Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Nic nie muszę analizować. Informacje latają po różnych forach więc siłą rzeczy człowiek się o nie potyka a że czytałem tu kilka lat o znaczkach m to mi się to skojarzyło więc wrzuciłem. Poza tym krytyka to nie hate a moralność nie idzie w parze z ilością dolarów na koncie.  Na pewno ma sporo forsy, jest władczy i skupuje od wielu lat dobrze rokujące firmy. Tak było min z tesla. Poczytaj sobie jak próbował przejąć OpenAI.

filmy select automotive też mi się wyświetliły. Najwyraźniej jego model X nie był wystarczająco premium bo z tego co widziałem to w tym roku ciągnął przyczepę pickupem. Może mu się skończyły darmowe ładowania ale tutaj przyznam ci rację, koleś mocno przesadza chociaż nie wydaje mi się żeby mu jakoś na darmowych ładowaniach akurat zależało. Kiedyś było o nim głośno bo  rozbił mac larena i z tego co mi mignęło nadal w garażu ma super luksusowe auta więc jest jednak trochę odklejony i się najwyraźniej nudzi.

to chyba on https://www.sport.pl/Rajd/7,131932,27852880,18-latek-rozbil-mclarena-za-1-6-mln-zl-w-otwocku-syn-jest.html

Edytowane przez słonik40
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, słonik40 napisał(a):

Nic nie muszę analizować. Informacje latają po różnych forach więc siłą rzeczy człowiek się o nie potyka a że czytałem tu kilka lat o znaczkach m to mi się to skojarzyło więc wrzuciłem. Poza tym krytyka to nie hate a moralność nie idzie w parze z ilością dolarów na koncie.  Na pewno ma sporo forsy, jest władczy i skupuje od wielu lat dobrze rokujące firmy. Tak było min z tesla. Poczytaj sobie jak próbował przejąć OpenAI.

filmy select automotive też mi się wyświetliły. Najwyraźniej jego model X nie był wystarczająco premium bo z tego co widziałem to w tym roku ciągnął przyczepę pickupem. Może mu się skończyły darmowe ładowania ale tutaj przyznam ci rację, koleś mocno przesadza chociaż nie wydaje mi się żeby mu jakoś na darmowych ładowaniach akurat zależało. Kiedyś było o nim głośno bo  rozbił mac larena i z tego co mi mignęło nadal w garażu ma super luksusowe auta więc jest jednak trochę odklejony i się najwyraźniej nudzi.

to chyba on https://www.sport.pl/Rajd/7,131932,27852880,18-latek-rozbil-mclarena-za-1-6-mln-zl-w-otwocku-syn-jest.html

Niektórzy żyją na pokaz. Może popłynął bańkę na tym mclarenie. 

Facet jeździ załadowanym X na narty i przez noc ląduje się przedłużaczem przez balkon z pokoju hotelowego. Sam kupił obecnie TM3 Highland czyli znając Teslę kupił nowy model. 

Z drugiej strony wrzuca filmiki jaka Tesla jest zła, pewnie widziałeś komentarze motłochu jak mu przyklaskuje i bezgranicznie wierzy że bez ogrzewania jeździ w kurtkach do Zakopanego.

Bardzo mało wiesz o Musku, facet od początku rozwija firmę Neuralink, poczytaj. SpaceX jest jego od początku. Tesli w tej postaci też by nie było bez Muska, juz by dawno padła. 

Edytowane przez Jac3kBMW
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

ten neuralink?

https://www.technologyreview.com/2017/04/04/152788/meet-the-guys-who-sold-neuralink-to-elon-musk-without-even-realizing-it/

jak dobrze pogrzebiesz to pewnie to samo znajdziesz na temat spacex. Facet ma miliardy dolarów na koncie i stawiam dolary za orzeszki ze ma cala armie ludzi wyszukujących różne startupy/dziedziny gdzie można bardzo dużo zarobić. Czy to złe? Absolutnie nie. tak działa wiele branż. to tak jak w piłce nożnej czołowe kluby wysyłają swoich łowców talentów po różnych szkołach/małych klubikach aby szukali rokujących młodych piłkarzy.

Opublikowano
9 godzin temu, słonik40 napisał(a):

ten neuralink?

https://www.technologyreview.com/2017/04/04/152788/meet-the-guys-who-sold-neuralink-to-elon-musk-without-even-realizing-it/

jak dobrze pogrzebiesz to pewnie to samo znajdziesz na temat spacex. Facet ma miliardy dolarów na koncie i stawiam dolary za orzeszki ze ma cala armie ludzi wyszukujących różne startupy/dziedziny gdzie można bardzo dużo zarobić. Czy to złe? Absolutnie nie. tak działa wiele branż. to tak jak w piłce nożnej czołowe kluby wysyłają swoich łowców talentów po różnych szkołach/małych klubikach aby szukali rokujących młodych piłkarzy.

Tak, może kupil to na bardzo wczesnym etapie coś co kompletnie nie rokowało dla samej nazwy i pomysłu. 

Teraz jak połączysz kropki z AI rozwijanym przez Teslę i Optimusem plus Neuralink to masz fajny obraz tego co jest spójne i mocno w to inwestuje. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Łączę i nic mi nie wychodzi 😀 ai tesli to jest FOMO muska który za wszelką cenę próbował przejąć całkowitą kontrolę nad open ai ale mu się to nie udało. Bidok obraził się i próbuje gonić gigantów ale z dużym prawdopodobieństwem tak samo jak z bateriami jest skazany na porażkę. A wiesz dlaczego? Bo próbuje ciągnąć wiele srok za ogon a pociąg ai już odjechal https://www.cbsnews.com/news/trump-announces-private-sector-ai-infrastructure-investment/

Wygląda na to że nawet trump nie wierzy w ai muska, cała kasa pójdzie do stargate a OpenAI wyrasta na giganta którego rozwiązania już dziś używane są w milionach jeżdżących samochodów oraz wielu innych gałęziach przemysłu. Optimus to będzie padaka i porażka a z kolei po fsd tesli przejedzie się nvidia która juz dziś dostarcza cały hardware oraz software do autonomicznej jazdy dla większości producentów na świecie. Wisienka na torcie jest ze caly ten superkomputer dojo składa się z 70 czy 90 procent chipów NVidia bo chipy tesli są wiele, wiele gorsze.

Opublikowano
17 minut temu, słonik40 napisał(a):

Łączę i nic mi nie wychodzi 😀 ai tesli to jest FOMO muska który za wszelką cenę próbował przejąć całkowitą kontrolę nad open ai ale mu się to nie udało. Bidok obraził się i próbuje gonić gigantów ale z dużym prawdopodobieństwem tak samo jak z bateriami jest skazany na porażkę. A wiesz dlaczego? Bo próbuje ciągnąć wiele srok za ogon a pociąg ai już odjechal https://www.cbsnews.com/news/trump-announces-private-sector-ai-infrastructure-investment/

Wygląda na to że nawet trump nie wierzy w ai muska, cała kasa pójdzie do stargate a OpenAI wyrasta na giganta którego rozwiązania już dziś używane są w milionach jeżdżących samochodów oraz wielu innych gałęziach przemysłu. Optimus to będzie padaka i porażka a z kolei po fsd tesli przejedzie się nvidia która juz dziś dostarcza cały hardware oraz software do autonomicznej jazdy dla większości producentów na świecie. Wisienka na torcie jest ze caly ten superkomputer dojo składa się z 70 czy 90 procent chipów NVidia bo chipy tesli są wiele, wiele gorsze.

Kompletnie nie wiesz o czym piszesz i to nie pierwszy raz. Sytuacja z Open AI jest bardzo dobrze i szczegółowo opisana w biografii Isacsona. Musk od zawsze wyznaje zasadę, że AI nie powinno być spuszczone ze smyczy żeby nie wymknęło się spod kontroli. W temacie AI jest zwolennikiem regulacji. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dobrze że ty wiesz lol. Piszę onsuchych faktach a nie śmiesznych biografiach na zamowienie. Najwyraźniej ciężko ci się pogodzić z faktami ze musk próbował OpenAI kupić wielokrotnie, nawet zasponsorował je 40 milionami dolarów, następnie szantażował, straszyl Altmana (szefa open ai), nagabywał Go mailowo oferując miliardy dolarow ale tylko pod warunkiem przejęcia całkowitej kontroli i fotela ceo przez muska. Altman mu pokazał środkowy palec, teraz da wrogami, musk chce nawet się z nim sądzić ale Altman ma świetny produkt, znalazły się firmy mniej władcze od Tomcio Paluszka elona min Microsoft który ma 49 procent udziału w openai, jak widać ma też ogromne poparcie trumpa a musk bredzi coś o niebezpieczeństwach ai bo na pewno było by bezpieczniejsze gdyby jemu udało się go kupić lol. Słuchaj muska a będziesz w zimę w klapkach chodzić 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, Jac3kBMW napisał(a):

Kompletnie nie wiesz o czym piszesz i to nie pierwszy raz. Sytuacja z Open AI jest bardzo dobrze i szczegółowo opisana w biografii Isacsona. Musk od zawsze wyznaje zasadę, że AI nie powinno być spuszczone ze smyczy żeby nie wymknęło się spod kontroli. W temacie AI jest zwolennikiem regulacji. 

@Jac3kBMW to właśnie powinno Ci dać do myślenia - „nie wymknęło się spod kontroli” (w domyśle jego kontroli), „jest zwolennikiem regulacji” (w domyśle jego regulacji). Czytałem tą biografię Isacsona. Bardzo ciekawa, podoba mi się wiele z jego filozofii inżynierii. Jest w niej sporo o jego osobowości i wiele rzekomych faktów z jego dzieciństwa, relacji z ojcem, jak o nim mówią byłe żony. Z tych faktów kreuje się postać człowieka doświadczonego przez życie (ja mu nie zazdroszczę trudnego dzieciństwa), który musi mieć bardzo silną kontrolę nad rodziną, firmami, ludźmi.

Bez dwóch zdań jest wizjonerem, ale też zaślepiony władzą, potrzeba kontroli. Ja bym się nie cieszył i nie chciał żeby on kontrolował zbyt dużo. I tak jak Adam powiedział, widać że jego zainteresowanie Tesla mocno słabnie, co nawet Adam zauważył, a co przekłada się na to że niewiele sie w tej firmie dzieje. Od czasu premiery TM3 i TMY, ja nie widzę kompletnie nic innowacyjnego. 

Edytowane przez BMFun
  • Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

@BMFun poczytaj także o compensation package dla muska, ile miał procent akcji parę lat temu a ile ma dziś. Sytuacja wygląda tak że na dziś dzień ma jedynie bodajże 14 procent akcji tesli co może pozbawić go kontroli w firmie. Walczy o duży pakiet żeby ta kontrole odzyskać a ciekawe jest w jaki sposób walczy. Przez jego walkę tesla już wywaliła fortunę na prawników a sam musk straszy że jeśli nie odzyska całkowitej kontroli nad firma to wyprowadzi wszystkie technologie firmy do firm bliźniaczych. Doskonale pokazuje to jego władczy temperament który nie uznaje słowa współpraca.

Opublikowano
3 godziny temu, klakierek napisał(a):

A moderator siedzi i zawija w sreberka

Po co moderator? To jest właśnie taki wątek na tego typu pogaduchy. 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, BMFun napisał(a):

Ja bym się nie cieszył i nie chciał żeby on kontrolował zbyt dużo.

@BMFun Ja też bym nie chciał, żeby on miał za dużą kontrolę. Pewnie wiesz o co mu chodziło z AI i ty samym Open AI. 

Wiesz tez dlaczego w pewnym momencie zaczął angażować się w politykę. 

BTW. Za ostatnie 2 miesiące mam w porównaniu do pierwszego lepszego V8 około 2500 oszczędności na paliwie. To mi się akurat podoba.

Jeżdżę tak jakbym jeździł benzynowym spalinowym. Mam dużo tras takich w okolicy 250km dziennie. Średnie zużycie zimowe 22kw. Dla mnie nie ma powrotu do ICE. Jedynie wchodzi w grę zamiana na inne BEV. Bardziej premium 😉

Edytowane przez Jac3kBMW
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, słonik40 napisał(a):

@adamjttk widzisz a nie grzmisz? Pojawił się nowy y w cenniku.

Cena jest imho zbyt wysoka - to dla tych co musza miec nowosc natychmiast.

Za kilka mies powinna spasc i wtedy ktos kto szuka elektryka --> model Y jest nadal imho wyborem nr1 jezeli chodzi o szeroko rozumiane value.

Wg mnie jak ktos juz ma model Y to zmiany nie sa na tyle duze zeby sie skusic na wymiane auta - ot duzy lifting.

Co mi sie podoba --> powrocili do manetki z kierunkowskazami (czyli sluchaja sie klientow bo pomysl z przyciskami byl po prostu zly) i glupota a pokazuje jak Tesla jest przyjazna uzytkownikowi --> jak sie sklada tylne fotele (elektrycznie!) to przednie sie same przesuwaja do przodu i pozniej spowrotem do tylu. To jest glupota ale bardzo pomocna --> w moim modelu Y niejednokrotnie skladalem kanape z tylu i haczyla o przednie fotele zaglowkami, trzeba bylo isc do przodu, przesuwac je do przodu, wtedy tylne opadaly i mozna bylo spowrotem przesunac przednie fotele do tylu.

To sa te drobiazgi za ktore uwielbiam inzyniering Tesli. Z tego co pamietam w nowej 5-er trzeba kanape kijem skladac od strony bagaznika bo pozalowali nawet na sprezyny (sic!)

Jak na moje za kilkanascie miesiecy tak czy inaczej wloza do modelu Y z 10kWh ekstra i wtedy dopiero bedzie to auto kompletne jak na 2025r

PS

"This is fine"

IMG-1536.jpg

IMG-1537.jpg

Najbardziej plusowane komentarze pod filmem, pieknie sie Musk popisal:

"model SS coming soon"

"Do you have to use arm signals instead of indicators?"

"Berlin to Warsaw in one charge"

"Putting on the turn signal suggests you are going to take the third right"

"Does it come with "blitz charging"?"

"The facelift really sets it apartheid from the old model."

"Does satnav now direct you to Poland ?"

"The self drive feature "was only following orders""

"Interior design by Hugo Boss?"

"When is the performance version with swastika rims coming out?"

"Hey Tesla, set destination for nearest gas station" "Ja Wohl"

Edytowane przez adamjttk

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Z tym że cena spadnie to się z tobą zgadzam imho dlatego napisałem że za 50 tysięcy użytkownik dostanie trochę plastikowych znaczków.  Cena jest taka a nie inna nie bez powodu nieco powyżej najdroższej wersji starego modelu aby opróżnić stocki bez ich duzych obnizek. Komentarze sztos.

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Napisałem wczoraj, że ceny są bez zmian, a Ty dalej swoje o jakichs 50 tys piszesz. Więc:

4,3 s do 100 km/h - boost 9500 zł

Lakier - 13 tys zł

Koła 20" - 10 tys zł

Cena starej 225 tys

Ekran tylny?

Razem stara wersja wychodzi 257,5 tys zł, nowa 263 tys. Gdzie te 50 tys ??  

Edytowane przez Kriss33
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ten srebrny tyle kosztuje, jeszcze hak za 6500, czyli stara wersja wychodzi 264 tys. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Z kolei czarny w starym jest w cenie więc żeby zbliżyć się do ceny starej trzeba wybrać super drogi kolor. Tak wogole tesla ponoć jest już we wszystkonwyposazona a tu ponad 10 procent wartości auta w dodatkach 😀 i dalej można dobrać więcej 

Edytowane przez słonik40
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Podsumowując, jak ktoś nie chce dopłacać za lepsze osiągi, kolory, felgi, a chce Y to poczeka na wersję podstawową za 210 tys. Nic w tym odkrywczego.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

"Przypadkowe" nazistowskie saluty.

A dzisiaj:

https://www.reuters.com/world/europe/elon-musk-appears-video-german-far-right-campaign-event-2025-01-25/

Mam nadzieje ze sie to rozniesie nie tylko na reddita

https://www.newsweek.com/reddit-banning-x-links-2019994

Jak na moje Tesla na dzisiaj powinna sie odciac juz od Muska, zrobil sie zbyt toksyczna osoba, zbyt zradykalizowana i skoncentrowana na polityce.

Szkoda ze zarzad to slupy. Stad wg mnie beda straty, najpierw wizerunkowe a potem juz finansowe, zbyt daleko to zaszlo.

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Facet ma jedynie 13-14 procent akcji, myślę że fundusze mają więcej i jakby się zebrały to by go wykopali razem z jego braciszkiem kimbalem i reszta. Jak dla mnie facet przynajmniej od ponad roku działa grubo na szkodę spółki. 
1. Sadzi się o compensation package

2. całą dostawę chipów ai z nvidia przekierował do innych swoich firm xai, x

3. no i wisienka na torcie. Niedługo w tesli ma zadebiutować asystent oparty na ai i zgadnijcie co to za asystent. Otóż… jest to grok stworzony przez xai stworzony zapewne przy użyciu…. Przekierowanych chipów.@Jac3kBMW wygląda na to że tesla bedzie zależna od asystenta grok pochodzącego z firmy całkowicie kontrolowanej przez muska i niezależnej od tesli

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
27 minut temu, adamjttk napisał(a):

"Przypadkowe" nazistowskie saluty.

A dzisiaj:

https://www.reuters.com/world/europe/elon-musk-appears-video-german-far-right-campaign-event-2025-01-25/

Mam nadzieje ze sie to rozniesie nie tylko na reddita

https://www.newsweek.com/reddit-banning-x-links-2019994

Jak na moje Tesla na dzisiaj powinna sie odciac juz od Muska, zrobil sie zbyt toksyczna osoba, zbyt zradykalizowana i skoncentrowana na polityce.

Szkoda ze zarzad to slupy. Stad wg mnie beda straty, najpierw wizerunkowe a potem juz finansowe, zbyt daleko to zaszlo.

https://wiadomosci.wp.pl/elon-musk-na-wiecu-afd-jest-najwieksza-nadzieja-niemiec-7118146123909920a

Czy tutaj wciąż jeszcze ktoś wierzy w „przypadkowe” gesty i „problem nie zgięcia łokcia”? @Jac3kBMW @karbo?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Nie dostrzegam paraleli. 

Z dostępnego mi programu AFD nie wynika, żeby była to partia faszystowska. Część postulatów jest skrajnie niebezpieczna dla Polski ale wspólna z zamiarami innych niemieckich partii. 

Zgadzam się z komentatorami, którzy twierdzą, że Musk grając na AFD faktycznie chce tylko osłabić SPD i CSU tak aby w przyszłości koalicja tych partii nie była zbyt mocna. 

Edytowane przez karbo