Skocz do zawartości

Quo Vadis BMW? G20 a Norwegia, Tesla M3, elektromobilnosc

adamjttk

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Musk musiał owijać rotor karbonem aby osiągnąć tak wysokie obroty, kolega filip cos tu pisał o jakims dziele inzynieryjnym, munro, który wszystko wie bo pracował w wojsku mało nie dostał orgazmu jak o tym opowiadał w swoich filmach a tymczasem kia w aucie za niecałe 300 tysi ogarnia temat :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
chciałbym Cybertrucka :D Tylko nie wiem po co, ale bym chciał

Juz Jobs wiele lat temu mowil, ze klient nie wie czego chce dopoki mu sie tego nie pokaze. I ze badania marketingowe nie maja sensu bo popyt sie BUDUJE.

.

Musk musiał owijać rotor karbonem aby osiągnąć tak wysokie obroty, kolega filip cos tu pisał o jakims dziele inzynieryjnym, munro, który wszystko wie bo pracował w wojsku mało nie dostał orgazmu jak o tym opowiadał w swoich filmach a tymczasem kia w aucie za niecałe 300 tysi ogarnia temat :cool2:

Widzę, że nie odróżniasz S od 3. Wracaj do podstawówki, może tam przy okazji wytłumaczą też różnice między 3 i 5. To byłby jakiś wstęp przed trudniejszym tematem fun vs fan.

Radość z jazdy

• Moderatorzy

Coś słabe te zasięgi aut elektrycznych....

https://jesmb.de/11716/

Już wiem dlaczego jak jeżdżę S6 na tempomacie z prędkością 160kmh do Szczecina lub dalej do Berlina wyprzedzam elektryki.

Ci jadący z zachodu jeżdżą szybciej, bo jadą z wiatrem.

Na autostradzie/esce kierowcy elektryków, jak kierowcy Formuly1, jeżdżą w śladzie aerodynamicznym ciężarówek.

• Zasłużeni forumowicze

Coś się nie klei w tych wynikach, jakis stronniczy artykuł. Zużycie Tesli wyglada mocno zawyżone w porównaniu do większości testów z testami Bjorna na czele. 24kWh dla TM3 czy 25 dla TMY przy 100kmh? Tyle to nawet moj iX3 nie wciąga.

160kmh to już zużycie ok. 40kWh, wiec jak zasieg 150-180km wystarczy to można tyle jechać.

• Zasłużeni forumowicze
Coś się nie klei w tych wynikach, jakis stronniczy artykuł. Zużycie Tesli wyglada mocno zawyżone

Czy ja wiem, 600kg ciezszy SUV BMW iX50 ma zuzycie energii ~takie samo jak sedan TM3, na moje oko wszystko wyglada legitnie ;)

.

Coś się nie klei w tych wynikach, jakis stronniczy artykuł. Zużycie Tesli wyglada mocno zawyżone w porównaniu do większości testów z testami Bjorna na czele. 24kWh dla TM3 czy 25 dla TMY przy 100kmh?

Zużycie Tesli jest podobne do innych aut. Poza tym - w mojej ocenie (choć nie czytałem nic oprócz tabelki) - w artykuł wkradł się błąd. Test był przy 130km/h (nie przy 100km/h) i w tabelce masz podany zasięg auta na baterii (zapewne tylko wg obliczeń matematycznych, bo nie sądzę, żeby ktoś utrzymywał stałą prędkość przez 400km) oraz średnie zużycie baterii na 100km (nie km/h).

• Moderatorzy

Przyjmie się, to pierwsze wrażenie.

Tak było ze świstakiem 4er bez proporcji tyłu z kołami od wózka sklepowego i odstraszającą serią 2 coupe G42.

Tu kolor biały/czarny wpłynąłby lepiej na odbiór.

Ale tył + zmieniony kink w lini okna i mamy passata.

Przez wąskie światła frontowe wygląda trochę jak Rolls i ogólnie ma design wykutego w skale, już szaleją w Chinach, bo samsung z sufitu zjeżdża.

Domagoj sam mówił, że nie mieli w tej klasie żadnych granic projektu, szli jak chcieli i trzeba przyznać, że nie wygląda festyniarsko w środku jak Merc.

• Zasłużeni forumowicze
Przyjmie się, to pierwsze wrażenie.

Tak było ze świstakiem 4er bez proporcji tyłu z kołami od wózka sklepowego i odstraszającą serią 2 coupe G42.

Ale tył + zmieniony kink w lini okna i mamy passata.

Przez wąskie światła frontowe wygląda trochę jak Rolls i ogólnie ma design wykutego w skale, już szaleją w Chinach, bo samsung z sufitu zjeżdża.

Domagoj sam mówił, że nie mieli w tej klasie żadnych granic projektu, szli jak chcieli i trzeba przyznać, że nie wygląda festyniarsko w środku jak Merc.

Tyl jest "tylko" brzydki imho (design ala nowe 2-er) ale przod to jest jedno wielkie wtf :shock: , design przypomina najnowsze koreanskie Hyundai Kona i ciezko to nazwac komplementem :shock:

Atrapa chlodnicy (w elektryku :roll: ) i jej rozmiar sa karykaturalne.

Co do porownania do Rollsa - rzeczywiscie cos w tym moze byc - auto jest monstrualnie duze - ma 530cm dlugosci i wazy z kierowca ~2,8 tony.

Srednica zawracania to ponad 13m (bez IAS), to bedzie krazownik autostradowy - tylko jak tym jezdzic po autostradach jezeli przy 140/150km/h to auto bedzie rozladowane do zera po max 250-300km czyli niecalych 2h jazdy :roll:

all-new-kona-hybrid-1.jpg

Nowe-BMW-i7-2023.jpg

Jezeli bialy to tylko w elektryku, w dieslu bym nie chcial tego koloru --> zdjecie z Gdanska zrobione kilka dni temu :lol:

(to chyba musial byc jakis chiptuning bo az mi sie nie chce wierzyc ze fabryczne auto tak kopci :lol: )

52019559804_6d77f62767_o.jpg

Edytowane przez adamjttk

.

Jezeli bialy to tylko w elektryku, w dieslu bym nie chcial tego koloru --> zdjecie z Gdanska zrobione kilka dni temu :lol:

(to chyba musial byc jakis chiptuning bo az mi sie nie chce wierzyc ze fabryczne auto tak kopci :lol: )

52019559804_6d77f62767_o.jpg

Tj ledwie kilkuletnie auto, a już kopci. Nie wiem czy chamski tuning przejdzie niemiecki przegląd. Ale obojetnie jakby nie było, to pokazuje tylko problem diesli. U mnie w V12 nigdy w życiu czegoś takiego na zderzaku nie widziałem, podobnie jak w pozostałych benzynach, Cayenne też mam białego i wydechów sporo :]

Dla przestrogi, oto co dzieje się z przehajpowaną spółką technologiczną (na jaką promuje się Tesla), która była pionierem na nowym rynku, ale nie wytrzymała starcia z nadganiającą konkurencją.

Wystarczyło jedno ogłoszenie wyników kwartalnych niespełniających oczekiwań inwestorów.

db68716e86993.png

Dla przestrogi, oto co dzieje się z przehajpowaną spółką technologiczną (na jaką promuje się Tesla), która była pionierem na nowym rynku, ale nie wytrzymała starcia z nadganiającą konkurencją.

Wystarczyło jedno ogłoszenie wyników kwartalnych niespełniających oczekiwań inwestorów.

db68716e86993.png

Bez przesady. Netflix traci systematycznie od początku roku i może to był jednodniowy najwyższy spadek, ale w perspektywie ostatniego kwartału, raczej w normie. I wynika to z tego, że liczba klientów nie rośnie, a systematycznie spada, szczególnie po zakończeniu pandemii, gdzie wcześniej wyraźnie rosła. Rynek to niestety przeszacowuje zgodnie z zasadą zachowania pędu - leci w dół, to wszyscy sprzedają jak głupi.

Tesli klientów nie ubywa póki co, z tego co wiem, to wręcz przeciwnie, sprzedaż leci na rekord za rekordem.