Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potwierdzam, zielona ksiazeczka wywozowa jest tak samo potrzebna!

mailem nowy brief (2 czesci) i musialem doniesc ksiazeczke

Misiek, zapomniales o dowodzie wplaty 500zl za oplate recyklingowa, trzeba to zrobic przed rejstracja i przyniesc dowod, numer konta dadza w urzedzie

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano (edytowane)

Robią was w banbuko , zielona ksiazeczka jest wydawana tylko wtedy kiedy samochodem jedziesz na kołach , czego robic nie musisz , mozesz go wiesc na lawecie i wtedy nie płacisz ubezpieczenia i nie kupujesz tablic wywozowych

Potrzebne jest do zarejestrowania w polsce : duzy brif tzw. i albo mały brif (niemiecki dowód rejestracyjny ) który tłumaczysz , a w którym jest wbite wymeldowanie pojazdu z niemiec (czego np z belgi wcale nie ma ) jest tylko pomaranczowy certyfikat bez wbicia wymeldowania .

albo zielona karta o wymeldowaniu auta z niemiec kiedy to mały brif zabiera w niemczech urzad ! no i umowa kupna (wtedy tą zieloną kare tłumaczysz - to wymeldowanie ) niktóre urzedy w polsce zadają jednak tłumaczenia brifu .- i to wsio , wcale nie musi byc małego brifu [/img]

Az strach pomyslec jak wasze urzedy zarejestrują auto sprowadzone z belgi ??? gdzie jak pisalem nie ma wymeldowania

Edytowane przez KRZYS124
Opublikowano
Potwierdzam, zielona ksiazeczka wywozowa jest tak samo potrzebna!

mailem nowy brief (2 czesci) i musialem doniesc ksiazeczke

a jak bys suto przywiozł na lawecie , to skad bys wzioł tą zieloną ksiazeczke ??? :lol:

u nas potrzebne sa do rejestracji

dokument o zapłacie akcyzy

przeglad zerowy

zwolnienie z VAT-u

DOKUMENT KUPNA

tłumaczenie małego brifu (duzy do wgladu) albo tłumaczenie zielonej kary wymeldowania

kwit zapłaty recyklingu

to jesli auto z niemiec

jak z belgi ...to

certyfikat (brif ) pomaranczowa kartka taka smieszna (jej tłumaczenie )

umowa kupna

no i jak powyzej , akcyza , Vat , pzreglad

ale juz np. w Rybniku , musisz miec tłumaczenie duzego brifu

Opublikowano

wtedy nie, ale skoro przywiozles na kolach to ten fakt jest w papierach

- w wyrejstrowaniu zdaje sie

poza tym masz to wpsiane na przegladzie, chyba ze powiesz zeby nie wpisywal :)

wiec skoro jest dowod ze auto przyjechalo na kolach to zadaja ksiazeczki

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano
Robią was w banbuko...

...dokładnie, "zielona" książeczka jest nie potrzebna do rejestracji. Jest to dokument, wywozowy, ale potrzebny tylko i wyłącznie TOBIE, gdy jedziesz nim na kołach. Tak jak napisał poprzednik, przecież możesz auto przywieść na lawecie...wtedy nie masz żadnej "zielonej" książeczki..., to że auto jest wyrejestrowane masz wbite w brief-ie...

...ale żyjemy w dziwnym kraju..u mnie tego niechcą, a u Was...

Marcin978, tak zapomniałem dodać o haraczu na fundusz

Opublikowano

No moja bawarka zostala przywieziona na lawecie wlasnie, i niemam zednych dok. wyjazdowych. na karcie pojazdu i dow.rej niemieckim jest wlasnie wymeldowanie, data i pieczatka taka pomaranczowa.

wiec wszystko jest o'right? uspokoiliscie mnie jesli tak, babce z UM to chyba cos powiem ....

Pozdrawiam i dzieki

Opublikowano
...babce z UM to chyba cos powiem...

...powiedz, powiedz...ale babce z Urzędu Powiatowego, bo ta z UM do bogu ducha winna :lol: , i tylko kasuje 150 zł haraczu

Opublikowano
wtedy nie, ale skoro przywiozles na kolach to ten fakt jest w papierach

- w wyrejstrowaniu zdaje sie

poza tym masz to wpsiane na przegladzie, chyba ze powiesz zeby nie wpisywal :)

wiec skoro jest dowod ze auto przyjechalo na kolach to zadaja ksiazeczki

Nie masz wpisane w przegladze bo niby gdzie??W wyrejestrowanie też nie ma nic na temat jak bedziesz transportował auto do kraju...Więc urzędenik nie ma mozliwości sprawdzenia jak auto przyjechało do Polski. Przeciez dokumenty na tablice wywozowe są wystawiane na osoby kupujace samochód w Niemczech np. "handlarz", ludzie w polsce potem piszą umowe na Niemca więc gdyby była potrzebna zielona ksiązeczka to była by niezgodność danych właściciela z osoba na którą wystawione są dokumenty wywozowe...Ważne jest żeby na przeglądzie diagnosta nie wpisał numerów z tablic wywozowych tylko "brak numeru".

Pozdrawiam Grzesiek
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

odgrzebalem troche temat bo nie chce zakaldac nowego a mam pytanie zwiazane z rejestracja.

dzisiaj odebralem twardy dowod i ksiazke pojazdu ale nie oddali mi briefow. ja obieralem dowod tymczasowy to oddali mi kopie briefow (malego i duzego) i kopie tlumaczen z pieczatkami "potwierdzono zgodnosc z oryginalem". to oni zabieraja oryginaly czy powinni mi oddac??

Wszystko o dieslach BMW .::: http://www.bmw-diesel.pl :::.
Opublikowano
w przepisie pisze ze zabieraja tylko dowod rej .czyli maly brief,a duzy jest zawsze z pojazdem czyli z wlascicielem.Tego nie maja zadnego prawa zabrac.Popros aby ci pokazala gdzie pisze ze musza zabrac duzy brief.Te Polskie urzedy to kupa komuny i zlodzieji
te gusta conducir? BMW
Opublikowano

ale prawo jest takie samo odnosnie rejestrowania pojazdow w calej Polsce ,takze nie moga sobie zabierac co chca.

A tak nawiasem pozdrowienia dla ZAR-ul. Zaganska

te gusta conducir? BMW