Skocz do zawartości

Quo Vadis BMW? G20 a Norwegia, Tesla M3, elektromobilnosc

adamjttk

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
A oto mój pierw#y w pelnimelektryczny pojazd którym jechałem 508aaef46f24b_o_medium.jpg

Jak wrażenia? Zrób jakieś szybkie porównanie do Tesli, i4 i oczywiście Tycana ;-)

No i najważniejsze czy miał frunk i brak tunelu :-)

• Zasłużeni forumowicze

Frunk (miejsce przed silnikiem) mieścił kilkadziesiąt osób plus kierowcę. Tunelu nie zaobserwowano. Podłoga płaska. Sieć superchargerow rozprowadzona po wszystkich najważniejszych dzielnicach Gdyni. Żadnych kart ani aplikacji nie potrzeba żeby się naładować. Wpinasz się do trakcji i działa :D

Porównanie do tesli:

1. Technologia dopracowywana przez kilkadziesiąt lat

2. Brak ciężkiej chemicznie szkodliwej baterii co ma pozytywny wpływ na masę

3. Więcej miejsca w srodku

4. Pomieści kilkadziesiąt osób

5. Łatwiejszy dostęp do bagażnika

6. Wieksza przestrzeń ładunkowa

7. Wyższa ładowność

8. Bardziej komfortowe zawieszenie

Zmuszeni brakami paliwa, komunikację trolejbusową wprowadzili Niemcy okupujący Gdynię w czasie II wojny światowej.

• Zasłużeni forumowicze
Obecnie niestety już ponad 7zł w mojej okolicy.

Jak VAT na paliwo z 8% wroci na 23% to 7-8 PLN bedzie codziennoscia przy takiej cenie ropy i $.

Wtedy fotowoltaika + taryfa G12 to praktycznie darmowa jazda w porownaniu do tankowania.

https://www.carscoops.com/2022/03/bmw-forced-to-halt-much-of-european-production-as-ukraine-crisis-hits-parts-supplies/

.

• Zasłużeni forumowicze

Mnie „cieszy” że PB jest tańsze od ON. Gdybym miał diesla to chyba poszedłbym z torbami ;-)

Ceny jak ceny, raz wyższe, raz niższe. Auto przecież planuje się używać wiele lat i wtedy się uśrednia.

Łudzenie się że ludzie przestawią się z ice na ev, bo ropa poszła w górę, to tak jakby powiedzenie że zrezygnują z szampana i zastąpią go tanim polskim winem, bo EUR/PLN poszło mocno do góry.

• Zasłużeni forumowicze
..tak jakby powiedzenie że zrezygnują z szampana i zastąpią go tanim polskim winem, bo EUR/PLN poszło mocno do góry.

W tej analogii mam rozumiec B47/B48 (najpopularniejsze wspolczesne silniki BMW) sa tym szampanem?

.

• Zasłużeni forumowicze
..tak jakby powiedzenie że zrezygnują z szampana i zastąpią go tanim polskim winem, bo EUR/PLN poszło mocno do góry.

W tej analogii mam rozumiec B47/B48 (najpopularniejsze wspolczesne silniki BMW) sa tym szampanem?

Powiedzmy Prosseco

• Zasłużeni forumowicze
Biorac po uwage co sie dzieje na swiecie najlepiej trzymac sie starej\sprawdzonej technologii a nie jakis wynalazkow. Paliwo zawsze mozna tanio zmagazynowac plus kazdy mechanik to ogarnie z pradem juz tak latwo nie jest. Taryfa G12 to prad w dzien kiedy go zuzywamy najwiecej w gore wiec to moze i dobre dla kogos kogo praktycznie nie ma w domu. Fotowoltaika to w wielu przypadkach porazka + praktycznie nieoplacalne przy nowych przepisach gdzie ogromna wiekszosc trzeba oddac za darmo.

Biorąc pod uwagę brak paliwa na niektórych stacjach i horrendalne ceny, elektryk będzie się co raz bardziej opłacał, nie mówiąc już o tych, którzy mają solary i są niezależni choć częściowo od sieci elektrycznej.

• Zasłużeni forumowicze
Paliwo zawsze mozna tanio zmagazynowac

true story :norty:

Z dzisiejszego artykulu:

stacja-paliw-tankowanie-beczkowozu.jpg

plus kazdy mechanik to ogarnie z pradem juz tak latwo nie jest.

51713951051_eaa835bc76_o.jpg

Przy 120-130$ za barylke ropy i 4,5 PLN/$ za chwile bedziemy miec 8 PLN/litr paliwa.

Jak USA zbanuje rope od Rosji to barylka po 160-180$ jest pewna jak amen w pacierzu i zobaczymy ceny 9-10 PLN.

Dzisiaj sie zmienil czas dostaw na TM3 - 9-12 mies, do tego pewnie na dniach bedzie podwyzka cen bo zlotowka szoruje po dnie - to akurat bedzie sie tyczyc pewnie wszystkich aut juz za chwile.

Zapowida sie kolejny nieciekawy rok jezeli chodzi o motoryzacje :roll:

Jazda elektrykiem na dzis to koszt pomijalny przy cenie paliwa, nie bede plakal z tego powodu :diabel_faja:

.

• Zasłużeni forumowicze

czas oczekiwania na tesle sie wydluzyl zapewne przez problemy z transportem z Chin a prad tylko czekac az podrozeje bo do gory mocno poszedl nie tylko olej ale i wegiel i gaz. Jak pojda do gory meleksy to tym bardziej nie bedzie sie oplacalo ich kupowac. Rolnik ze zdjecie sie zatankowal na rok i przeczeka kryzys a ty prad w gacie nie schowasz :D Cena ropy sie na takim poziomie dlugo nie utrzyma. Jest duzo powyzej kosztu drogiego wydobycia z lupkow i przy takich cenach lupki szybko wejda do gry cagnac wyraznie cene w dol. Nie ma sieco moczyc tymi cenami. Robilemw oil&gas kilk lat i zawsze bylo up&down. Jak jest drogo to drosze wydobycie sie oplaca przez co wiele zrodelek wchozi do gry pzez co cena spada. Jak jest za tanio drozsze wdobycie sie nie oplaca przez co ograniczany jest popyt takze wysoke ceny paliw sa nie do utrzmania na dluzsza mete.

spojrzalem na dostawy i sa na listopad. jak komus wyszlo 9-12 miesiecy, nie wiem....

Jak ktos sie boi cen zawsze za pare zlotych mozesobie postawic: https://allegro.pl/oferta/dwuplaszczowy-zbiornik-5000l-dystrybutor-on-11726180884?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_narzedzia_pla_ss&ev_adgr=Narzedzia&ev_campaign_id=14474247596&gclid=Cj0KCQiA95aRBhCsARIsAC2xvfwhOYJjWx7Az4l_9Y79VvLjacnDTtnbkg9XrSglDAN1BnD0z2USj38aAjfzEALw_wcB

@Slawomir samochod glownie ladujesz w nocy, wtedy panele nie produkuja pradu. Przy nowych przepisach polowe wyprodukowanego pradu oddasz enerdze za darmo.

@Slawomir samochod glownie ladujesz w nocy, wtedy panele nie produkuja pradu.

Ładowanie w dzień też jest dozwolone.

Przy nowych przepisach polowe wyprodukowanego pradu oddasz enerdze za darmo.

Nie ma w przepisach nakazu oddawania prądu za darmo. W ogóle nic nie musisz oddawać.

Generalnie jeśli nie jesteś w stanie dostosować się do nowej rzeczywistości, można dokupić magazyn energii (typu Tesla Powerwall) albo używać elektryka jako magazynu energii (V2H).

Bardzo mocno naciągasz fakty, żeby coś na siłę udowodnić ;) I w sumie coraz bardziej mnie takie zachowanie smuci, bo nie ma u nas w kraju zbyt wiele myślenia o argumentach, zamiast tego jest "100% za" albo "100% przeciw". Kompletnie nic pośrodku. Kompletnie brak myślenia "jest X argumentów za, ale i Y przeciw".

• Zasłużeni forumowicze

nie o to chodzi ze jestem w 100 procentach za czy przeciw ale po prostu umiem liczyć. Koszt magazynu jest ogromy, fotowoltaika tez za darmo nie jest. Nawet jak mi ogrzewanie i wszystko zdrożeje o 100 procent to i tak nie opłaca mi się mrozić kasy rozpruwac ogrodu, martwić się o te wszystkie pietdoly bo po prostu więcej zarobię obracając tymi pieniędzmi niż oszczędzając później 500-1000pln miesięcznie. Pewnie

można ładować samochód w dzień ale jednak to dodatkowa upierdliwośc przez wiele miesięcy masz praktycznie zerowa produkcje z paneli wiec magazyn czy samochodnhako magazyn to jest całkowicie bezsensowna i nieopłacalna abstrakcja. Lekko licząc zamiast wydac 100k na te wszystkie pierdoly wpłacasz 20 procent na mieszkanie, bierzesz kredyt, wsadzasz najemcę i za dziesięć lat masz mieszkanie które jeszcze urosło na wartości a nie złom w ogrodzie który musisz wymienić. Także uważam ze sa lepsze sposoby inwestycji a na prąd to niech jeżdżą wózki widłowe bo do mnie to uwiązanie na trasie, konieczność żółwiego tempa nie przemawia chyba ze jako drugie trze ir suto w rodzinie.

• Zasłużeni forumowicze
Rolnik ze zdjecie sie zatankowal na rok i przeczeka kryzys a ty prad w gacie nie schowasz :D

Alez po co mialbym chowac ten prad w gacie?

Jezeli jutro prad podrozeje o 100% i bedzie kosztowal 1,5 PLN/1kWh (totalny kryzys gospodarczy) to ladowanie EV w domu zamiast 150 PLN/mies bedzie kosztowac 300 PLN/mies, nadal kwota pomijalna mozna powiedziec (zalozenie ~15k km przebiegu rocznie) :cool2: I to w taryfie G11, bo w nocnej podrozeje z 75 PLN na 150 PLN :roll:

spojrzalem na dostawy i sa na listopad. jak komus wyszlo 9-12 miesiecy, nie wiem....

Listopad to 8 mies --> a ten termin jest jak doplacisz 8k PLN za 19" kola

Jak chcesz standardowe 18" kola to luty 2023 czyli 11 mies.

Za te "pare zlotych" czytaj 13.800 PLN mozna przejechac elektrykiem jakies 120.000km ladujac EV w domu w taryfie G11 albo ~240.000km ladujac je w taryfie nocnej.

Swietny deal :cool2:

nie o to chodzi ze jestem w 100 procentach za czy przeciw ale po prostu umiem liczyć.
Lekko licząc zamiast wydac 100k na te wszystkie [bAD] wpłacasz 20 procent na mieszkanie, bierzesz kredyt, wsadzasz najemcę i za dziesięć lat masz mieszkanie które jeszcze urosło na wartości a nie złom w ogrodzie który musisz wymienić. Także uważam ze sa lepsze sposoby inwestycji

Za takie porady finansowe powinienes brac gruba prowizje a nie udzielac je gratis :norty:

"Eksperci go nienawidza, znalazl prosty sposob na pierwszy milion PLN" :norty:

.

nie o to chodzi ze jestem w 100 procentach za czy przeciw ale po prostu umiem liczyć. Koszt magazynu jest ogromy, fotowoltaika tez za darmo nie jest. Nawet jak mi ogrzewanie i wszystko zdrożeje o 100 procent to i tak nie opłaca mi się mrozić kasy rozpruwac ogrodu, martwić się o te wszystkie pietdoly bo po prostu więcej zarobię obracając tymi pieniędzmi niż oszczędzając później 500-1000pln miesięcznie. Pewnie

można ładować samochód w dzień ale jednak to dodatkowa upierdliwośc przez wiele miesięcy masz praktycznie zerowa produkcje z paneli wiec magazyn czy samochodnhako magazyn to jest całkowicie bezsensowna i nieopłacalna abstrakcja. Lekko licząc zamiast wydac 100k na te wszystkie [bAD] wpłacasz 20 procent na mieszkanie, bierzesz kredyt, wsadzasz najemcę i za dziesięć lat masz mieszkanie które jeszcze urosło na wartości a nie złom w ogrodzie który musisz wymienić. Także uważam ze sa lepsze sposoby inwestycji a na prąd to niech jeżdżą wózki widłowe bo do mnie to uwiązanie na trasie, konieczność żółwiego tempa nie przemawia chyba ze jako drugie trze ir suto w rodzinie.

Mieszkanie to jest inwestycja baaaaaaaaaaaaardzo mało opłacalna. Trzeba mieć sporą skalę, żeby na tym zarabiać, inaczej ostatecznie wyjdzie Ci zysk jak z lokaty, tylko dodatkowo musisz się urobić. Generalnie sporo zależy, bo np. jeśli masz więcej mieszkań, typu od 5, wtedy benzyna się bardziej opłaca. Chyba że masz stare okna, wtedy zarobisz mniej i lepiej elektryka kupić.

Jeśli jednak nie jesteś biedakiem, tylko masz dom > 500m2, to montaż paneli możesz spokojnie zrobić na dachu i nie będziesz ich widział nawet. Dobrym pomysłem też jest montaż paneli dookoła miejsca na helikopter, bo to zwykle się wciska gdzieś w kąt ogrodu i zawsze trochę miejsca tam zostaje mało użytecznego.

• Zasłużeni forumowicze

Byla dyskusja o silnikach Plaida i zastosowanej technologii/przewadze technologicznej (badz jej braku)

Ciekawy inzynierski filmik - szczegolnie fragmenty o ustandaryzowanych czesciach (koszty produkcji), o wloknie weglowym, magnesach, o zabezpieczeniu fizycznym przed pozarem (22:30)

.