Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Słonik jak zwykle prowokacja.  Ceny paliw w PL wszyscy mają takie same, a ceny prądu od 0 do 6 zł za 1 kWh.

Dzisiaj wreszcie otwarto SUC Gliwice po 1,6 zł 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Godzinę temu, słonik40 napisał(a):

@adamjttk pochwal się jaka jest dzisiaj relacja ceny prądu do benyzny/diesla no na ac oraz dc. W Polsce jest to ponad 3 zł za 1 kWh vs 6 złotych za lite benzyny.

Jestem na swieta w Polsce Tesla Y, ladowanie:

Dania - SC 250kW - 2,45DKK/kWh to jest 1,25 PLN

Niemcy - SC 250kW - 0,43EUR/kWh to jest 1,80 PLN

Polska - SC 250kW - 1,70 PLN

Greenway 200kW - 2,40 PLN

To jest odpowiednik 5-6 l benzyny na SC i 8l na GW.

Dzisiaj jestem w Suntago, laduje sie na noxo za 2,2PLN

Nie wiem skad bierzesz te 3PLN

A w domu ladowanie 90% czasu za nie pamietam 0,4 czy 0,5 PLN/kWh

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

@Kriss33zadna prowokacja, stwierdzenie faktu.

@adamjttk 2,45 które płacisz na greenway razy 25kwh zużycie zima (włócz też straty) da ci odpowiednik 10l na 100 a jak w skoczysz na autostradę to jeszcze więcej. Poza tym mówisz obecnie z abonamentem bo normalnie to są takie jak w załącznikach. Poza tym skąd Ty bierzesz cenę 0,4 0,5 z gniazdka? Takie ceny to były 10 lat temu. Dziś wspólnota mnie liczy 1.24 za kWh a co maja zrobić ci co nie maja dostępu do własnego gniazdka na dworzu?

IMG_3042.png

IMG_3041.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wesołych Świat chłopaki i radości z jazdy  :😀😀😀

• Lubię to 3
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dzięki - wesołych świąt i spełnienia wszystkich spalinowych i elektrycznych motoryzacyjnych marzeń! A także taniego prądu i do zobaczenia gdzieś tam na ładowarkach DC w nowym roku! 😉 

• Lubię to 2
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja nie widzę w najbliższej przyszłości szans na komercyjny sukces BEV w kategorii premium. Tak do ca. 70 tys Euro to maks co się będzie sprzedawać. Wyższe ceny i marże to tylko dla rożnych hybryd.  

BEV to przede wszystkim auta do jazdy miejskiej i klasy do C/D.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Model Y za 250k PLN jak bedzie mial 90-95kWh baterie i 700km wltp i pelne wyposazenie w podstawie zabije rynek europejski. Niemcy beda sprzedawac swoje elektryki bez zysku zeby nie placic kar gdy Tesla bedzie przytulac 15% na kazdym aucie. Brutalne zderzenie z rzecxywistoscia i efekty zaspania. Bedzie jeszcze gorzej, ciekawy jestem jak Niemcy beda ratowac swoj przemysl moto.

• Lubię to 1

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Miały być już semi wypierające spalinowe ciężarówki, miał być cybertruck orający rynek trucków, to samo spotka model y jak już się opatrzy, uprzykrzy. Dopóki baterie nie będą miały 200-250kwh ja do dwóch elektryków w rodzinie nie wrócę. Kolejne auto 100 procent będzie spalinowe 👍

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
9 minut temu, słonik40 napisał(a):

Miały być już semi wypierające spalinowe ciężarówki, miał być cybertruck orający rynek trucków, to samo spotka model y jak już się opatrzy, uprzykrzy. Dopóki baterie nie będą miały 200-250kwh ja do dwóch elektryków w rodzinie nie wrócę. Kolejne auto 100 procent będzie spalinowe 👍

Napisz artykuł na elektrowóz - po latach z elektrykiem, wrócił do spalinowego 🙂 

Moze jeszcze dać szansę Taycanowi? Zasięgi się poprawiły, prowadzenie to rewelacja i żadna Tesla Model S się nie umywa do tego jak jeździ. W wersji Cross Tourismo daje fajne przejście z suv na ziemię 🙂

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
34 minuty temu, słonik40 napisał(a):

Słonik czy to oznacza, że technologia aut elektrycznych jest dla Ciebie nieodpowiednia? Czy tylko infrastruktura w PL jest niewystarczająca? Czy w ogóle są  auta elektryczne spełniające Twoje wymagania? Może Ty po prostu chcesz jeździć autem elektrycznym tak jak spalinowym, czyli 160-180 km/h bez zatrzymywania przez 500 km? 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
44 minuty temu, słonik40 napisał(a):

Dopóki baterie nie będą miały 200-250kwh ja do dwóch elektryków w rodzinie nie wrócę. Kolejne auto 100 procent będzie spalinowe 👍

Slonik kazdy wie ze liczysz grosiki, nie po to fotowoltaike zakladales zeby teraz benzyne przepalac ^^ Brzydko ten post sie zestarzeje cos czuje 😉

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

@BMFun Taycana już raz prawie kupiłem. Jak kupowałem Eqe była świetna oferta w wawie na wiśniowego cross albo sport tourismo (nie pamiętam dokładnie). Wersja 4s plus kola zimowe plus leasing 102 procent na 3 lata, w cenie 550k. Ja bym go wziął, żona była stanowczo przeciw. Zejście na ziemię brzmi w przypadku tego auta dosłownie. Siedzi się na ziemi, do tego żona czuła się przytłoczona dachem. Eqe nawet w wersji sedan dużo bardziej przypadł jej do gustu. Może gdybyśmy tego samego dnia nie testowali kilku aut to odczucia były by jej inne. Myślę że s6 erroneous avant- bylby i tańszy i bardziej praktyczny. kosmiczna utrata wartości elektryków na dziś, problem ze sprzedażą (w salonach niezbyt chcą brać w rozliczenie) jest wisienka na torcie.

@Kriss33 brakuje mi najbardziej prędkości przelotowej. Jazda ice w każda trasa powyżej 200km od domu w jedna stronę to zupełnie inna liga. Jadę ile chce, nie martwię się kompletnie o nic, nie zawracam sobie wygolę głowy tankowaniem/ladowaniem. Większość tras pokonam w dwie strony na jednym baku. Dodatkowo przy porównywalnym koszcie ładowania do kosztow paliwa nie widzę żadnego sensu się męczyć.

Cytat

Slonik kazdy wie ze liczysz grosiki, nie po to fotowoltaike zakladales zeby teraz benzyne przepalac ^^ Brzydko ten post sie zestarzeje cos czuje 😉

Byłem na Mazurach, zrobiłem około 650 km, na Ladowanie wydałem 245 zł przy karcie abonamentowej plus pełna bateria z fotowoltaiki. Niewiele więcej wydałbym na ta podróż jadąc moja była 530.

Edytowane przez słonik40
  • Lubię to 1
Opublikowano
15 godzin temu, adamjttk napisał(a):

Model Y za 250k PLN jak bedzie mial 90-95kWh baterie i 700km wltp i pelne wyposazenie w podstawie zabije rynek europejski. Niemcy beda sprzedawac swoje elektryki bez zysku zeby nie placic kar gdy Tesla bedzie przytulac 15% na kazdym aucie. Brutalne zderzenie z rzecxywistoscia i efekty zaspania. Bedzie jeszcze gorzej, ciekawy jestem jak Niemcy beda ratowac swoj przemysl moto.

Niemcy są w dupie ale próbują się w niej urządzić, po to im umowa Mercosur.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Będą robić wszystko,  żeby tylko nie przestać produkować aut spalinowych

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A rynek pokazuje, że jeszcze przez kilka lat będą mieli popyt. Ale może to się skończyć szybciej niż zakładają i obudzą się jeszcze w głębszej d...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
11 minut temu, karbo napisał(a):

A rynek pokazuje, że jeszcze przez kilka lat będą mieli popyt. Ale może to się skończyć szybciej niż zakładają i obudzą się jeszcze w głębszej d...

O to to

ja o tym mowie wlasnie od 4 lat

a rynek akcji to stety/niestety wycenia

kogo obchodza zyski dzisiaj z ice jak ice to kaseta magnetofonowa albo klisza fotograficzna?

kazdy dolar/euro zainwestowane dzis w ice to poglebianie roznicy technologicznej pomiedzy legacy a tesla/chinczykami

.

Opublikowano

Ja bardzo lubie swoja S-ke i pod względem radości z jazdy, osiągów jak i ekonomiczności. Na mieście na ładowanie nie wydałem przez 34tys km więcej niż 500pln na prąd. Kolejny rok zapowiada się tak samo więc głupota byłoby zamieniać samochód który praktycznie jeździ za darmo. Obecnie koszt przejechania 100km to 12pln przy mojej elektrowni na dachu. Wyzerowałem licznki 01.11 żeby zobaczyć jak będzie wyglądało zużycie w okresie zimowym. Wsiadam zawsze do samochodu nagrzanego, ciepłe siedzenia, kierownica i komfortowa temperatura powyżej 20 stopni we wnętrzu. Koszty eksploatacji i wizyt serwisowych dosłownie zero.

image.thumb.png.124990617e14d3f94e0cd8e83aa89e17.png

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Dla mnie elektryk to mimo wszystko technologiczny kadłubek. Fajnie się jeździ wokół komina, czar pryska w trasie z duża ilością szybkich autostrad. O czarnej dupie to może mówić Teslas w Europie, zjazd sprzedaży modelu y o 25 procent w tym roku po cofnięciu dopłat na niektórych rynkach. W przyszłym roku cofnięte zostaną dolary w wysokości 7500 dolarów w USA, przekonamy się wtedy także jak bardzo tem kochają te „nowoczesność” o wygodę. Na pewno jeden elektryk u mnie zostanie aby utylizować prąd z fotowoltaiki. Wciskał nikomu kitu natomiast aby zarobić kilka darmowych mil ślęcząc pod ładowarka natomiast nie będę.

@Jac3kBMW żeby sprawdzić realne zużycie musiałbyś odczytać wartość z licznika. Wątpię, żeby podgrzanie baterii przed jazda i ogrzanie kabiny wchodziło w skład jazdy bo to nie jest jednoznaczne.

Edytowane przez słonik40
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, słonik40 napisał(a):

Teslas w Europie, zjazd sprzedaży modelu y o 25 procent w tym roku po cofnięciu dopłat na niektórych rynkach

@słonik40 Przecież Europa się cofa w rozwoju pod każdym względem. W Chinach sprzedaż bije rekordy.

W EU ludzi straszą elektrykami a karawan jedzie dalej i się nie zatrzymuje. 

Niemieckie premium musi więcej spalinowych produkować 😉 żeby uchronić się przed bankructwem, hehehe. 

Przecież nie zaspali i maja czym z Chińczykami konkurować. Już nawet potencjalni zamożni klienci zorientowali się Porsche to tylko znaczek za który nie chcą płacić stąd te spadki i kłopoty niemców. Poprostu nie mają czego sprzedawać i czym konkurować. 

image.thumb.png.1c3ab4c3d8d3a27a2d14fc242784beee.png

Edytowane przez Jac3kBMW
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

A co mnie Chiny interesują? Nie znam tam ani jakości dróg, ani limitów prędkości ani relacji cen benzyny do prądu. Chińczycy przez setki lat nie potrafili zrobić dobrego samochodu spalinowego więc się nie ma co dziwić że przesiadają się na elektryczne.  Poza tym tam też działają dopłaty do Bev. W cywilizacji czyli Europa i USA tesla zalicza sprzedażowy zjazd 

Edytowane przez słonik40