Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

27 razy wartość, sprzedając mniej i zarabiając podobnie. Na świecie sprzedaje się około 70 milionów aut rocznie, tesla ma 16 procent udziału w rynku bev I udział się cały czas kurczy. Ludzie kupujący akcje pondzisiejszych cenach maja fantazje 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zbiorowe szalenstwo sloniku, swiat oszalal.

1. Shortuj akcje Tesli

2. Kupuj na pelnej akcje BMW

3. Zostan milionerem/miliarderem - Twoja AT sie nie myli, jedna firma jest warta 30x tyle co druga a produkuja tyle samo aut (!)

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Już wielokrotnie pisałem że w spekulacje się nie bawię. Jedni zarobią inni zostaną golasami. Przypomnę że podłożem wzrostów jest wygrana trumpa i wiara tłumu nie wiadomo w sumie w co.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
1 godzinę temu, słonik40 napisał(a):

Już wielokrotnie pisałem że w spekulacje się nie bawię. Jedni zarobią inni zostaną golasami. Przypomnę że podłożem wzrostów jest wygrana trumpa i wiara tłumu nie wiadomo w sumie w co.

Gdyby zastosowac Twoja logike ("spekulacja") do akcji BMW to mielibysmy:

- marzec 2020 --> akcje BMW spadaja na ~30$ z powodu wybuchu pandemii covid, poziomy akcji nie widziane na gieldzie od ponad dekady

- czerwiec 2023 --> akcje BMW rosna na rekordowe >100$ z powodu kryzysu polprzewodnikow i popytowi wielokrotnie przewyzszajacemu podaz

Dla mnie to zadna spekulacja a zwykly sos polityczno-ekonomiczny ktora od dziesiatek lat wplywal na wycene kazdej firmy na gieldzie.

Co do zostania golasem --> sugerujesz, ze akcje Tesli spadna x25 (do poziomu BMW) w dluzszym horyzoncie, okolice ~20$?

.

Opublikowano

Pertyn testuje Tesle Y LR RWD

Sprzedam koła zimowe do E84 WZ-318 7,5X17 ET-34 5X120, Opony Pirelli Sottozero 2 225/50/17
Opublikowano

I znów Pertyn

Sprzedam koła zimowe do E84 WZ-318 7,5X17 ET-34 5X120, Opony Pirelli Sottozero 2 225/50/17
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pomalu pomalu i ceny uzywek elektrykow zaczynaja byc akceptowalne dla Kowalskiego jak na 2024/25r

50b3acbbd1e1e5865d29240ae899063d6c77c536

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Cytat

Co do zostania golasem --> sugerujesz, ze akcje Tesli spadna x25 (do poziomu BMW) w dluzszym horyzoncie, okolice ~20$?

Wszystko jest możliwe. Jak szybko wzrosły tak szybko mogą spaść. Firma nie wypłaca żadnej dywidendy, nie zarabia rocznie nawet kilku procent wartości, nie ma majątku pokrywającego obecna wycenę. Ludzie kupują marzenia i wydmuszek a Elon coraz bardziej zaczyna być odklejony od rzeczywistości. Ostatnio coś bredził że ludzie niedługo już nie będą musieli pracować bo każdy kupi jego robota który zrobi za nich wszystko 👍

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

@Kriss33 już od dawna roboty wykonują wiele czynności, nawet w domu. Robot może skosić ci trawnik, poodkurzać, wymopowac czy ułatwić ugotowanie obiadu w thermomix. Na załączon przez Ciebie filmie roboty nie robią nic ponad to co potrafią dzisiejsze maszyny ale na pierwszy rzut oka różnie je poziom skomplikowania budowy co raczej tanie nie będzie.

Opublikowano
3 godziny temu, słonik40 napisał(a):

@Kriss33 już od dawna roboty wykonują wiele czynności, nawet w domu. Robot może skosić ci trawnik, poodkurzać, wymopowac czy ułatwić ugotowanie obiadu w thermomix. Na załączon przez Ciebie filmie roboty nie robią nic ponad to co potrafią dzisiejsze maszyny ale na pierwszy rzut oka różnie je poziom skomplikowania budowy co raczej tanie nie będzie.

@słonik40 Już wiem skąd Twój sceptycyzm. Kompletnie nie rozumiesz idei Optimusa i robotów uczących się z zaimplementowaną technologia Machine learning. Optimus będzie bazował jeszcze na Vision, będzie Cie obserwował i się uczył zachowań. Wiem, zaraz odpiszesz że to tylko obietnice i mrzonka.

Zobacz sobie co rynek wycenia

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Takie same bajki jak ai miało zastąpić programistów… no i…. Nie powiem, przydaje się do prostych prac, każdy programista którego znam z ai korzysta ale jak potrzeba coś więcej to robi się straszny syf. Poczytaj sobie o konfeeencji we robobot, gdzie wyszło że roboty są … zdalnie sterowane. Ale spoko, kiedyś Rumuni też na ulicy sprzedawali sztuczne złoto. Dziw tylko bierze że ludzie się w dalszym ciągu na proste tricki nabieraja.

jak ja bym tak chodził jak połamany jak ten robot to by mnie z roboty wywalili po godzinie 😀

Edytowane przez słonik40
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

@slonik40 ja Cie rozumiem, wierzysz w to co widzisz, twardo stapasz po ziemi.

Dlatego jezeli mialbys inwestowac to najlepiej w firmy np wydobywajace wegiel jak JSW czy ziemniaki z pola.

Bo wtedy czarno na bialym widac - ile m3 ziemniaka czy wegla sie wydobylo, ile wydobyla konkurencja i wtedy widac jak na dloni - warto czy nie warto inwestowac w dana firme.

A firmy technologiczne to z reguly "gruszki na wierzbie" - cos wyprodukuja, cos pokaza, cos zapowiedza i albo sie na to piszesz albo nie.

Tesla to taka gruszka na wierzbie - niby cos produkuje, ale nieduzo a wycena przeciez z kosmosu.

Tu trzeba innych inwestorow, ktorzy wierza, ze w dlugiej perspektywie firma bedzie sie rozwijac (i zarabiac) duzo szybciej niz obecnie.

A dla inwestorow takich jak Ty czy BMFun lepsza bedzie inwestycja w BMW bo widzisz czarno na bialym ile zarabiaja, ile produkuja bo oni nic nie probuja wiecej juz, chca utrzymac jedynie obecne status quo. No i placa dywidende.

I jezeli wierzysz w to status quo to kupuj akcje BMW i nadal zachecalbym shortowac Tesle --> bo skoro jestes przekonany ze to shit/banka to warto na tym zarobic przeciez 🙂

W US sie mowi "put your money where your mouth is" bo gadac, ze "kiedys banka peknie" to potrafi kazdy pryszczaty nastolatek i za 10 lat jak akcje Tesli spadna z 1000$ na 300$ bo bedzie recesja to bedziesz tu wiescil triumfy i "a nie mowilem" ^^

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

@adamjttk ile razy mam się powtarzać że ja na giełdzie nie gram. Mam swoje zdanie na ten temat a w firmach technologicznych spędziłem wiele lat. Każdy ma swoje zdanie ale dla mnie akcje to jest ściema dla ludu aby wycisnąć od nich kasę. Co Ty tak naprawdę na giełdzie kupujesz? Kawałek firmy? A masz gwarantowany jakiś udzial w zyskach, jej majątku? Tak naprawdę nie masz nic a ten kto ma pakiet większościowy to i tak kontroluje i robi wszystko.  Elon cie dyma na kasie jak chce. Podpidruje wyniki, popisze trochę tweetow i na kupno kolejnej formy zarobi. Jak zechce firmę sprzedać to i tak poszuka poważnego inwestora który zapłaci tyle ile faktycznie jest warta a nie na ile wskazują pobożne życzenia na giełdzie. Przykładowo Przejdzie tsunami w Afryce to giełda leci na pysk chociaż z wieloma biznesami katastrofa nie ma. Kc wspólnego. Co do wartości firm technologicznych to tam zawsze był kasowy potencjał bo zasięgi były ogromne. Najwięksi giganci technologiczni świadczą usługi nie tylko dla zwykłych zjadaczy chleba których liczby idą w miliony ale cały biznes się na tym opiera. Amazon, Microsoft, Apple, Google. Zdajesz sobie sprawę ile kodu najróżniejszych firm działa w ich chmurach? Facebook, Twitter, snap chat? Większość ludzi na świecie z tego korzysta. Myślisz że te firmy sie nie bawią w ai? Przecież oni są prekursorami. Masz open ai od Microsoftu, Gemini od Google, czy tam apple inteligence. Po prostu jeśli chodzi o tesle jest to wciąż malutka firma a jej produkty trafiają do stosunkowo małej liczby użytkowników w porównaniu z gigantami technologicznymi.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
2 godziny temu, słonik40 napisał(a):

Elon cie dyma na kasie jak chce.

Ciekawa perspektywa biorac pod uwage, ze KAZDY, ale to doslownie KAZDY kto zainwestowal jakiekolwiek i kiedykolwiek pieniadze w Tesle (dlugoterminowo a nie spekulacyjnie) jest na plusie jako ze firma jest na historycznych ATH.

Ludzie ktorzy inwestowali nie dalej jak 5 lat temu pomnozyli dzisiaj kapital x20 a ludzie ktorzy inwestowali 10 lat temu pomnozyli kapital x40

A na koniec slonik40 z forum BMW wie i tak najlepiej - Elon dyma na kase, ubiera ulice i sprzedaje fantazje 😄

Klasyczne "pies szczeka a karawana jedzie dalej"

.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, adamjttk napisał(a):

Elon dyma na kase, ubiera ulice i sprzedaje fantazje

Heheh, czuje się wydymany i ubrany. W rok ponad 130% na plusie. 

Slonik reprezentuje płacz ulicy, cykorow ktorzy boja sie inwestowac w spolki technologiczne. To dobrze, poniewaz inwestowac powinno sie w spolki i firmy ktore sie rozumie.

Edytowane przez Jac3kBMW
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W każda grę jacyś ludzie wygrywają. Pogadamy jak będzie dołek a zapewne będzie i jestem ciekawy czy tak będziecie chetni oboje wałkować temat czy dokupować z pełnymi gaciami w nadziei na uśrednienie straty. Na razie obydwoje to macie zysk wirtualny i dopóki go nie zrealizujecie możecie jutro obudzić się że strata 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Kriss33 napisał(a):

Ahaha, wnioski autora artykulu rozbawiaja do lez, tyle lat minelo i nic nie weszlo madrego do glowy 😄

"Nie jest tajemnicą, że do zamknięcia fabryki przyczynił się elektryczny SUV Audi Q8 e-tron. Firma zainwestowała ogromne pieniądze w ten model, który niestety nie znalazł wystarczającej liczby nabywców. Czy to oznacza, że to zły samochód? Absolutnie nie. Miałem okazję go przetestować – prowadzi się świetnie, ma bardzo dobre wyposażenie i oferuje wiele ciekawych gadżetów na pokładzie. Problem w tym, że klienci po prostu nie chcą elektryków."

A ja autorowi artykulu odpowiem inaczej - klienci oczywiscie ze chca elektrykow.

Elektryki sa szybsze, cichsze, ekologiczniejsze, tansze w eksploatacji czy serwisowaniu oraz TANSZE W PRODUKCJI ergo powinny byc tez tansze w sprzedazy (od ich spalinowych odpowiednikow).

Klienci po prostu nie chce elektrykow od Audi, ktore sa zacofane technologicznie, robione na odpier*** (w GUI sie wyswietla np przypomnienie o wymianie oleju ^^) a ich cena w salonie jest jedynie ponurym zartem w porownaniu do konkurencji.

Konkurencja w miedzy czasie:

Tesla gets green light from German authorities for first stage of plant expansion | Reuters

Ale to juz jest problem technologiczny i swiatopogladowy, wiele niemieckich firm (w tym i BMW) sie bolesnie o tym szybko przekona, ze produkcja BEV na alibi bedzie miala dalekosiezne konsekwencje.

O tym jest ten watek od 4 lat w sumie.

4-letni etron, wciaz na gwarancji producenta, grubo wyposazony, przebieg ponizej 40k km - jak rynek wycenia? Ano na 120k PLN 

Realny zasieg auta ~200km ^^

Za to sa prawdziwe skory, sa ambienty, jest "prestiz" i "premium" 😉

Bruktbil til salgs: Audi e-tron - 2020 - Hvit - 313 hk - SUVOffroad | FINN.no

Edytowane przez adamjttk

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

@adamjttk co Ty znowu marudzisz jak potłuczony? Jak wygląda sprzedaż modelu s,x? Klienci premium nie chcą elektryków i to widać gołym okiem. Nic drogiego się nie sprzedaje a ulica czeka na jeszcze tańsza tesle.

@Jac3kBMW powiedz że opłaca się inwestować w spółki technologiczne tym którzy zainwestowali pare lat temu w Intel 👍

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Moim zdaniem to możemy najwyżej napisać tak: Klienci nie chcą elektryków premium takich jak w tej chwili są w sprzedaży. 

Nawet słaby napęd BEV jest lepszy od najlepszego napędu spalinowego, jeśli uwzględnimy kryteria obiektywne. Problemem jest zasięg BEV, brak sieci szybkich i tanich ładowarek oraz obawy o tak szybkie zmiany technologiczne w kolejnych generacjach BEV, że przekłada się to niekorzystnie na znaczącą utratę wartości BEV. 

Z tych względów przewiduję, że producenci BEV zmienią kierunek i będą starali się wypełnić ofertami rynek samochodów tańszych i najtańszych. 

Edytowane przez karbo
  • Lubię to 2
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kryterium obiektywnym dla mnie jest takie że w Alpy na narty, w lato do Chorwacji czy podróż autostrada powyżej 150km wolę jechać ice a mając dostęp do własnej siły i taniego prądu wokół komina i blizsze trasy wolę jeździć bev. U tych co nie maja wlasnego gniazdka elektryk też się nie sprawdzi. Napęd trzeba wybierać świadomie i o ile bev ma wiele zalet o tyle ice to nie żaden śmietnik historii a wciąż góruje nad bev pod niektórymi względami.

• Lubię to 1
Opublikowano

Przede wszystkim napęd wybiera się do rocznych przebiegów. 
Tu nie ma większej filozofii. 

Od jakiegoś czasu ekoterror spowodował,że niektóre floty korzystają z silników benzynowych a nie diesla chociaż ten drugi i tak dalej jest najlepszym co jest na rynku. 

gdzie jest udział i ta dominacja elektryków? Ile flot puszcza dzień w dzień przedstawicieli w tesli 3 a nie paseratti bądź 318d ? 

co do giełdy. W Teslę warto zainwestować bo to wykracza poza motoryzację. Porównywanie spółki technologicznej do marek tradycyjnych moto jest  po prostu nie fair. 
Tesla od samego początku ma swoją wizję i wykracza to poza samochody i akurat ja w tą spekulacyjną cenę wierzę bo to w długofalowym okresie przyniesie na pewno duże zyski. Choćby tesla upadła na rynku moto to zostaje kosmos i cała masa pomysłów Elona z których on na pewno nie zrezygnuje a i dzięki takim ludziom jako cywilizacja jesteśmy w stanie zrobić krok w przód. 

nie chce martwić sceptyków,ale parę dolców wrzucone w teslę nikomu nie zaszkodzi tak samo jak w bitcoina. Pewne sprawy jakbyśmy je zaklinali już nie wyhamują no chyba,że atomówki pójdą w ruch to ok.