Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To samo pomyslalem :D

kto sie wkurza kupujac elektryka w Norwegii ze nie przekroczy 200km/h i ma fatalne 4 sek do setki xd ??

Mysl ze gosciu jest funboyem Tesli i nas trolluje ze kochal BMW ale teraz marka schodzi na psy xd

• Moderatorzy
Opublikowano
Jakby był fanbojem to miałby Teslę a nie 2 szt BMW :roll:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Adam jednego nie rozumiem po co Ci takie osiągi jak mówisz że u was więzienie za prędkość ?

Mi osobiscie do niczego nie sa potrzebne poki co (na drogach na codzien nie przekraczam 120km/h bo fizycznie nie mam gdzie) co nie zmienia faktu ze byc moze ktoregos dnia bede chcial w weekend zabrac auto na tor i te osiagi wykorzystac - w koncu to 500 konne sportowe BMW, nie?

Jezeli osiagi w i4 (mowimy o sportowej marce BMW a nie Kia) beda gorsze w porownaniu do 4 letniej konkurencji przy prawdopodobnie wyzszej cenie - daje mi to tez troche do myslenia pod wzgledem ogolnego "value" auta (calej reszty technologii elektrycznej) - w koncu chce sie wybrac ogolnie najlepiej w danych pieniadzach, mam nadzieje ze rozumiesz moj punkt widzenia.

Jest to jeden z 8-9 minusow ktore zauwazylem na szybko wiec nie widze powodu zeby sie jakos tego szczegolnie czepiac :roll: - za to chetnie poslucham Twojego komentarza odnosnie reszty spostrzezen :cool2:

kto sie wkurza kupujac elektryka w Norwegii ze nie przekroczy 200km/h i ma fatalne 4 sek do setki xd ??

Mysl ze gosciu jest funboyem Tesli i nas trolluje ze kochal BMW ale teraz marka schodzi na psy xd

1. Jestem tu na forum od 8 lat, mam pod domem BMW nr 4 i nr 5 od tego czasu.

2. Ty jestes na forum od miesiaca, nie kwapisz sie nawet napisac czym jezdzisz (masz wogole jakies BMW?) i masz czelnosc wyzywac ludzi od troli?

Wyjdz i nie wracaj :norty:

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

''.... mam nadzieje ze rozumiesz moj punkt widzenia '' oczywiście że rozumiem masz tak samo nie równo pod sufitem jak ja i pewnie z 80% osób które mają mocne auta i korzystają z tej mocy bardzo rzadko, co do minusów wypowiem się jak w końcu zasiądę w jakiejś Tesli aczkolwiek ten jest niezaprzeczalny :

- brak dostepu do Superchargerow Tesli a Ionity poki co raczkuje (ale to akurat za 1,5 roku juz nie powinno miec takiego znaczenia chociaz ceny kWh na ladowarkach DC na pewno beda sporo wyzsze)

Opublikowano

Adam

Przeczytaj swoje posty o Tesli i bmw. I w jakim stylu wypowadasz sie o jednej i drugiej marce. Wroc i pogadamy :cool2:

Mam zamowione 330i. Niestety nie bede mial 3.5 do setki w Norwegii jak Tesla wiec beznadziejne auto, ale mimo wszystko ciesze sie ze wzialem wlasnie takie :lol:

Opublikowano
Mam zamowione 330i.

No kolego, to się nie popisałeś :D

Opublikowano
Mysle ze Slawomirowi chodzilo o to, że dopiero
Mam zamowione

Może Sławomir się odniesie, a może nie, bo to OT, ale napisał "no kolego, się nie popisałeś" ... to co by musiał zrobić, żeby się popisać?

Są dwie logiczne drogi - nie zamawiać auta, lub zamówić inne.

Tak czy inaczej, to co napisałem było z przekąsem, rzadko zwracamy uwagę na znaczenie słów, których używamy, taki żart. Przecież każdy wie, że auta kupujemy, żeby zaimponować sąsiadowi, tak samo, jak kobiety "robią się" dla innych kobiet.

Opublikowano

Ale rozkmina :D Oczywiście, że pisałem w żartach ;)

Wiadomo, że 2.0 pod maską się popisać nie można, a to tutaj bardzo ważne.

Poza tym ja co ja mogę pisać, wszyscy wiedzą, że mam biedne E36 i spotykam się z kumplami pod Tesco upalać gumę :lol:

Opublikowano

Co prawda w 2018 roku, ale miałem możliwość oceny samochodów Tesli pod kątem jakości wykonania w towarzystwie osoby odpowiedzialnej za kontrolę jakości w MB. Wniosek? Samochody Tesli są fatalnie wykonane. Przy tym nie trzeba się znać, żeby to zauważyć (mówię o sobie) - spasowanie, jakość i wygląd spawów, jakość plastików i rozwiązania które są wykorzystane (większość z forum nazwałaby to druciarstwem). Nie wiem jak wygląda to obecnie?

Oczywiście nie mówię tutaj o technologi szczególnie w zakresie autonomii. Tutaj Tesli jeszcze długo nikt nie przegoni, bo ilość danych które mogą pozyskać ze swoich aut na bieżąco (w zakresie "kamer", czujników itp.) jest nieporównywalnie większa niż np. Google może pozyskać podczas swoich testów.

To taka mała dygresja względem opinii na temat rychłego schyłku takich marek jak BMW, MB czy Audi. Ludzie obecnie również mają możliwość kupa czegoś tańszego, ale wolą dopłacić za pewną jakość (oczywiście różnica jest dużo mniejsza niż kiedyś względem pozostałych marek) i nadal to robią.

Opublikowano (edytowane)

Akurat Mercedes pod względem jakości to od lat trzyma niezmiennie niski poziom :D Także stare marki starają się jak mogą dyskredytować Teslę, ale faktem jest, że sami jakości nie mają.

I był jeszcze jeden całkiem świeży SUV z polski ale nie mogę znaleźć. Na jakość BMW też tutaj an forum wiele ludzi narzeka.

Fajnie by było, gdyby stare marki trzymały poziom premium, a nie trzymają, albo trzymają czasami. I to się nie poprawia z czasem, w odróżnieniu od Tesli. Ja mając w domu E32 i G12 mogę bez chwili zawahania wymienić ze 20 rzeczy lepszych w E32.

Edytowane przez Slawomir
Opublikowano
Akurat Mercedes pod względem jakości to od lat trzyma niezmiennie niski poziom :D

To samo pomyślałem :D

• Członkowie klubu
Opublikowano
Akurat Mercedes pod względem jakości to od lat trzyma niezmiennie niski poziom :D Także stare marki starają się jak mogą dyskredytować Teslę, ale faktem jest, że sami jakości nie mają.

I był jeszcze jeden całkiem świeży SUV z polski ale nie mogę znaleźć. Na jakość BMW też tutaj an forum wiele ludzi narzeka.

Fajnie by było, gdyby stare marki trzymały poziom premium, a nie trzymają, albo trzymają czasami. I to się nie poprawia z czasem, w odróżnieniu od Tesli. Ja mając w domu E32 i G12 mogę bez chwili zawahania wymienić ze 20 rzeczy lepszych w E32.

Może trochę offtop, ale dawaj, bo aż jestem ciekawy tych 20 rzeczy.

Opublikowano

Ależ proszę, G12 vs E32, obie V12. Nie jestem co do wszystkich pewny, ponieważ ciężko stwierdzić co jest dostępne normalnie. Teoretycznie można w Individual zamówić wszystko, były jakieś limitowane wersje specjalne co miały jakieś bajery. Niestety, E32 zimuje poza domem, nie pamiętam wszystkiego.

- E32 bak 100l.

- E32 niewidoczne podgrzewanie tylnej szyby (nowe BMW tylko przyciemnianą szybą to maskują).

- E32 podgrzewane wycieraczki przednie.

- G12 pomimo, że dekory są czarne drewno, to przy lewarku jest piano-black, które jak wszyscy wiemy rysuje się od patrzenia. Dekory w E32 są bez rys, tylko jakieś pęknięcie.

- G12 iDrive też ma jakiś ślad nieusuwalny jakby odcisk palca wbił się na stałe?

- E32 lampka pod maską do uzupełniania płynów zimą po ciemku mega.

- G12 tandetne plastiki pod maską, zasłonka wlewu oleju pęknięta, w E32 pod maską jest silnik.

- E32 stoliki z prawdziwego drewna, nie zajmują miejsca w podłokietniku

- G12 tandetne plastiki na zewnątrz z których nie można zrezygnować, wystające klamki

- G12 fałszywe końcówki wydechów i odpowiednio gorszy jego dźwięk

- E32 to najbardziej komfortowe BMW jakim kiedykolwiek jechałem, mniejsze garby na drodze są dosłownie nieodczuwalne

- E32 schowek pasażera wyjeżdża w całości do przodu.

- E32 czteroramienna kierownica, jak ja nienawidzę że takich już nie ma, trzymanie jednej ręki na środku najwygodniejszą pozycją na trasie

- E32 dwa akumulatory, jak główny padnie mamy awaryjny do odpalenia auta

- G12 ma ekonomizer ograniczony do 20l/100, więc nie wiem ile pali jak cisnę

- G12 odpustowe lampeczki gdzie się da, wnętrze może być fioletowo-białe albo zielone..

- G12 wystający ekran, który był chwilową modą i już od niego odchodzą producenci.

- G12 jak w innych BMW, rysująca się półka bagażnika z tyłu

- E32 wnętrze bagażnika pod kolor tapicerki, w G12 do wyboru czarne lub czarne

- G12 deska rozdzielcza zawsze czarna, w E32 najczęściej pod kolor tapicerki

To 20. I jeszcze kolejne są, jak prawdziwy ręczny w E32, mniejsza plastikowość auta (G12 plastikowe manetki fuj!), procedura uruchamiania (kręcenie silnikiem jak w samolocie), silnik wolnossący, możliwość sterowania szyb przez pasażera, takie rzeczy już zależne od widzimisię.

Czy chcę powiedzieć, że E32 jest lepsze? Nie. Chcę tylko podkreślić, że w E32 było włożone serce w szczegóły, G12 jest autem wykalkulowanym na chłodno.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

mimo ze offtop, ciekawa lektura i w sumie nic zaskakujacego :roll:

na forum panuje dziwna tradycja ze jak sie na cos nowego narzeka czy konstruktywnie krytykuje (porownujac do starszych modeli czy konkurencji) to czesto padaja odpowiedzi "gadasz tak bo cie nie stac na nowe", "trolujesz", "to idz na forum/kup sobie Audi/MB/Tesle" etc

a wielu uzytkownikow jezdzac kilkoma generacjami aut BMW zwraca uwage na detale i rozwiazania technologiczne ktore najnormalniej w swiecie ida czesto w zlym kierunku (glownie oszczednosci na materiale/technologii i maksymalizacji zyskow producenta)

.

Opublikowano
kurde o pierwszych trzech dodatkach nie miałem pojęcia, z jakim przebiegiem masz tą laleczkę ? Adamjttk przepraszam to już ostatnie pytanie

W E32? Przebieg nieznany, na liczniku ponad 200, ale auto stało u handlarza.

na forum panuje dziwna tradycja ze jak sie na cos nowego narzeka czy konstruktywnie krytykuje (porownujac do starszych modeli czy konkurencji) to czesto padaja odpowiedzi "gadasz tak bo cie nie stac na nowe", "trolujesz", "to idz na forum/kup sobie Audi/MB/Tesle" etc

Tj trochę problem, że wielu ludzi na forum ma "przelatane" 100-200-500tys km w autach typu 320d (bez obrazy dla nikogo) i resztę komentarzy snuje na podstawie domysłów. Druga sprawa, że po pewnej znanej akcji filmowej jedyne co mogę na forum to wkleić E36 do avatarka, także niewiele ludzi wie, że robię autami typu 500 czy 600 koni kilkadziesiąt tysięcy km rocznie.

A jeszcze wracając do samego tematu jakości, trochę mi to przypomina rozmowy o tym, jak ktoś pisał, że Mondeo lepsze od 3er, bo tańsze a opcje te same. Tesla też jakością będzie takim Mondeo, jednym to starcza, innym nie. Wg mnie jeśli chcemy dojechać z punktu A do B, to dla jednych możliwość grania w gry podczas stania w korku będzie ciekawsze niż masaże w fotelach... Dla jednych lepsza jakość to więcej skóry i alcantary, dla innych brak problemów z cieknącymi zaworami, paleniem oleju czy innymi przypadłościami. Z popsutą klamką da się żyć, z popsutą pompa paliwa gorzej. No i najważniejsze, ludzie oceniają po swoich przypadkach i uważają je za reprezentatywne (mi trzeszczały plastiki w G30 to wszystkim trzeszczą).

Opublikowano

Niedoróbki się zdarzają, ale poprawnie serwisowane i użytkowane BMW to dla mnie synonim bezawaryjności.

Miałem jedno z importu - niby pancerny m47, w ktorym wymienilem lub regenerowalem pół jednostki napędowej, a salonowe n47 już ma 230 tys i kurde nic.

Podobno toyota to wzór niezawodności, ale BMW jest na tyle dobre, że nie muszę się przekonywać.

A na duperelki to sobie możemy ponarzekać na forum, ale za kółkiem chyba nikt tego nie robi ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Odnośnie zmieniającej się jakości produktów.

Oglądałem program o sieci McDonalds /albo innej firmie serwującej jedzenie w szybki sposób/ w każdym bądź razie była to firma o bardzo długiej historii w branży. W takiej firmie jest dział, który ciągle próbuje wprowadzić do produktów zmiany, których nie odczuje negatywnie konsument a pozwolą koncernowi zaoszczędzić kolejne miliony USD. I tak w programie ujawniono jak testerzy jedzą te hamburgery z jakimś tańszym serem niż dotychczas wykorzystywany. Oszczędność z wprowadzenia nowego sera i dostawcy to oczywiście miliony. Testerzy opisują smak w odniesieniu do aktualnie sprzedawanego hamburgera z serem od dotychczasowego dostawcy. I dochodzą do wniosku, że tzw. zwykły konsument nie odczuje różnicy w smaku sera dotychczasowego i sera który zamierzają wprowadzić. I tak z roku na rok z miesiąca na miesiąc koncern wprowadza zmiany niezauważalnie pogarszające smak a znacząco podnoszonych zysk. Niby wszystko ok. Ale jest jedno ALE, czy ktoś porównał smak tego hamburgera sprzed wielu lat, który pozwolił zdobyć rynek z tym aktualnie opracowanym. Nikt tego nie zrobił.

Podobnie jest z samochodami /pomijając oczywiście rozwój technologii/. Dlatego porównanie auta sprzed wielu lat z autem aktualnie produkowanym może nie nastrajać optymizmem co do pewnych aspektów tego co nazywamy jakością.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
właśnie próbuje zrozumieć, ale chcę dokładnie odpowiedź - wszak mówimy o bateriach, a przecież pisałeś (...)

więc albo proszę podaj konkretny przykład albo nic nie pisz... Baterie są w kilku technologiach - ok, w której technologii można wykorzystać GaN?

I dokładnie Ci opisałem jak to wpływa. Mam Ci wkleić drugi raz to samo? Nie, nie ma baterii GaN. Tak, dzięki GaN zwiększy się zasięg na baterii.

Chcesz wiedzieć czemu Tesla nie robi hybryd? Bo inaczej pozycjonuje swój produkt i nie ma zwyczajnie know how w produkcji hybryd...

Ależ ja wiem dlaczego nie robi, Ty nie wiesz i uparcie nie chcesz się dowiedzieć ;) Zamiast tego przypisujesz Tesli swoją ideologię.

https://www.quora.com/Why-is-Tesla-not-designing-hybrid-cars-which-can-run-both-on-gas-and-battery

Najbardziej mi się podobało, jak koleś opisywał, "dlaczego nie robimy hybrydowych telefonów?" No pomyśl, dlaczego nie chciał byś mieć takiego telefonu.

a tu masz jeden z wielu przykładów dlaczego obecnie jedynie hybrydy mają sens a pełne elektryki poza miastem kompletnie mijają sie sensem: (...)

Hybrydy nie mają żadnego sensu, a jak sam pisałem NIE RAZ, elektryk nie jest złotym środkiem, szczególnie w PL, na długie trasy spalinowe auto na pewno jest lepsze, ale kto te długie trasy robi? Bajkopisarze na forum to owszem, ale znam wiele osób z mojego otoczenia, co ma auta którymi całe życie 100km/dzień nie przekracza.

My tu gadu gadu, a Tesla działa:

https://electrek.co/2020/02/26/tesla-secret-roadrunner-project-battery-production-massive-scale/

1.może nas uświadomisz jak GaN zwiększy zasięg na baterii, bo już z wcześniejszej wypowiedzi się wycofujesz? Jestem bardzo ciekawy...

2.wiesz lepiej to nie będę cie z twojego samozadowolenia wyprowadzał

3. czyli przyznajesz i rację, znów...

4. nic nowego, myślałeś że to nowość na rynku? o takich rzeczach mówi się już od dawna...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Odnośnie zmieniającej się jakości produktów.

Oglądałem program o sieci McDonalds /albo innej firmie serwującej jedzenie w szybki sposób/ w każdym bądź razie była to firma o bardzo długiej historii w branży. W takiej firmie jest dział, który ciągle próbuje wprowadzić do produktów zmiany, których nie odczuje negatywnie konsument a pozwolą koncernowi zaoszczędzić kolejne miliony USD. I tak w programie ujawniono jak testerzy jedzą te hamburgery z jakimś tańszym serem niż dotychczas wykorzystywany. Oszczędność z wprowadzenia nowego sera i dostawcy to oczywiście miliony. Testerzy opisują smak w odniesieniu do aktualnie sprzedawanego hamburgera z serem od dotychczasowego dostawcy. I dochodzą do wniosku, że tzw. zwykły konsument nie odczuje różnicy w smaku sera dotychczasowego i sera który zamierzają wprowadzić. I tak z roku na rok z miesiąca na miesiąc koncern wprowadza zmiany niezauważalnie pogarszające smak a znacząco podnoszonych zysk. Niby wszystko ok. Ale jest jedno ALE, czy ktoś porównał smak tego hamburgera sprzed wielu lat, który pozwolił zdobyć rynek z tym aktualnie opracowanym. Nikt tego nie zrobił.

Podobnie jest z samochodami /pomijając oczywiście rozwój technologii/. Dlatego porównanie auta sprzed wielu lat z autem aktualnie produkowanym może nie nastrajać optymizmem co do pewnych aspektów tego co nazywamy jakością.

był kiedyś program o płatkach kukurydzianych - ten sam problem. Te płatki już nie smakują jak kiedyś. Raz to koszta, dwa zmiana smaku klientów.

To samo jest w branży motoryzacyjnej - przy używanych podzespołach zamawianych w ilościach milionów sztuk, każda zmiana w cenie produktu na poziomie 1 centa daje oszczędności/straty rzędu dziesiątek tysięcy euro.

Opublikowano

@kicaj

Patrząc po Twojej lokalizacji, możesz po prostu to bariera językowa, skoro jesteś z B/DE ? ;) Niestety nie dam rady tego wyjaśnić po niemiecku, jeśli po Polsku nie łapiesz. Próbowałeś translatorem?