Skocz do zawartości

Skrzynia automatyczna 6hp21

Marcin770

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie witam wszystkich serdecznie. Niestety już na początku mam kilka pytań, mam Bmw e60 525 z roku 2009, jak wiadomo jest to 3 litrowy diesel, posiada automatyczną skrzynie o oznaczeniu zf 6hp21 i właśnie z nią mam małe kłopoty i tu najważniejsze pytanie,czy można tą skrzynie zastąpić skrzynią o oznaczeniu 6hp28 i czy są konieczne jakieś poważne modernizacje,oraz jak ewentualnie wyglada sprawa ze sterowaniem? Z tego co wiem o konieczna jest wymiana wału napędowego. Oczywiście jest możliwość naprawy mojej starej skrzyni,ale ona wytrzymuje nie wiele monety,a planuje w przyszłości coś w tym kierunku zmienić i dlatego pomyślałem o innej skrzyni

• Zasłużeni forumowicze

Z dwa lata temu rozmawiałem z gościem, który zajmuje się profesjonalnie podnoszeniem mocy w aucie..

Wtedy jeździłem e39 3.0d 193km.

Odradził mi podnoszenie mocy . To samo powiedział o e60. Dopiero F10 nadawał się do takiego zabiegu....

Pozdrawiam.

• 3 miesiące temu...
Witam mam bmw 530d po lifcie ze skrzynia 6hp28 silnik ma przejechane 660 tys km a mam ta bmke od prawie 10 lat i dopiero teraz zaczely falowac obroty i czasam trzesie skrzynia jak by wpadala w jakies chwilowe wibracje trzesie jak by na boki nie szarpie przy zmianie biegow skrzynia przerzuca biegi idealnie.Olej wymienialem w skrzynie co 200 tys km wiec wszystko wskazuje na konwerter pytanie jest czy wymienic na regenerowany czy kupic nowy jest oczywiscie drozszy ale czy po regeneracji tez bedzie ok bo z tego co czytalem na forum nie ktorzy pisza ze po regeneracji nie zawsze dobrze wszystko chodzi.Nadmienie tylko ze ta bmka chodzi idealnie i nawet nie bierze oleju w silniku od wymiany do wymiany przy tak duzym przebiegu.