Skocz do zawartości

Quo Vadis BMW? G20 a Norwegia, Tesla M3, elektromobilnosc

adamjttk

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
tak, w tym przedziale benzyna wygrywa, te elektryki to słabe są w sumie, więcej jak 140 to nie ma co jeździć, także nara kolego :) to nie dla Ciebie, gdzie elektryk do evo...

W kwestii ładowania to indywidualna sprawa, mam w garażu miejsce dla dwóch aut i dwie ładowarki w razie czego i nie angażuje to specjalnie mojego czasu.

Kupiłem drugiego wallboxa "na zapas" i w tej sytuacji zastanawiam się nad jego montażem, tylko nie chciałem tak domu ładowarkami obwieszać :roll:

Miesięczny pobór prądu przez elektryki to ponad 1 MW, to nie ma co się spuszczać nad tą fotowoltaiką.

klakierek, ja odpuściłem zakup walboxa i korzystam z ładowarek które dostałem z autami. Wymieniłem tylko przewód zasilający w ładowarce od i4 na 32A/3-fazy(11 kW) bo mam taką wtyczkę w garażu a X5 przeważnie ładuje ze zwykłego gniazdka w nocy chyba że zależy mi na czasie to wtedy korzystam z ładowarki od i4.

Edytowane przez rkmi09
Sprzedam koła zimowe do E84 WZ-318 7,5X17 ET-34 5X120, Opony Pirelli Sottozero 2 225/50/17

@rkmi09 tak z ciekawosci jak duze PV masz? Z tego co pamietam masz tez pompe ciepla + 2 auta elektryczne a to juz jest spory pobor. Ile ci wciaga PC rocznie? Ogrzewanie masz tylko podlogowka?

W Chinach zaczyna sie prawdizwa wojna cenowa w EV https://www.reuters.com/business/autos-transportation/mercedes-benz-cuts-price-some-electric-models-china-2022-11-16/ ciekawe czy nie rozleje sie to na reszte swiata :D

Słonik40, mam instalacje lekko ponad 10 kW z odcięciem na 9,9 kW. W całym domu (280 m kw.) wszystko jest na prąd(ogrzewanie pompa ciepła-podłogówka, chłodzenie pompa ciepła-klimakonwektory, rekuperacja i pozostałe sprzęty domowe...

Niedawno otrzymałem rachunek z Tauronu po pierwszym roku z PV i wyszło mi miesięcznie tyle ile mniej więcej wynosi obecnie zatankowanie X7 40d Twojego sąsiada do pełna ;). Kwota ta obejmuje również oczywiście ładowanie obu aut z czego w trakcie tego roku rozrachunkowego przejechałem 10 tyś. km i4 przy zużyciu 22 kW/100 km i 20 tyś. km X5 przy zużyciu 20,5 kW/100 km.

Sprzedam koła zimowe do E84 WZ-318 7,5X17 ET-34 5X120, Opony Pirelli Sottozero 2 225/50/17

• Zasłużeni forumowicze
sasiad jest wlascicielem kilku centrow handlowch w malych miastach. Do tego ma firmy zajmujace sie obrobka metali/zlomem i smieciami, wiec raczej plakal po zatankowaniu nie bedzie :D Swoja droga strasznie male ci to zuzycie na domu wychodzi. u mnie dom 220m2 i z tego ci sie orientowalem to sama pompa wciaga okolo 7000kwh rocznie. U mnie zuzycie pradu bez ogrzewania do tej pory roczne to bylo okolo 3600kwh no ale pralka chodzi praktycznie co dzien i to czesto kilka razy. Tak wogole to dzisiaj widziale mw jakism artykule ze zwiekszaja dofinansowanie na magazyn do 15k. Przy zakupie na ali expres moglo by wyjsc takie 10kwh niemal po kosztach. U mnie raczej sie to niestety nie sprawdzi bo pv i falownik mam na polu.

u mnie dom 220m2 i z tego ci sie orientowalem to sama pompa wciaga okolo 7000kwh rocznie. U mnie zuzycie pradu bez ogrzewania do tej pory roczne to bylo okolo 3600kwh no ale pralka chodzi praktycznie co dzien i to czesto kilka razy.

Pogratulować zużycia :) U mnie jeszcze mniejszy dom, a zużycie ok. 5000kWh :lol: (nie mam pompy ciepła, ani ogrzewania/wody na prąd)

• Zasłużeni forumowicze

Nowy model S LR:

Zasięg wyświetlany przy pełnym naładowaniu: 640km (kilka dni temu swojego X5 tankując do pełna tyle mi właśnie pokazywał)

Trasa autostradą 140-160kmh to 450km zasięgu.

To już ma jakiś sens. Tylko ten wolant...

Edytowane przez BMFun

• 2 tygodnie później...

Minął rok z okładem i akcje Tesli należą do najgorszych inwestycji. dziś tylko 385 mld dolarów. Mimo coraz lepszych wyników finansowych – po trzech kwartałach tego roku firma ma prawie 75 mld dolarów przychodów (w całym poprzednim miała 50 mld dolarów) i ponad 11 mld zł zysku netto (w całym poprzednim było 5,5 mld dolarów) – jej akcje toną.

Chciałoby się powiedzieć "a nie mówiłem". 70% spadku wyceny w rok to jakiś niechlubny rekord w tej branży. Wyniki coraz lepsze i powyżej oczekiwań, a akcje lecą na łeb - to pokazuje jak przeszacowane były te wyceny, z horrendalnymi wskaźnikami. Bo fanboje, ludzie ślepo zapatrzeni albo w Muska oraz nowicjusze na giełdzie spod szyldu "skoro do tej pory rosło to zawsze będzie rosnąć" ładowali w akcje Tesli swoje oszczędności. A potem wiadomo, jak tylko zaczęło spadać, to zachowało się jak każda tego typu pękająca bańka.

Do tego fakt, że konkurencja spod znaku tradycyjnej motoryzacji nadrobiła 20 lat opóźnienia w 3 lata intensywnego inwestowania w EV i nagle Tesla okazuje się niezatapialna jak Titanic.

Edytowane przez TheApocalypse

potencjał na spadki jest bardzo duży.

Zgadzam sie w 100%, nie ma tu zadnej dyskusji.

Natomiast powtorze jedno - inwestuje dlugoterminowo (10-15 lat) i nawet jak akcje spadna o polowe czy 70% (licze sie z tym), nie mam z tym zadnego problemu, wrecz jeszcze dokupie.

W sumie to chcialbym nawet zeby spadlo na 400-500$ bo mysle ze moglbym zainwestowac sporo wiecej jak sie nadarzy dogodna okazja.

To już jest ten sygnał kupna, bo poważnie się zastanawiam na zakupem?

• Zasłużeni forumowicze

Dokupywalem przy 150$, ostatnia transze dokupilem kilka dni temu przy 130$ :cool2:

Trzymam kciuki zeby ta kapitulacja doprowadzila wrecz do ponizej 100$, dopoki katalizatorem spadkow jest Musk i jego perypetie z Twitterem a nie ogolna kondycja firmy, nie mam z tym zadnego problemu dlugoterminowo :twisted:

.

PS. od tego posta minelo 1,5 miesiaca (17 czerwiec)

Akcje Tesli jak i calego Nasdaqu daja grubego nura ostatnio, wczoraj zaczalem dokupywac po 630$, mialem czekac do 500-600 ale nie moglem sie powstrzymac :oops:

akcje Tesli zdazyly wzrosnac o 50%, spory kawalek TMYP zasponsoruje mi sam Musk, jak tu nie lubic tej firmy :norty:

Tu pisałeś trochę inaczej, czy coś pomieszałem?

Uwzględniając split to 630$ daje cenę odniesienia ok 210$.

Mam rację?

• Zasłużeni forumowicze

W czym masz racje bo nie wiem dokladnie do czego sie odniesc?

Kupowalem w styczniu po ~300$, czerwcu po 210$, listopadzie po 170$, ostatnio po 150 i 130$.

Przyznaje, nie docenilem "kreatywnosci" Muska we wkur**** duzych inwestorow Tesli i jego "zakupu" Twittera natomiast darowanemu koniowi w zeby sie nie zaglada wiec korzystam z okazji i skupuje :norty:

Jak spadnie w okolice 100$ dokupie jeszcze (a panika/kapitulacja jest konkretna wiec sa spore szanse)

Tak jak pisalem od poczatku, to jest inwestycja na 10-15 lat, widze potencjal na kilkukrotny wzrost firmy, w takiej Mecie czy Applu ciezko juz o jakis znaczace wzrosty imho stad skupuje Tesle.

.

W czym masz racje bo nie wiem dokladnie do czego sie odniesc?

Kupowalem w styczniu po ~300$, czerwcu po 210$, listopadzie po 170$, ostatnio po 150 i 130$.

Przyznaje, nie docenilem "kreatywnosci" Muska we wkur**** duzych inwestorow Tesli i jego "zakupu" Twittera natomiast darowanemu koniowi w zeby sie nie zaglada wiec korzystam z okazji i skupuje :norty:

Jak spadnie w okolice 100$ dokupie jeszcze (a panika/kapitulacja jest konkretna wiec sa spore szanse)

Tak jak pisalem od poczatku, to jest inwestycja na 10-15 lat, widze potencjal na kilkukrotny wzrost firmy, w takiej Mecie czy Applu ciezko juz o jakis znaczace wzrosty imho stad skupuje Tesle.

Darowany koń to ten, który kupił po $300 coś co dziś jest warte $120?

Aha, zapoznaj się jeszcze z pojęciem "stop loss" - może Ci się przydać ;)

• Zasłużeni forumowicze
A pisałem ze od spadających noży to się pociąć można :D niemniej podziwiam optymizm kolegi ubranego w akcje po 300. Wystaczy ze urosną o 300 procent i wyrówna stratę :D po 100 tez mogą być niedługo albo i mniej jak granica 100 pęknie a zbliża się do niej wielkimi krokami. Kryzys na swiecie puka do Drzwi, konkurencja tez nie spi wiec potencjal do spadkow jeszcze jest. Obnizki cen w Chinach, obniżka produkcji w Chinach o 20 procent w grudniu ze względu na brak wystarczającej liczby chętnych tez nie pomagają.

• Zasłużeni forumowicze

• Zasłużeni forumowicze

Zakupowy szał

Jednocześnie grudzień tego roku będzie miesiącem o największej w historii rejestracji samochodów osobowych w kraju fiordów.

Ostro norki cisna przed zmniejszeniem doplat :D