temat, można tracić pomimo ze aktywo równie bo sa regularne  rollouty na różnych czesto dosyć skomplikowanych zasadach.

Edytowane przez słonik40
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
W dniu 9.12.2024 o 12:09, BMFun napisał(a):

Z komputera pokładowego raczej biorą, a nawet jeśli by sami liczyli, to bazują na przebiegu który podaje komputer pokładowy, bo każde auto gdzieś indziej kończy.

Z realu - caly przejechany dystans podzielony przez pojemnosc baterii netto.

Na stopklatce widac, ze TMY podaje w komputerze 3,96mili/1kWh czyli przeklamuje o ~5% jezeli im wyszlo ~3,8mili/1kWh

W dniu 9.12.2024 o 12:44, słonik40 napisał(a):

Ja też sortować nie mam zamiaru bo kiedy będzie korekta tego nie wie nikt.

Korekty sa zawsze i wszedzie, na kazdych akcjach --> przypominam, ze jeszcze 2 lata temu akcje Mety byly 6x tansze niz sa dzis, akcje Netflixa 5x tansze etc etc.

Czy ktos uwaza te firmy za wydmuszki, za roller coaster? Ekonomia to cykle i tyle, jak leci to leci wszystko, conajwyzej jedno bardziej a drugie mniej.

Co do Tesli.

"Problemem" Tesli jest to, ze to firma amerykanska i ma amerykanska kulture ekspansji na caly swiat.

VW, Toyota, BMW --> te firmy doszly do sciany wiele lat temu, nie rozwijaja sie, nie sprzedaja wiecej aut, sa tlustymi kotami zadowolonymi z tego co osiagnely. Wiec na gieldzie jest flauta, stabilna dywidenda etc.

Tesla jest w fazie mega rozwoju i tak naprawde NIKT nie wie gdzie wyladuje za 5 czy 15 lat,  szuka rozwoju w kazdym kierunku, to nie tylko firma klepiaca auta --> autonomia, ciezarowki, pickupy, swiatowa siec ladowania, AI, sprzedaz bezposrednia, jakies humanoidy etc etc Firma realnie zmienia branze moto, narzuca swoje standardy, inni podazaja.

Firmy amerykanskie sa z rozmachem - Meta, Google, Uber, Netflix, Nvidia, Apple, Booking, Visa etc etc --> te firmy dziela i rzadza na calym swiecie i nie spodziewam sie niczego innego od Tesli. Maja wizje, maja kapital czy tez umieja go pozyskiwac od inwestorow i zawlaszczaja sobie duza czesc tortu.

Czy cos nie dowoza? Czy po drodze sa fakapy? OCZYWISCIE! Ktora firma ich nie ma? Wiecie ile wtop mial Apple czy Meta czy inne tego typu konglomeraty?

@BMFun co sadzisz? Wrazenia z jakosci wnetrza auta od 2.40

PS.  "Premium" ^^

Edytowane przez adamjttk

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

chyba już wszystko było w tym temacie, wklejam informacyjnie, mogę?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Kriss33 napisał(a):

chyba już wszystko było w tym temacie, wklejam informacyjnie, mogę?

Oczywiście że możesz 🙂 Tylko że każdy ma dostęp do notowań, więc myślałem że jakiś komentarz lub wniosek swój chcesz wysłać 🙂 

Ciekawy po prostu jestem Twojego zdania w temacie 🙂 

Edytowane przez BMFun
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wiadomo, że każdy ma, ale nie każdy zawsze śledzi, a na forum zostanie. Mnie ciekawi jak się rozwinie sytuacja z Teslą. Ja swoich pieniędzy póki co nie zaryzykowałem, choć byłem bliski jak były z rok temu blisko 100 dol. No, ale teraz to się można mądrzyć co by było gdyby było. na pewno jest to firma na której można szybko zarobić lub szybko stracić, ale to żadne odkrycie 🙂 Jak spadnie to też wkleję, żeby nie było 🙂 Co do strategii Adama, w długim terminie raczej akcje będą zyskiwać, tylko kto ma tyle czasu na czekanie na zyski, to może trwać wiele lat.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Godzinę temu, Kriss33 napisał(a):

w długim terminie raczej akcje będą zyskiwać, tylko kto ma tyle czasu na czekanie na zyski, to może trwać wiele lat.

Ktos kto zbiera na emeryture a nie ktos kto chce kupic Lambo w przyszlym roku 😉 

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
24 minuty temu, adamjttk napisał(a):

Ktos kto zbiera na emeryture a nie ktos kto chce kupic Lambo w przyszlym roku 😉 

Kriss, nie chcesz mieć emerytury jak Adam? 😉 trzeba mieć fantazje 🙂 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
8 minut temu, BMFun napisał(a):

Kriss, nie chcesz mieć emerytury jak Adam? 😉 trzeba mieć fantazje 🙂 

Jak nie jak tak 😀 aż tak daleko nie inwestuję 

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 29.04.2024 o 18:03, Jac3kBMW napisał(a):

Oczywiście. Ja za mało dokupiłem i pociąg odjeżdża. Jak rośnie to nie kupuje. Uśredniałem jak leżało na ulicy i nikt nie zbierał 😉 Już jest po $194. W przeciwieństwie do Bitcoina za Tesla stoi value, know how i technologia którą nie każdy zauważa.

Ja tylko tak przypomnę nasze dyskusje jak akcje były jeszcze poniżej 200 😉 Dzisiaj już fajnie ponad 110% Z głupich oszczędności na paliwie zrobiło się ponad 30k USD. Zbieram na następną generacje TMS 🙂

Edytowane przez Jac3kBMW
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
33 minuty temu, Kriss33 napisał(a):

3mam kciuki 

Może jeszcze będziecie dokupować po $100 😜 

• Lubię to 2
Opublikowano
59 minut temu, BMFun napisał(a):

Może jeszcze będziecie dokupować po $100 😜 

@BMFun, Mam stopa na 300 ustawionego 😉

Wszystko jest możliwe tak samo jak 500 w najbliższym czasie. Może koniec Q1 2025.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Jac3kBMW napisał(a):

@BMFun, Mam stopa na 300 ustawionego 😉

Wszystko jest możliwe tak samo jak 500 w najbliższym czasie. Może koniec Q1 2025.

Chyba nie na 300, tylko przy <=300 Ci się aktywuje. A przy jakim się sprzeda w razie bessy, to już ruletka gdyby był free fall i duży gap, szczególnie pomiędzy sesjami 🙂 No ale, trzymam kciuki żeby nie był potrzebny! I żebyś oczywiście uzbierał na tym oszczędzaniu paliwa i transakcji na wymarzone v8 do którego ciągle wracasz 😜 

Edytowane przez BMFun
Opublikowano
11 godzin temu, BMFun napisał(a):

Chyba nie na 300, tylko przy <=300 Ci się aktywuje. A przy jakim się sprzeda w razie bessy, to już ruletka gdyby był free fall i duży gap, szczególnie pomiędzy sesjami 🙂 No ale, trzymam kciuki żeby nie był potrzebny! I żebyś oczywiście uzbierał na tym oszczędzaniu paliwa i transakcji na wymarzone v8 do którego ciągle wracasz 😜 

@BMFun Tak, ale jak zacznie lecieć to pewnie pozbędę się wcześniej. Zobaczymy co czas przyniesie. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Matko jedyna, to nie może być prawda...

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Kriss33 napisał(a):

Matko jedyna, to nie może być prawda...

Spokojnie Panowie to tylko rendery na podstawie zdjęć szpiegowskich.

Ciekawe jakie by zrobiliby rendery na podstawie tych zdjęć szpiegowskich F30ki 😉 
image.thumb.png.1a5ef0797c357d66466b506a253d142e.png

image.thumb.png.e623d3b86f0ba9da7d8ef2ff1abbf493.png

Edytowane przez adiki

IMG_6104.PNG.8fd0433272655eff0993e663d10ad490.PNG 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A tymczasem Tesla wybila nowe ATH na gieldzie, ludzie z glebokimi kieszeniami moga kupowac akcje SpaceX (najwyzej wyceniany startup na swiecie) a majatek Muska przekroczyl 400B$.

Tesla na dzis jakies 27x bardziej wartosciowa od BMW.

Swiat ucieka do przodu, BMW nie zaspalo nic a nic.

https://www.investing.com/news/stock-market-news/elon-musk-first-to-hit-400-billion-net-worth-93CH-3767282

.