Skocz do zawartości

Quo Vadis BMW? G20 a Norwegia, Tesla M3, elektromobilnosc

adamjttk

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze

@slawomir panele na dachu szpecą strasznie nieważne ile metrów masz, chyba ze masz komunistyczny klocek z płaskim dachem. Mieszkania czy lokale usługowe moze nie sa jakieś super procentowo zyskowne ale maja jedna zaletę. Zlecisz agencji wynajem i masz przez rok- kilka lat święty spokój, raczej pewny zysk, dosyć bezpieczna inwestycja, wiec dla mnie jest to dobra forma inwestycji kapitału jako nadwyżki finansowej niekonsumujacej czasu, na pewno lepsza niż jakieś panele i pykanie miesięcznie pare złotych na prądzie. Wiadomo, ze im bezpieczniejsza inwestycja tym mniejszy procentowy zysk ale ja np lubie spać spokojnie. Adamie apropo jak tam twoje zakupy akcji? Jesteś juz milionerem? Poza tym auto kupuje dla przyjemności i nieważne czy będę lał za 500 czy 1000 miesięcznie bo to przy koszcie droższych samochodów ich utraty wartości czy tez położenia folii nie sa juz jakieś astronomiczne pieniądze. Jakbym chciał jeździć tanio kupiłbym nowa fabie chyba, ze mieszkalnym w Norwegii to elektryczny odpowiednik w postaci tesli. Poza tym zapominasz o jednej rzeczy. Jak ktoś siedzi tylko w domu a jego jazda to jedynie pare km do pracy i do najbliższego supermarketu to załadujesz się może w domu w najtańszej taryfie ale każdy wyjazd płacisz praktycznie tyle co za benzynę jak nie więcej wiec całe te twoje prźeliczenia biorą w łeb.

Apropo tego filmu to ten cały munro to jest bardzo śmieszny gość. Widziałem już jego kilka filmów, to jest jakiś psychofun tesli, który kręci od kilku lat filmiki o wspaniałości i wyższości technologicznej tesli nad wszystkim co jest na rynku, on wie to dobrze bo jak sam mówi pracował w armii. Facet chyba żyje z kręcenia tych śmiesznych filmików.

• Zasłużeni forumowicze
Apropo tego filmu to ten cały munro to jest bardzo śmieszny gość. Widziałem już jego kilka filmów, to jest jakiś psychofun tesli, który kręci od kilku lat filmiki o wspaniałości i wyższości technologicznej tesli nad wszystkim co jest na rynku, on wie to dobrze bo jak sam mówi pracował w armii. Facet chyba żyje z kręcenia tych śmiesznych filmików.

Narracja dzisiaj na swiecie jest prosta - kazdy kto chwali Tesle jest "psychofanem", "fanbojem", "ekooszolomem" etc. etc.

Tymczasem wzrost sprzedazy stabilnie od lat 50% rok w rok, uzytkownicy (Ci prawdziwi, glosujacy portfelem) nie moga sie nachwalic - najprawdopodobniej zbiorowa histeria bo przeciez to takie slabe samochody ^^

Klasyczne - pies szczeka, karawana jedzie dalej :cool2:

.

• Zasłużeni forumowicze
Ja to widze troche inaczej. Wielu uzytkownikow tesli w tym miedzy innymi i Ty wciska opowiesci o mchu i paproci uzytkownikom innych marek, ktorzy po przetestowaniu\pomacaniu nie sa tym produktem zainteresowani, widza jego wiele wad i im sie nie podoba. Zachowuja sie jakby kupili super wypasione kalesony na promocji w biedronce, maja maniakalna silna potrzebe poczucia, ze ich zakup jest lepszy od innych. Zobacz chociazby na tym filmie co zalaczyles, facet ma wszystkie modele tesli rozebrane, wszystkie silniki tesli, kreci o tym dziesiatki filmow od kilku lat, w kazdym filmie wspominajac o niby jakims geniuszu inzynieryjnym i powiedz mi ze nie probuje zarobic kasy na popularnosci marki? Spuszczanie sie nad metalowa premium uszczelka w tym filmie co zalaczyles to jest dno dna. Widzialem takie w mazdzie 3 ze 25 lat temu. Niech sprzedaz sobie rosnie i 100%, dla mnie towar jest nudny i malo wartoscowy. Notabene po rozebraniu silnika plaida i modelu 3 sa niemal identyczne. Jakiego postepu technologicznego dokonali przez 5 lat?

• Zasłużeni forumowicze
Niech sprzedaz sobie rosnie i 100%, dla mnie towar jest nudny i malo wartoscowy.

Tak jak mowilem sto razy, Twoja opinia, moja opinia - nie ma znaczenia, ludzie glosuja portfelem.

Jakbym mial analizowac ten watek z perspektywy 2 lat to teraz jest faza "zaprzeczenia", 2 lata temu byla faza "wysmiewania" startupu :norty:

Notabene po rozebraniu silnika plaida i modelu 3 sa niemal identyczne. Jakiego postepu technologicznego dokonali przez 5 lat?

Tutaj Ci Brooks wyjasni na czym polega postep technologiczny :norty: (tak, wiem, "psychofan" i "fanboj", ciagle filmiki o Tesli nagrywa)

PS. Co do akcji - nic sie nie martw, kupione w perspektywie ~10 lat, na chleb mi nie brakuje (oszczedzam na paliwie) ^^

.

• Zasłużeni forumowicze
Te twoje wklejanie poraz setny przyspieszenia tesli to juz naprawde nudne jest. Ty oszczedzasz na paliwie a za moje placa najemcy i jeszcze sporo zostaje wiec oszczedzac nie musze :D

@slawomir panele na dachu szpecą strasznie nieważne ile metrów masz

Chyba nie zczaiłeś ironii w tym, jak wyśmiewam Twoje decyzje o aucie elektrycznym na podstawie stopy zwrotu z mieszkania :lol:

Jak masz panele i auto elektryczne, to możesz nim jeździć, nawet jak będą przerwy w dostawie ropy i prądu.

Jak masz auto spalinowe, dostaniesz za chwilę talon na benzynę i będziesz jeździć tyle na ile dostaniesz przydział.

Tyle w temacie ;)

• Zasłużeni forumowicze

Te oddolne sankcje nie do konca dzialaja bo prad jest produkowany z ruskiego wegla lub gazu. Rope akurat najlatwiej zastapic na ta pochodzaca z innego kraju, najgorzej jest z gazem i weglem. :D Taka ciekawostka, wszyscy krzyczeli ze gaz mega podrozal. W weekend rozmawialem z kumplem co grzeje dom ekogroszkiem, wegiel tak strasznie podrozal, ze pomimo ze ma sporo mniejszy dom od mojego ogrzewanie kosztuje go duzo wiecej. Zrobilem maly research i jesli chodzi o paliwa to najmniej dokladamy sie do wojny uzywajac ....... ropy :D

https://businessinsider.com.pl/gospodarka/unia-moze-odciac-rosje-od-fortuny-decyzja-nie-jest-latwa/l9lebgk

Z Rosji pochodzi ok. 40 proc. importowanego gazu, 25 proc. ropy naftowej i 45 proc. węgla

• Zasłużeni forumowicze

Nie znam się, wiec się wypowiem :-) Wydawało mi się właśnie że od węgla łatwiej się uniezależnić, bo na chłopski rozum w Polsce są jednak większe złoża węgla niż ropy :-) a na dodatek węgiel prościej się transportuje.

Ale niech ktoś z wiedza się wypowie i da znać, bo muszę wiedzieć czy mam jeździć elektrykiem czy eMką :-)

• Zasłużeni forumowicze
Pisze o skali europejskiej, polskie kopalnie nie sa w stanie pokryc popytu na cala europe, trzeba importowac. Akurat jesli chodzi sie o uniezaleznienie Polski od rosyjskich surowcow to dzieki pisiorom niedlugo bedziemy cakowicie niezalezni od gazu a import ropy sukcesywnie z rosji jest zmniejszany. Malo rzeczy pisiorki zrobili dobrze ale przez nienawisc do Rosji juz dawno postawili na dywersyfikacje i na tym polu akurat zyskalismy. Gorzej ma Europa, szczegolnie durne Niemcy ktore zamykaly elektrownie atomowe na rzecz gazowych karmionych gazem z Rosji. Moim zdaniem byly kanclerz Niemiec sprzedal sie energetycznie Rosji za intrantne stanowiska. I prosze mi nie zarzucac, ze mam cos do Niemcow. Jestem funem atomu i uwazam, ze kazdy nowoczesny kraj powinien miec takie elektrownie bo nie kopca i wedlug mnie Niemcy popelnily ogromny blad zamykajac je na swoim terenie.

• Zasłużeni forumowicze
Robić sobie fan a być fanem czegoś to sa zupełnie inne znaczenia. Polska język trudna język. Co do powtarzanie to przez pierwszy miesiąc w tym wątku contrnt był nowy później rozprawka ciagle o tym samym :D wracając do tematu, Niemcy się mocno uzależnili od gazu z Rosji, nikt się takiego obrotu spraw nie spodziewał i teraz maja problem bo nie mogą nałożyć sankcji choćby chcieli.

Robić sobie można fun, a być można fanem xD

Podobnie jak fun-page to demotywatory, a fan-page może być firmowy ;)

Jak wszyscy używamy tego samego języka to jest prościej dyskutować.

Co nie zmienia faktu, że w razie kryzysu energetycznego, bezpieczniej mieć panele i auto ładowane z gniazdka :lol: Ja mam rower, na szczęście tak ze 100km jest w stanie dziennie zrobić.

• Zasłużeni forumowicze
Nie znam się, wiec się wypowiem :-) Wydawało mi się właśnie że od węgla łatwiej się uniezależnić, bo na chłopski rozum w Polsce są jednak większe złoża węgla niż ropy :-) a na dodatek węgiel prościej się transportuje.

Ale niech ktoś z wiedza się wypowie i da znać, bo muszę wiedzieć czy mam jeździć elektrykiem czy eMką :-)

ja mam wiedzę czym jeździć, eMką oczywiście :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Robić sobie można fun, a być można fanem xD

Podobnie jak fun-page to demotywatory, a fan-page może być firmowy ;)

Jak wszyscy używamy tego samego języka to jest prościej dyskutować.

Co nie zmienia faktu, że w razie kryzysu energetycznego, bezpieczniej mieć panele i auto ładowane z gniazdka :lol: Ja mam rower, na szczęście tak ze 100km jest w stanie dziennie zrobić.

Słonikowi z kontekstu wnioskując, chodziło o bycie fanem atomu, ale faktycznie lepiej być precyzyjnym.

Fun, to głównie pozytywne skojarzenie - zabawa, frajda. Np jazda tylnonapędowym M2 daje dużo funu, co niekoniecznie kwalifikuje Cie żeby stać się bohaterem mema na demotywatorze :-)

A jak się bawimy słowami, to prawdziwy fanboy, to właściciel takich kolekcji ;-)

https://www.worthpoint.com/worthopedia/lot-50-computer-fans-whole-fan-415285450

Wtedy można nosić taką koszulkę:

I-have-a-lot-of-fans-Shirt.jpg

A wracając do meritum, to czy oddolne sankcje lepsze w Polsce w ICE czy BEV? Słonik i Kriss przekonują że ICE. Z wypowiedzi Sławomira wnioskuję że najlepszy do tego jest...rower :)

• Zasłużeni forumowicze
A wracając do meritum, to czy oddolne sankcje lepsze w Polsce w ICE czy BEV? Słonik i Kriss przekonują że ICE. Z wypowiedzi Sławomira wnioskuję że najlepszy do tego jest...rower :)

7 PLN benzyna, 8 PLN diesel, do tego kac moralny bo polowa kasy z kazdego tankowania wedruje prosto do Rosji.

Smierdzace rece po tankowaniu, smierdzacy interes.

Na szczescie od roku nie zawitalem na stacji benzynowej :dance:

Jak sie oglada filmiki z Ukrainy to mialbym teraz poczucie obrzydzenia zostawiajac kazdorazowo 500 PLN na BP czy innym Orlenie.

Przy napiecu 3f i 16A auto sie "tankuje" w 6h na parkingu pod praca za ~40PLN :cool2:

50994960988_b47485b1db_o.jpg

.

on wie to dobrze bo jak sam mówi pracował w armii.

Pracował też w innych, bardziej relewantnych miejscach.

Facet chyba żyje z kręcenia tych śmiesznych filmików.

Nope.

JNotabene po rozebraniu silnika plaida i modelu 3 sa niemal identyczne.

Tak identyczne, jak silnik w biznesowym atlecie i w M5.

Radość z jazdy

7 PLN benzyna, 8 PLN diesel, do tego kac moralny bo polowa kasy z kazdego tankowania wedruje prosto do Rosji.

Smierdzace rece po tankowaniu, smierdzacy interes.

Na szczescie od roku nie zawitalem na stacji benzynowej :dance:

Jak sie oglada filmiki z Ukrainy to mialbym teraz poczucie obrzydzenia zostawiajac kazdorazowo 500 PLN na BP czy innym Orlenie.

Przeinaczanie rzeczywistości w drugą stronę też nie ma sensu. Rosja spokojnie się stacza i coraz mniej krajów chcę jej ropę, żadne bojkoty tutaj na niewiele się zdadzą, istotna jest presja społeczna.

Ja dzisiejszy dzień mężczyzny spędziłem wręcz przeciwnie - BARDZO radośnie spalając duże ilości paliwa :) I to były prawdziwe "staroświeckie" emocje, nie takie w stylu szybkiego melexa :P

Bw2Gr8s.jpg