Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam F30, silnik N47, 320D. Przebieg 87tys km.

Ostatnio usłyszałem ciche szuranie co ok 1 sek. Możecie posłuchać (DRUGA POŁOWA FILMU) i pomóc mi ocenić, czy muszę wymieniać rozrząd? Dzieki!

17201351_1531754336834932_3241894237246117208_n.jpg?oh=52637f578bbb6c04fb758f53a709581c&oe=5928CFCF
Opublikowano
Jak dla mnie to normalna praca silnika, bo dolny łańcuch zawsze szumi - brak napinacza. Warto jest słuchać podczas jazdy pomiędzy 1500-2000rpm czy szumi. Inny/dodatkowy objaw to dźwięk przy odpaleniu samochodu po nocy kiedy górny łańcuch ma brak smarowania - wtedy najbardziej słychać przez 2-3 sekundy. Jeżeli masz przebieg powyżej 150k i nie było nic robione to radziłbym jednak zainwestować w nowy zestaw, ale tylko OEM.
BMW F31 318d 143pk aut.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Napisał przecież, że ma niecałe 90 tys km. Z tymi teoriami, że powyżej 150 tys km trzeba wymieniać to daj sobie spokój. Zależy jak auto było użytkowane, miasto, trasa, wymiany oleju, używanie start/stop. Są auta co maja ponad 250 tys km i nic się nie dzieje a są, że trzeba przy 100 tys wymieniać. No ale każdy w internecie jest ekspertem... Jak nie jesteś pewien co do rozrządu jedz do kogoś kto ogarnia Bmw i dowiesz się czy masz do wymiany.
Krzysztof
Opublikowano

Dokładnie kris1973.Ja mam X3 f25 20d 184KM.Nalatane 230tys i rozrząd nie ruszany i na razie nic sie nie dzieje więc więc na razie nic nie ruszam,nie popadam w paranoje.Są przypadki że ktoś po wymianie zrobił pare tys i łańcuch strzelił,a może gdyby jeździł dalej na fabrycznym nic by się nie stało.Więc nie popadać w paranoje bo nadgorliwość gorsza od faszyzmu

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Jak to w zyciu, nie brakuje takich, co przy 160k km musieli zaaplikowac nowy silnik przez ten lancuszek.

Ja przy 150k km juz powoli go slyszalem E90 LCI, 320xd.

Opublikowano

Oczywiście, że może i 300 tysi pociągnąć bez wymiany, ale to już jest loteria. I co do fachowców to też się można przejechać - mnie trzej mechanicy wyśmiali jak im mówiłem, że mi łańcuch szumi przy 130 tys., więc się sam wziąłem za wymianę przy 139tys. i szczęście, że to jeszcze jeździło (auto kupione od znajomego i jeżdżone 90% po autostradach, tyle, że olej wg wskazań). Pomiędzy górny łańcuch, a zębatkę mogłem palca włożyć. I nie pisz, że sieję panikę, bo przez takich ekspertów jak Ty ludzie płaczą, że muszą słupek zamawiać. Kupił n47 to musi się liczyć z wymianą, a nie czekać aż pierdzielnie. Wymieni i głowa spokojna.

I fakt - nie doczytałem przebiegu, ale i przy 50 tys. były przypadki zerwań.

BMW F31 318d 143pk aut.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Problem z łańcuchem w N47 występuje ale to przez "kopiuj, wklej" w internecie ludzie się panicznie boją tego tematu. Sporadycznie komuś się zerwie ale ludzie od razu piszą, że każdy N47 się posypie i od razu trzeba wymieniać rozrząd :mad2: Mój N47T z roku 2014 ma nalatane 180.000km i zero oznak, że coś się dzieje i trzeba wymieniać. Dla mnie to śmieszne jak ludzie piszą, że wymieniają "profilaktycznie" rozrząd :duh:.
b72b536e244610f0med.jpg
Opublikowano

Kiedyś pisałem.

Opel insignia mam, nie mogę sprzedać bo panuje mit uszczelki smoka. Fakt ale czemu nie dotyka ludzi co mają od nowości do ok 260 tys.Znam insignie po 300tys bez wymiany. Auta sprowadzone z przebiegiem 180-220 i nagle wszystkim padają uszczelki. Jak dbasz tak masz. Teraz mam F-kę i na siłę się wsłuchuje się przy przebiegu 223000. Nic nie słyszę . Czy wymieniać zapobiegawczo? Zapobiegawczo można wymienić amory i połowę auta. Mam kupę znajomych co mają F-ki po 250-270 i nawet nie mają pojęcia o problemie. Troszkę temat rozdmuchany. Nie mówię,ze robią źle ci co wymieniaj profilaktycznie ale nie ganię tych co nie ruszają bo znają problemu tylko jeżdżą. Temat indywidualny ale nie ma co na siłę szukać problemu.