Skocz do zawartości

Quo Vadis BMW? G20 a Norwegia, Tesla M3, elektromobilnosc

adamjttk

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
Jako że w tym zabawnym wątku często ktoś poruszał temat ratowania planety przez zakup elektryków wrzucę małe podsumowanko szczytu klimatycznego w Glasgow gdzie światowa elita (banda skur*ieli) debatowała nad tym czego jeszcze zakazać normalnym ludziom:

Zrzut-ekranu-2021-11-3-o-09-44-55.png

Rozumiem, że zdajesz sobie sprawę, że to zdjęcie jest z czasów przedliftowego F30?

Hipokryzję oczywiście należy wypalać żywym ogniem, ale najlepiej za pomocą prawilniejszych materiałów.

Jeśli wg Ciebie zdjęcie samolotów to najważniejsze co było zawarte w tych informacjach to gratulacje :cool2:

Jeśli wg Ciebie zdjęcie samolotów to najważniejsze co było zawarte w tych informacjach to gratulacje :cool2:

A co Ty z tych informacji zweryfikowałeś? Mam ufać części tekstowej tłita, który zawiera kłamliwe zdjęcie? Jasne. Wyłącz telewizor, włącz myślenie :)

"Aviation analytics company Cirium told the BBC there was a total of 76 flights involving private jets, or VIP flights, arriving in and around Glasgow in the four days leading up to 1 November." -

Radość z jazdy

• Moderatorzy

Tylko w niedzielę na lotnisku w Glasgow lądowały co najmniej 52 prywatne odrzutowce, w sumie w związku z COP26 do Szkocji przyleci 400 takich maszyn

Daily Mail

About 400 private jets will fly into Glasgow for the climate talks, prompting accusations of hypocrisy against world leaders and captains of industry.

The Times

Następnym razem pojadę policzyć samoloty osobiście żebyś nie miał wątpliwości że ratujesz planetę jeżdżąc Teslą :norty:

Panowie, zdjęcie się nie zgadza, ale treść posta tak. Na szczyt przyleciało około 400 prywatnych odrzutowców, co pokazuje hipokryzję rządzących.

Też jak czytacie artykuł to szczegółowo analizujecie każde zdjęcie?

EDIT widzę że parę postów do których odnosi się mój, zniknęło.

• Zasłużeni forumowicze
EDIT widzę że parę postów do których odnosi się mój, zniknęło.

Moj post tez zniknal :D

I teraz pytanie czy glitch w matrixie czy dziwnym trafem moderacje boli, ze ktos wytyka fake newsy w "zabawnym" watku :cool2:

.

• Moderatorzy

Twój post cytujący post użytkownika "Filip13" (o którym mam pewne wątpliwości czy nie jest czyimś alter ego :lol: ) o treści "ROTFL" wnosił tak dużo do wątku że został usunięty.

A teraz pokaż mi fake newsy (poza randomowym zdjęciem z lotniska).

• Zasłużeni forumowicze
post użytkownika "Filip13" (o którym mam pewne wątpliwości czy nie jest czyimś alter ego :lol: )

Paranoje sie leczy :cool2:

Twój post ...o treści "ROTFL" wnosił tak dużo do wątku że został usunięty.

Wszystko w temacie, no coz, tak jak myslalem - piecze, ze ktos wytyka wklejanie fake newsow.

Dobra robota i trzymac dalej moderacje na fachowym poziomie kolego :duh:

.

• Zasłużeni forumowicze

Co po niektorzy tutaj maja talent do czepiania sie do nic nieznaczacych pierdol. Maja jakis kompleks posiadania czegos najlepszego, najszybszego naj, naj pod kazdym wzgledem. Rzucaja tutaj jakies cyferki przyspieszenia\dane Gusow, srednie ilosci km a ja sie pytam po co? Niech kazdy sie cieszy z tego co ma i kupuje co mu pasuje. Duzy wybor jest lepszy od malego wyboru a ja jestem zadowolony, ze wiekszosc ludzi jezdzi innymi markami bo dzieki temu swiat jest duzo bardziej atrakcyjny. Marzylo mi sie niemieckie premium od dziecinstwa, lubie marke BMW, podobala mi sie bardzo seria 5 z wielu wzgledow, wiec takie auto zakupilem i mam gdzies czy jakas inna marka jest lepsza czy szybsza. Jak komus podoba sie inne auto\marka niech sobie takowe zakupi. Mnie sie podoba to co mam i to jest najwazniejsze.

Co do zlotu to nie wazne ile tych samolotow przylecialo ale fakt jest taki ze przylecialy. Mozna bylo taka konferencje jak i wiele innych zorganizowac online oszczedzajac paliwo no i srodowisko ale wladza sie za nasze sie wozi a to plebs musi zaciskac pasa i zeby. Dlaczego wladza nie wymusi na producentach, zeby produkowali samochody bardzo latwe w naprawie, bardzo tanie w zakupie jak i naprawie. To by bylo wiele bardziej ekologiczne ale opustoszylo by kieszenie rzadacych nami gamoni wiec lepiej wymyslac kolejne bzdury zeby siegac coraz glebiej do kieszeni zwyklego Kowalskiego na calym swiecie i napedzac sztucznie popyt.

Dokładnie, 400 (nie poparte faktami, ino "estymacje") vs 76 samolotów, to jakby czepiać się 8 vs 40 minut na północnej pętli, czy tam 400 vs 100km zasięgu. Ważne, że jedzie!

Oraz proszę o nie odwracanie uwagi od kluczowej kwestii: czyim alter ego jestem?

Radość z jazdy

• Zasłużeni forumowicze
Dokładnie, 400 (nie poparte faktami, ino "estymacje") vs 76 samolotów, to jakby czepiać się 8 vs 40 minut na północnej pętli, czy tam 400 vs 100km zasięgu. Ważne, że jedzie!

A pozniej na poparcie fake-newsow zrodlo - Daily Mail :norty: :norty:

Czlowiek otwiera wikipedie i czyta:

51651900413_3afa14db06_h.jpg

51651670366_bc324b7737_h.jpg

Takimi samymi "zrodlami" sa portale "informacyjne" pokroju spidersweb czy wrc - pudelkowate serwisy dla zadnych sensacji hejterow - niewazne co pisza, byleby sie klikalo :cool2:

A pozniej jak czlowiek wkleja cyferki z danych technicznych czy katalogu, jakies dane sprzedazy, dane statystyczne czy jakies w miare obiektywne porownania - to sie dowiaduje ze "opluwa" BMW bo narracja nie jest zgodna z linia partii :shock:

Wracajac do swiata EV..

Najtansza Tesla model 3 SR+ podrozala w Polsce w ciagu kilku dni o 20k PLN (z 200 do 220k PLN)

Liczac ze dodali 5kWh baterii (po cenie 100$ za 1kWh powinnno dac ~500$ kosztow czyli ~2000 PLN) wyglada to slabiutko.

Wyglada na to, ze popyt na EV jest obecnie duzo wiekszy niz podaz.

A jak do tego dodamy problemy z polprzewodnikami wychodzi na to, ze "tanio to juz bylo".

Wczoraj przeczytalem artykul w norweskiej gazecie ze obecne zamowienia na BMW i4 sa realizowane juz na Q1 2023 :shock:

https://motor.no/bil/jekker-opp-prisene-pa-bmws-elbil-favoritter/211493

Jezeli taka firma jak BMW, produkujaca 2,5 miliona aut rocznie, nie jest w stanie dostarczyc 3000 sztuk i4 w ciagu najblizszych 12 miesiecy na chlonny norweski rynek - wyglada to przerazajaco.

Stad moje przypuszczenia, ze produkcja tego auta bedzie sladowa i scisle reglementowana tym ile trzeba bedzie wyprodukowac EV zeby zbilansowac kary za CO2 - czyli tzw "sprzedaz pozorowana", glowny zarobek ma byc dalej na hybrydach i ICE.

Zemsci sie to mocno na BMW szybciej niz im sie to wydaje :roll:

.

Najtansza Tesla model 3 SR+ podrozala w Polsce w ciagu kilku dni o 20k PLN (z 200 do 220k PLN)

Liczac ze dodali 5kWh baterii (po cenie 100$ za 1kWh powinnno dac ~500$ kosztow czyli ~2000 PLN) wyglada to slabiutko.

No i spadło jej przyspieszenie o pół sekundy, do 6.1 (oczywiście może kiedyś Tesla je podniesie softem, ALE to już spekulacja, na dzień wpłaty zaliczki sytuacja jest jaka jest). Też słabo.

Radość z jazdy

A pozniej na poparcie fake-newsow zrodlo - Daily Mail :norty: :norty:

Takimi samymi "zrodlami" sa portale "informacyjne" pokroju spidersweb czy wrc - pudelkowate serwisy dla zadnych sensacji hejterow - niewazne co pisza, byleby sie klikalo :cool2:

Wybieranie "danych" pod swoją tezę masz opanowane do perfekcji ;)

Przecież poniżej cytatu z Daily Mail podał też cytat o identycznym wydźwięku z The Times, którego chyba nie nazwiesz tabloidem?

Konkretnie pochodzi on z tego artykułu:

https://www.thetimes.co.uk/article/cop26-cries-of-hypocrisy-as-private-jets-fill-the-glasgow-sky-ggcc9nmn2

Ale o tym nie wspominasz, bo nie pasuje Ci do narracji.

Robisz tak też przy podawaniu danych i informacji o Tesli i potem dziwisz się, że ludzie nie biorą ich na poważnie.

• Moderatorzy
Niezawodny człowiek statystyka jak zawsze wkleja swoje śmieszne zrzuty ekranu byle by pasowało do musko-narracji, w zasadzie to sam byś pasował do redakcji pudelka, identycznie wykręcają wszystkie fakty na swoją stronę :lol: Teraz w wątku będzie jeszcze bardziej nerwowo (ten pechowy brak rabatu na planowane pierwsze BMW z salonu itp) :lol:

• Zasłużeni forumowicze
Przecież poniżej cytatu z Daily Mail podał też cytat o identycznym wydźwięku z The Times, którego chyba nie nazwiesz tabloidem?

Ale o tym nie wspominasz, bo nie pasuje Ci do narracji.

Nie, Timesa nie nazywam tabloidem :cool2:

Nie pilem do ilosci samolotow bo to najmniej istotne, jak na moje to mogli i lotniskowcem przyplynac na to spotkanie, nic mi do tego.

Moderator wrzuca ten offtop do watku EV tylko po to by dorzucic do pieca w tym "zabawnym" watku bo mu troche juz zylka skacze z tego co widze - "ratowanie swiata" i inne podobne bzdury.

Rozbija sie ogolnie o tabloidy i "sensacje".

W sumie mozna by watek przemianowac na "co dzisiaj odpier&^%% Tesla" :D

mam pierwszy link :D

https://katowice24.info/tesla-zablokowala-skrzyzowanie-w-centrum-katowic-samochod-sie-rozladowal/

Niezawodny człowiek statystyka jak zawsze wkleja swoje śmieszne zrzuty ekranu

Imho sam jestes smieszny piszac takie posty :cool2:

Teraz w wątku będzie jeszcze bardziej nerwowo (ten pechowy brak rabatu na planowane pierwsze BMW z salonu itp) :lol:

Twoj poziom (bardzo niski od jakiegos czasu zreszta :norty: ) upada nizej i nizej, jeszcze troche i dogonisz slonika :cool2:

.

• Zasłużeni forumowicze
Ty Adam naprawdę masz coś z tym łbem nie tak. Pisze tu od kilku miesięcy o moich problemach z zakupem auta, ze wszystkiego brakuje ze terminy sa kosmiczne wyzywasz mnie od fantastów a teraz sam piejesz o podwyżkach odległych terminach oczywiście tylko dla swojej własnej chorej narracji. Problem jest z dstepnosciawszytskich rodzajów aut,auta drożeją, ice tez więc nie pisz wierutnych bzdur ze dotyczy to tyko bev, BMW i tesli

• Zasłużeni forumowicze
Ty Adam naprawdę masz coś z tym łbem nie tak.

Nie ma to jak merytoryczne argumenty :norty:

ze wszystkiego brakuje ze terminy sa kosmiczne.. Problem jest z dstepnoscia wszytskich rodzajów aut

Ja widze, ze niektorzy producenci oferuja swoje auta do odbioru za 4-6 tyg

Co prawda bez 10 rodzajow skor i tylko z pelnym wyposazeniem ale jak sie nie ma co sie lubi.. :)

51651064057_3941ebc9cb_h.jpg

Nie wiem w sumie po co sie produkuje bo i tak zaraz mi napiszesz, ze plebejskie auta sie nie sprzedaja wiec sa dostepne a na prawdziwe Premium to trzeba czekac rok czasu :norty:

PS. Mam nadzieje, ze Tesla pozostawi opcje ekranu dotykowego bo bedzie ciezko auto obslugiwac inaczej :twisted:

https://www.bimmerfest.com/threads/major-option-restriction-announcement.1420312/

.

PS. Mam nadzieje, ze Tesla pozostawi opcje ekranu dotykowego bo bedzie ciezko auto obslugiwac inaczej :twisted:

https://www.bimmerfest.com/threads/major-option-restriction-announcement.1420312/

Jakby miała pokrętło iDrive, o wiele lepsze niż mazianie palcami po ekranie w samochodzie, to by nie musiała :twisted:

• Zasłużeni forumowicze

Jakby miała pokrętło iDrive, o wiele lepsze niż mazianie palcami po ekranie w samochodzie, to by nie musiała :twisted:

W sumie masz racje, to mogla byc pokerowa zagrywka ze strony BMW

Co ma Audi powiedziec dzisiaj? :D

2022-audi-a4-sedan-steering-wheel-design-carbuzz-773103.jpg

.

• Zasłużeni forumowicze
Zebys wiedział ze wole swoją 3 letnia g30 jak to paskudztwo w którym nawet nie ma prędkościomierza w normalnym miejscu jak w jakimś 15 letnim xtrailu. Czy ty naprawdę nie masz nic innego do roboty jak wklejać wnętrza audi? O co ci chodzi i d czego darzysz?

BMW pobiło oczekiwania analityków w Q3 2021. Poradzili sobie z brakiem półprzewodników lepiej, niż rywale z Niemiec.

W Q3 wydano 600,000 samochodów, co jest spadkiem o 12% w porównaniu z zeszłym rokiem. Dla porównania, VW spadł o 24%, a Mercedes o 30%.

BMW podwyższyło spodziewaną marżę za 2021 z produkcji samochodów z wcześniejszego 7-9% do 9.5-10.5%.

BMW is well-known in the industry for having strong relationships with suppliers of its microchips, arguably because its focus on luxury models means it’s able to pay more than most of its rivals. That means it’s been handling the semiconductor shortage better than most: the company’s deliveries were only down 12% last quarter compared to last year, compared to, say, rival Volkswagen’s 24% decline.

But 12% is still a drop-off, and BMW’s been trying to make up for it by pushing its more profitable models. That – along with a jump in sales of its fully electric vehicles – helped boost profit by a better-than-expected 50% versus the same time last year. That might explain why the company’s still confident in its September decision to raise its full-year profit outlook.

• Zasłużeni forumowicze
BMW pobiło oczekiwania analityków w Q3 2021. Poradzili sobie z brakiem półprzewodników lepiej, niż rywale z Niemiec.

W Q3 wydano 600,000 samochodów, co jest spadkiem o 12% w porównaniu z zeszłym rokiem. Dla porównania, VW spadł o 24%, a Mercedes o 30%.

BMW podwyższyło spodziewaną marżę za 2021 z produkcji samochodów z wcześniejszego 7-9% do 9.5-10.5%.

Ciezkie czasy dla tradycyjnych producentow motoryzacyjnych :roll:

Jako, ze mamy Tesle w watku - nalezy sie porownanie.

Tesla w Q3 wyprodukowala ~240k aut (dopiero/juz 40% tego co BMW) a liczac rok do roku, nie zanotowala spadku produkcji, a wzrost o 64%.

W tym roku jeszcze beda oddane do uzytkowania 2 kolejne fabryki aut czyli produkcja w ciagu 12-18 mies mozna zalozyc podwoi sie i ~zrowna z produkcja BMW.

Z ciekawostek:

1. Wycena gieldowa Tesli w ciagu ostatnich 4 tygodni urosla z 800 miliardow $ do 1200 miliardow $ - czyli wycena firmy urosla o 6x tyle co warte jest cale BMW (60B $) :shock:

Przy takiej wycenie nie trzeba mowic jakimi srodkami finansowymi operuja obie firmy, jak szybko moga sciagac z rynku dodatkowe finansowanie, ile pieniedzy moga przeznaczac na R&D etc :roll:

Inwestujac miesiac temu pieniadze w akcje Tesli - stopa zwrotu dzis +50% :norty:

51653704281_6390f035da_z.jpg

2. Po tym jak Hertz powiedzial ze kupuje 100k sztuk TM3 (teraz juz mowia o 150k sztuk) - kolejna olbrzymia wypozyczalnia (Avis) - mowi, ze takze powieksza swoja flote elektrykow.

Ciekawe jakie EV kupia i dlaczego bedzie to TM3 :norty:

https://qz.com/2084399/avis-stock-soared-to-its-highest-ever-level-on-plan-to-expand-evs/

Co na to Tesla? Planuje profil uzytkownika przeniesc do chmury, zeby kazdy kierowca uzywajac roznych Tesli - mial zawsze dopasowane fotele i ustawienia auta do swojego profilu, niewazne czyim samochodem jezdzi. Genialne (jezeli bedzie proste w obsludze - chociaz o to sie raczej nie martwie znajac ich mozliwosci IT).

Mam nadzieje, ze bedzie dostep do swoich ulubionych kawalkow w Spotify a takze ladowanie auta bedzie powiazane z uzytkownikiem, a nie autem - wtedy wypozyczalnia nie musialaby forwardowac faktury za ladowanie tylko ta trafialaby bezposrednio do kierujacego :cool2:

https://electrek.co/2021/11/03/tesla-driver-profiles-cloud-smooth-transitions-between-cars-rentals/

3. Tesla poprzez OTA wlasnie instaluje Tidala do floty swoich aut :cool2:

Niekonczace sie drobne usprawnienia - to jest olbrzymia zaleta tych aut!

img_0448-jpeg.2633

.

• Zasłużeni forumowicze

Przeciez wszystko to jest logiczna calosc. Klepanie tanim kosztem jak najwiecej aut. TM3 to taka elektryczna wersja skody fabia. Swego czasu kazdy przedstawiciel handlowy jezdzil fabia, za chwile bedzie jezdzil TM3. W segmencie premium\wyzszym nie ma czego szukac co pokazuje sprzedaz modelu X i S. Pojawil sie konfigurator mercedesa EQS ja piernicze ile jest tam opcji, pol dnia trzeba zeby skonfigurowac auto i to jest wlasnie to slawetne premium. Dla mnie te wszyskie infotaimenty to jest kompletny bezsens, wystarczy dobrze dzialajacy bezprzewodowo android auto i apple car play i prosze nie pisac bzdur ze bezprzewodowo nie bedzie dobrze dzialalo bo chociazby w takiej TM3 cala rozrywka, mapy wszysko leci bezprzewodowo do auta wiec po co placic 2 abonamenty komorkowe jak mozna jeden i miec wszystko w jednym miejscu?

Pojawila sie pierwsza recenzja z TM s plaid:

typowy amerykanski dupowoz potrafiacy bardzo szybko przyspieszyc ale tylko dobrze jedzie na wprost. Hamulce beznadziejne, zbyt ciezki, kiepski uklad kierowniczy komletnie nie nadaje sie na tor. Przez olbrzymia przepasc miedzy przyspiszeniem a prowadzeniem\hamowaniem jest NIEBEZPIECZNY. Nie mozna nazwac go autem sportowym. Recenzent wprost nawiazuje do m5 twierdzac, ze m5 to duzo lepsze auto bo potrafi tez swietnie przyspieszac a do tego hamulce\prowadzenie jest adekwatne do przyspieszen.

@slawomir miales racje i przyznaje ze jednak na samochodach sportowych cos tam sie znasz :cool2:

Edytowane przez słonik40

Czy nie ma obaw, że TM3 będzie niedługo kojarzyła się z autem z wypożyczalni?

To nie podnosi prestiżu produktu.

To i tak lepiej, bo mi póki co kojarzy się jedynie z brzydkim autem, to prestiż wzrośnie do brzydkiego auta z wypożyczalni :cool2: