Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Ja jeżdżąc g30 w miarę spokojnie bo z trumną i dojeżdżając 60km do autostrady a później kolejne 30-40 po górach na trasie około 1200km spokojnie miałem średnią 120-130 więc 5 km dojazdu aż tak bardzo na średnią nie wpłynie na tak długiej trasie. Ja już dziękuję za ev, auto manjechac 160-180 po autostradzie a nie 110-120

@Jac3kBMWz tymi torami tonakurat tobie wierze. Jeśli faktycznie leciałeś 140 to przez spory kawałek faktycznie musiałeś zamktoregos się schować aby tak długi odcinek dojechać 👍

Edytowane przez słonik40
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Z innej beczki ciekawe rzeczy się dzieją w stanach. https://www.wnp.pl/gornictwo/donald-trump-wybral-drill-baby-drill-czyli-zwolennik-paliw-kopalnych-bedzie-ministrem-energii,889766.html

Cytat

Drill, bay drill

Trump chyba się określił. Olać klimat, czystą energię, ev. Dajmy ludzie tania energię, wydobywajmy ropy ile wlezie. Tymczasem Elon pcha się do rządu (ma odpowiadać za olbrzymie zwolnienia w administracji). Do tego pod koniec roku sąd będzie decydował czy tesla powinna mu zapłacić miliardy dolarów co będzie szkodliwe zarówno dla firmy jak i akcjonariuszy. Niech ci ubrani w drogie akcje lepiej zapną pasy 😀

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
5 minut temu, słonik40 napisał(a):

Trump chyba się określił. Olać klimat, czystą energię, ev. Dajmy ludzie tania energię, wydobywajmy ropy ile wlezie. Tymczasem Elon pcha się do rządu (ma odpowiadać za olbrzymie zwolnienia w administracji). Do tego pod koniec roku sąd będzie decydował czy tesla powinna mu zapłacić miliardy dolarów co będzie szkodliwe zarówno dla firmy jak i akcjonariuszy. Niech ci ubrani w drogie akcje lepiej zapną pasy 😀

Pachnie pikowaniem. Tym razem w dół 😉 @Jac3kBMW tylko nie mów że nikt nie ostrzegał 😉 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
10 minut temu, słonik40 napisał(a):

Z innej beczki ciekawe rzeczy się dzieją w stanach. https://www.wnp.pl/gornictwo/donald-trump-wybral-drill-baby-drill-czyli-zwolennik-paliw-kopalnych-bedzie-ministrem-energii,889766.html

Drogą do elektryfikacji transportu jest tania energia elektryczna. Nie można mieć wszystkiego. Taniej energii z odnawialnych źródeł energii dla wszystkich nie będzie. No chyba, że za 20 lat ale to tylko z kilkuletnim epizodem bardzo drogiej energii. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
10 minut temu, Jac3kBMW napisał(a):

@BMFun, @słonik40 Będziecie mogli jeszcze tanio kupić. Może pociąg Wam nie odjechał jeszcze. 

Dzięki. Ja nie spekuluje 😉

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Jac3kBMW napisał(a):

@BMFun Tak zgadza się. Jechałem do Berlina a dojazd do Autostrady to 5km. Licznik byl wyzerowany pod domem i ten czas też jest wliczony. Pokazałem bardzo dobre zużycie, które TMS często robi, dlatego pisałem że robiąc kilka tras po około 390 km ze Śląska do Poznania zostaje mi 10-15% baterii. 

Tak, średnia jest taka bo wiesz, że czasami za ciężarówkami zwalniasz do 80 itp.

Jest na YT idealne porównanie z nowym Taycan. Jazda z prędkością GPS 70mph, czyli dokładnie jak Twoje 112km/h 🙂 

Wyniki?

- 351.9mi+17mi=590km do odcięcia. Ile u Ciebie było? Trasa 390km i 100km zostało? To gorzej o ~100km

- zużycie 16.9kWh/100km (2.7kWh/mi)

Fajne jest że auto pokazuje jaka moc ładowania by miał podłączony w danym momencie do ładowarki.

No i najważniejsze - wentylator na ładowarce nie warczy 🤣

image.thumb.jpeg.f12d8ad7694651f1039e3a218ae9342e.jpeg

Całość do obejrzenia tutaj: 

Edytowane przez BMFun
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wentylator to pikuś. Tesle strasznie  paruja podczas ładowania, wygląda to jakby zaczęły się jarać. W zeszłą zimę byłem świadkiem jak właściciel kiedy zobaczył że jego tesla dymi wyskoczył jak oparzony z auta, biegał wokół zaglądał w każdą możliwą dziurę i przykładał ręce chyba sprawdzając czy jest gorące 😀wyglądało to przekomicznie. Premium panie pełną gęba 

Opublikowano

Spotkałem na drodze najmocniejszego EQS’a limo z kierowcą nastawionym na konfrontację i zabawę i muszę przyznać, że na bardzo krętej drodze auto spisywało się bardzo dobrze i to przy 1000 kilogramowej nadwadze, byłem pozytywnie zaskoczony.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

@klakierek przy mocach dzisiejszych aut żadne auto nie odjedzie bo ogranicza jedynie rozsądek kierowcy. Zarówno ix1 jak i mocniejszym ale dużo cięższym eqe zdarzyło mi się sprawdzić z różnymi autami typu panamera turbo, model s plaid, s7. Nawet jak ci jakies auto na moment odejdzie to każdego ogranicza v maks jaką na takiej drodze osiągniesz. Każde z tych aut osiągnie je dosyć szybko a nikt o zdrowym rozsądku 250 po lokalnej drodze nie pojedzie. Ten co z tyłu ma zawsze łatwiej bo w razie jakiejś kontroli ten co jedzie pierwszy wystawia się centralnie na strzała. Z ciekawości czym jechałeś?