Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
4 minuty temu, adamjttk napisał(a):

120k$ za kompaktowego elektrycznego suva segmentu D ^^ aaaaaahahahaha

a za 3 lata bedzie problem za 200k pln sprzedac.

Niemcy oprzytomnieja bardzo szybko, chinska i amerykanska Dosia za pol ceny okaze sie "good enough" dla 90% ludzi

Dokładnie tak wielokrotnie pisałem o Tesli, że jest wystarczająco dobra.  Pytanie jest proste: ilu chętnych się znajdzie żeby zaplacic 2x więcej za elektryczne Audi? 

Dodatkowo elektryczne Audi ma konkurencję spalinowego Audi.

Łatwo nie będzie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ludzie kupują rs3, a45s za 300-350 tysięcy. Ba, kupują 2 litrowe stare macany za niemal 400k. W elektryku audi pewnie być dostał jeszcze leasing promo czyli cena prawie taka sama jak za wiele mniejszego rs3, a45s. To jest właśnie problem. Jak chcesz coś fajniejszego, z jajem to trzeba uderzać w spaline bo ev strasznie zjeżdża z ceny. Za podobną kasę x5 w dieslu golas znacznie lepiej przytrzyma cenę.

Opublikowano
10 godzin temu, adamjttk napisał(a):

ps ewakuuje sie z akcji Tesli natychmiastowo, Musk robiacy sieg heil na wiecu to dla mnie czerwona linia.

Co ty Adam? Przecież to wizjoner... Adolf też miał marzenie... 😉

Sorry za brak polskich znakow ale mi sie nie chce ALT naciskac

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
2 godziny temu, Ratm napisał(a):

Co ty Adam? Przecież to wizjoner... Adolf też miał marzenie... 😉

Wizjonerstwa czlowiekowi nie odmowie, to jest technologiczny geniusz naszych czasow bez dwoch zdan.

Ale co tam mu sie pod kopula poprzestawialo (polityka/ideologia/radykalizm) to juz za geste dla mnie i wg mnie predzej czy pozniej fatalnie sie to odbije na biznesach.

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, adamjttk napisał(a):

120k$ za kompaktowego elektrycznego suva segmentu D ^^ aaaaaahahahaha

a za 3 lata bedzie problem za 200k pln sprzedac.

Niemcy oprzytomnieja bardzo szybko, chinska i amerykanska Dosia za pol ceny okaze sie "good enough" dla 90% ludzi

ps ewakuuje sie z akcji Tesli natychmiastowo, Musk robiacy sieg heil na wiecu to dla mnie czerwona linia. Wroce jak zniknie z firmy.

A co powiesz na tłum wokół Muska, który bije brawo na zapowiedź Trump o wycofywaniu się z zielonego ładu, dopłat do elektryków i dużo większego wydobycia ropy naftowej, która jest czarnym złotem? Czy myślisz że to pomoże w elektromobilności USA? Czy to znaczy że ci ludzie nie chcą lepszego napędu BEV dającego im wartość dodaną względem napędów spalinowych? Czy oni są ślepi i nie widzą tych miażdżących przewag które dyskontują wielokrotnie wady BEV?

ps. ja myślę że wycofujesz się z akcji, bo wiesz co to dla Twojego portfela i emerytury będzie oznaczać 😉😉😉 

EDIT: Ty, Adam, a może Ty się wycofujesz, bo przechodzisz na emeryturę i Twoje trzymanie akcji Tesli było zgodne z przedstawionym tutaj planem, że to na emeryturę, tylko zapomniałeś nam napisać że ta emerytura już za chwilę 😜 Jeśli tak, to mi wszystko się rozjaśniło i faktycznie nie było sensu kupować akcji BMW czy innych niemieckich producentów, bo byś miał za mało czasu na odbicie ich kursu 😉 

Edytowane przez BMFun
Opublikowano

@adamjttk Twoja hybrydka po 7 latach od zakupu. Całe 10km zasięgu na prądzie przy prawie w pełni naładowanym akumulatorze 🙂 Z tego co widać wadą Pluginów jest mała bateria którą trzeba znacznie częściej ładować co niewątpliwie wpływa na szybsze zużycie baterii.

IMG_6104.PNG.8fd0433272655eff0993e663d10ad490.PNG 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, BMFun napisał(a):

A co powiesz na tłum wokół Muska, który bije brawo na zapowiedź Trump o wycofywaniu się z zielonego ładu, dopłat do elektryków i dużo większego wydobycia ropy naftowej, która jest czarnym złotem? Czy myślisz że to pomoże w elektromobilności USA? Czy to znaczy że ci ludzie nie chcą lepszego napędu BEV dającego im wartość dodaną względem napędów spalinowych? Czy oni są ślepi i nie widzą tych miażdżących przewag które dyskontują wielokrotnie wady BEV?

Mi wydobycie ropy naftowej nie przeszkadza zupelnie, to nie ma nic wspolnego z elektromobilnoscia --> patrz Norwegia. Ropa jest i jeszcze wiele dekad bedzie potrzebna.

Co do ludzi bijacych brawo --> ja mysle ze gdyby on tam powiedzial "Zydzi do gazu" to ten motloch tez by wiwatowal, bezrozumna tusza, nie przywiazywalbym do tego zadnej uwagi.

5 godzin temu, BMFun napisał(a):

ps. ja myślę że wycofujesz się z akcji, bo wiesz co to dla Twojego portfela i emerytury będzie oznaczać 😉😉😉 

EDIT: Ty, Adam, a może Ty się wycofujesz, bo przechodzisz na emeryturę i Twoje trzymanie akcji Tesli było zgodne z przedstawionym tutaj planem, że to na emeryturę, tylko zapomniałeś nam napisać że ta emerytura już za chwilę 😜 Jeśli tak, to mi wszystko się rozjaśniło i faktycznie nie było sensu kupować akcji BMW czy innych niemieckich producentów, bo byś miał za mało czasu na odbicie ich kursu 😉 

Napisalem jak jest, co robie i dlaczego.

Co do reszty - szkoda mi sie babrac w blocie, ulzyj sobie jak potrzebujesz 👍

2 godziny temu, adiki napisał(a):

@adamjttk Twoja hybrydka po 7 latach od zakupu. Całe 10km zasięgu na prądzie przy prawie w pełni naładowanym akumulatorze 🙂 Z tego co widać wadą Pluginów jest mała bateria którą trzeba znacznie częściej ładować co niewątpliwie wpływa na szybsze zużycie baterii.

Niech pieklo pochlonie BMW z ich gownianymi hybrydami. Wrzucac tam po 6 czy 7kWh to bylo od poczatku spluniecie klientowi w twarz.

Auta robione po to by nie placic kar za emisje. To byl jedyny cel tego napedu. Technologicznie to jest dramat.

Auto ma jedna zalete - jak ktos pojezdzi te 10km na pradzie to polubi elektryki. Cala reszta tego napedu to wady.

Edytowane przez adamjttk

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Gdyby głupia unia nie wymyślała głupich kar to i nie powstawały by głupie napędy. Tak to się kończy gdy polityka miesza się do biznesu i zamiast pozwolić by ludzie głosowali portfelami próbuje się wmówić co dla nich najlepsze.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, słonik40 napisał(a):

Gdyby głupia unia nie wymyślała głupich kar to i nie powstawały by głupie napędy. Tak to się kończy gdy polityka miesza się do biznesu i zamiast pozwolić by ludzie głosowali portfelami próbuje się wmówić co dla nich najlepsze.

Czy jak kupowales swoje 2 elektryki to tak sie czules?

Ze kupujesz "glupie napedy"? Ze robisz to za kare?

Czy EU nakazala Ci wybor Twoich BEV?

Najblizsze "zakazy" dla aut spalinowych sa o dekade do przodu a mimo tego juz dzis miliony ludzi na swiecie wybiera naped elektryczny.

I co najsmieszniejsze - miazdzaca wiekszosc po latach jazdy BEV mowi "nigdy wiecej elektryka".

Kary za nadmierna emisje dla producentow to NAJLEPSZE co moglo spotkac klientow - dzieki nim firmy legacy MUSZA sie starac robic coraz lepsze elektryki (zeby ludzie je chcieli kupowac), a nie NA ODPIERDOL, jak to mialy w zwyczaju jeszcze kilka lat temu.

To dzieki m.in. tym karom auta elektryczne za kilka lat nie beda mialy praktycznie zadnych kompromisow w porownaniu z autami spalinowymi. Inaczej bysmy jezdzili jeszcze wiele lat hybrydami z 5kWh bateriami czy innymi Leafami/e-Golfami.

Edytowane przez adamjttk

.

Opublikowano (edytowane)

@adamjttk 
Chyba naczytałeś się lewackich mediów. Dobrze, że sprzedałeś akcje 👍

Dzisiaj Tesla i Musk klika się podobnie. Dezinformacja na maksa. 

Dzisiaj niestety żyjemy w czasach dezinformacji co jest bardzo niebezpieczne. 

Ktoś się naprodukował żeby taka stop klatkę zrobić. 

Czy widziałeś całe przemówienie i w szczególności kluczowy fragment z którego wycięto tę klatkę. Elon wyraźnie  mówi "My hart goes out to you". Więc przykłada dłoń do serca i wystrzeliwuje ją do publiczności. Trzeba być mocno pod tezą, żeby to interpretować inaczej. 

Edytowane przez Jac3kBMW
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

No nie, nie są. Kary za emisję funkcjonują juz od kilku lat, regularnie są śrubowane coraz bardziej. W wielu krajach dochodzą jeszcze różnego rodzaju podatki/ulgi a dlaczego kupiłem powtarzałem tu wielokrotnie. Były tańsze od odpowiedników spalinowych ale teraz  gdy sytuacja się zmieniła z przyjemnością przynajmniej w jednym aucie wrócę do napędu spalinowego bo w trasie jeszcze długo Bev nie będzie żadna konkurencja.  Realia są takie że gdyby nie kary windujące ceny spalinowych i ulgi na Bev to pies z kulawą nogą Bev by się nie zainteresował.

Edytowane przez słonik40
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
1 godzinę temu, Jac3kBMW napisał(a):

@adamjttk 

Ty już sprzedałeś czy też zbierasz do emerytury? 🙂 

Czy widziałeś całe przemówienie i w szczególności kluczowy fragment z którego wycięto tę klatkę. 

Proszę Cię @Jac3kBMW  Ten Pan przeczytał z milion książek, jest świetnie zorientowany w świecie, w Polsce był w Auschwitz. Jest też znany z bycia prowokacyjnym. Widzieliśmy wszyscy kontekst, ale jeśli myślisz że to było przypadkowe i nie wiedział co robi, to obrażasz w pierwszej kolejności jego inteligencję, ale także inteligencję czytelników tego wątku wmawiając nam że to „złe lewackie media” zrobiły fake newsa 🙂 

Elon wyraźnie  mówi "My hart goes out to you". Więc przykłada dłoń do serca i wystrzeliwuje ją do publiczności. Trzeba być mocno pod tezą, żeby to interpretować inaczej. 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, BMFun napisał(a):

Ty już sprzedałeś czy też zbierasz do emerytury? 🙂

Tylko po co mam to sprzedawać. To jest kasa którą i tak bym przepalił. Może do końca kadencji Trumpa. 

Nie mieszając polityki. Oglądając to przemówienie nie ma żadnego odnośnika do sugerowanego gestu. 

Adam pewnie przeczytał Onet z rana, podniecił się newsem i napisał post że sprzedaje a pewnie nic nie sprzedał bo może nawet nic nie ma 😂

Edytowane przez Jac3kBMW
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Jac3kBMW napisał(a):

@adamjttk 

Czy widziałeś całe przemówienie i w szczególności kluczowy fragment z którego wycięto tę klatkę. Elon wyraźnie  mówi "My hart goes out to you". Więc przykłada dłoń do serca i wystrzeliwuje ją do publiczności. Trzeba być mocno pod tezą, żeby to interpretować inaczej. 

Ja tylko z dziennikarskiego obowiązku, dla ludzi co im się nie chce 4 minuty życia tracić:

Dodatkowo pisanie że ktoś jakieś klatki wycinał żeby fake news zrobić... panie tak pięknego i pełnego zaangażowania "rzymskiego salutu" to ani rzymianie ani niemcy nie robili. Więc nie pitol że gość nie pokazał co pokazał. A czy to znaczyło kocham was jak Irlandię czy white power to wie tylko on, a nam pozostało gdybać. 

A z ciekawości wiecie czemu w Auschwitz był? Bo zrobił wcześniej parę 'niezręcznych' postów na temat Żydów i musiał sobie PR poprawić. 

Trump i Musk osobno byli tylko ekscentrycznymi megalomaniakami. Ale razem mogą nieźle nabruzdzic. Oby nie chcieli z usa zrobić drugiej Rosji. 

Edytowane przez Ratm
  • Lubię to 1

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Tu nie trzeba nic czytać na żadnym pudelku a wystarczy popatrzeć na muska gębę na screenie. Facet się nie uśmiecha przyjaznie do ludzi a pełno w niej pogardy, złości, nienawiści. To jest hitler 21 wieku.

kolega @BMFunma racje, musk doskonale zna hitlerowskie tematy a w Auschwitz był tylko po to by ocieplić wizerunek po tym jak się smród wokół niego zrobił na skutek antysemickich wpisów 

Edytowane przez słonik40
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Jac3kBMW napisał(a):

@adamjttk 

Mam w nosie stopklatki.

Filmik ktory wkleiles jest zedytowany (gdy robi pierwszego sieg-heila to stacja TV pokazuje tlum i to jest wlasnie MANIPULACJA 🤮)

Tu masz 2 jego sieg-haile, jeden po drugim:

Tego sie nie da odzobaczyc i NIE DA SIE WYTLUMACZYC zadnymi wykretami, za cos takiego w Niemczech by go spalowali i wrzucili do wiezienia bo jest to NIELEGALNE, mam w dupie jak sie tlumaczy, zrobil to specjalnie naziol pier****.

Popieranie AfD etc zbiera sie tylko w cala otoczke. Dla mnie to czerwona linia, uwielbiam Tesle i jak tylko go usuna z zarzadu chetnie odkupie wszystkie akcje, dla mnie koles jest spalony, za bardzo sie zradykalizowal, widac od kasy (jest najbogatszy juz na swiecie) teraz go naszla ochota na wladze ktora jest jak wiadomo ostatecznym afrodyzjakiem ego.

5 godzin temu, Ratm napisał(a):

A z ciekawości wiecie czemu w Auschwitz był? Bo zrobił wcześniej parę 'niezręcznych' postów na temat Żydów i musiał sobie PR poprawić. 

100% zgody, pojechal tam bo nabruzdzil na twitterze Zydom, byly niezreczne antysemickie twity a pozniej zeby probowac ratowac wizerunek pojechal momentalnie do Auchwitz, nawet mycke zalozyl lol

Elon Musk visits Auschwitz after uproar over antisemitic messages on X | Elon Musk | The Guardian

Edytowane przez adamjttk

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Poważni faceci rozmawiają o innym co podniósł rękę do góry. Jak ktoś popatrzy na ten gest to się zarazi faszyzmem i będzie zabijał. Dla mnie to niepoważne. 

Opublikowano
Godzinę temu, karbo napisał(a):

Poważni faceci rozmawiają o innym co podniósł rękę do góry. Jak ktoś popatrzy na ten gest to się zarazi faszyzmem i będzie zabijał. Dla mnie to niepoważne. 

Jeśli nawiazujesz do postu Adama to ok, przymknę oko bo bylo tam o winach i karach itp 😉 ale problem nie jest w tym ze podniósł rękę i jak ten gest wpłynie na innych bo nie wpłynie. Problem w tym co ten gest znaczy i kim jest obecnie Musk, co mu siedzi w głowie i co on teraz wspólnie z Trumpem może. Jeśli to gest pod publiczkę, teatrzyk czy wyraz miłości do świata to nie ma problemu. Ale jeśli nie? 2 takich gości z ich kasą, wpływami i władzą i świat może zapłonąć, bardziej niż niektóre konary... 😉

• Lubię to 2

Opublikowano

Tak mi się jeszcze przypomnialo apropos polityków i szczerosci.

wczesniej Arni zaprzeczal ze to bylo intencjonalne i ze o tym wiedział 😁

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
38 minut temu, Ratm napisał(a):

Jeśli nawiazujesz do postu Adama to ok, przymknę oko bo bylo tam o winach i karach itp 😉 ale problem nie jest w tym ze podniósł rękę i jak ten gest wpłynie na innych bo nie wpłynie. Problem w tym co ten gest znaczy i kim jest obecnie Musk, co mu siedzi w głowie i co on teraz wspólnie z Trumpem może. Jeśli to gest pod publiczkę, teatrzyk czy wyraz miłości do świata to nie ma problemu. Ale jeśli nie? 2 takich gości z ich kasą, wpływami i władzą i świat może zapłonąć, bardziej niż niektóre konary... 😉

Internet powoli sie budzi i zaczyna nazywac rzeczy po imieniu.

Widze coraz wiecej serwisow ktore otwarcie nawoluja do usuwania linkow do X (Twittera) i wprowadzaja to natychmiastowo w zycie.

Jezeli jeszcze kilku wielkich graczy (np norweski fundusz olejowy) zechcialoby nazwac rzeczy po imieniu (poki co sie odcinaja, kasa najwazniejsza) i sprzeda akcje Tesli to straty miliardera pojda w grube dziesiatki miliardow $. Tacy ludzie rozumieja niestety tylko pozycje sily. A nikt nie powinien byc ponad prawem.

Jak na moje - na chwile obecna Musk jak duze dziecko testuje na ile moze sobie pozwolic, jezeli zobaczy ze nazistowskie saluty ujda mu plazem - nastepnym razem pojdzie jeszcze dalej.

Tacy Niemcy powinni go natychmiast oglosic persona non grata w ich kraju, moze do tego zradykalizowanego mozgu by dotarlo, ze kazdy czyn ma swoje konsekwencje.

A jezeli ktos jest na tyle glupi ze mysli ze to bylo "przypadkiem" - jak czesto wykonujecie nazistowskie saluty w towarzystwie? Zdarza sie wam?

Dawno mnie nic tak nie strigerowalo.

• Lubię to 1

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zgadzam się tutaj z Adamem w 100 procentach. Trzeba być niezłym naiwniakiem żeby wierzyć w przypadki. Naiwniakom z kolei proponuje zapoznać się dokładnie z historią muska. To nie jest geniusz znikąd a syn bogatego biznesmena/polityka z RPA. Naiwniakom proponuje także wycieczkę do josburg i na własne oczy zobaczenie jak żyją tam ludzie, jak opływające luksusem chaty są oddzielane wysokimi ogrodzeniami z drutem kolczastym od biedoty. 

wracając do samego elona warto się zainteresować dlaczego Elon postanowił kupić Twitter. Sprzedał niemal połowę akcji tesli które posiadał plus wziął kredyt właśnie po to by wszystkie niedozowolone i uważane za niebezpieczne treści mogly się na nim pojawiać. Z czasem sam stał się ich autorem a teraz uwidacznia swoje poglądy czynami. To się wszystko układa w jedną logiczną całość i nie potrzeba do tego żadnych pudelków.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kim jest Musk to tylko Wasze skromne rozumienie istniejącej sytuacji będące wynikiem wpływu na Was wszelkiej maści propagandy, Waszych wierzeń, doświadczeń i ograniczeń. Ale możecie mieć rację, tylko dziwi mnie Wasza stanowczość, która nie ma żadnego uzasadnienia. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Stary, stanowczosc?

Podczas II wojny swiatowej zginelo dziesiatki milionow ludzi, nazistowski salut to jedna z bardziej rozpoznawanych symbolik nazizmu i najgorszego, prawdziwego rasizmu.

Nie wazne czy Twoj majatek to milion czy 400 miliardow, czy jestes Kowalskim czy Muskiem.

Dojechalbym go za to pelna moca aparatu panstwowego (EU), inaczej wracamy do ciemnych, smutnych czasow co jest bardzo niebezpieczne. Ochydne zachowanie godne najwiekszej pogardy i ostracyzmu, nie ma zadnego usprawiedliwienia.

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No tak a to wszystko dlatego, że ktoś kiedyś podniósł rękę do góry...