Skocz do zawartości

E46 Trakcja, abs i hamulec, traci moc, tylko gdy jest zimno

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zgłaszam się do Was z prośbą ponieważ nie mam już sił do swojego auta. Problem pojawia się tylko zimą, prawdopodobnie gdy jest wilgotno. Gdy idę rano do samochodu, odpalę go to po odpaleniu pojawiają się dosłownie na chwile kontrolki trakcji, abs i hamulca ręcznego, wyłącza się klimatronik i radio zaczyna trzeszczeć. Podczas jazdy zanim się nagrzeje silnik jest tak samo, ostatnio zapaliły się, po chwili zgasły, znowu się zapaliły i już nie chciały zgasnąć, wyłączył się klimatronik, radio zaczęło trzeszczeć aż w końcu całkiem ucichło, auto straciło moc, nie wkręcało się kompletnie na obroty, nie reagowało na gaz. Zjechałem na pobocze a kontrolki nadal się świeciły. Zgasiłem samochód i chciałem odpalić jeszcze raz, po przekręceniu kluczyka było słychać tylko pstrykanie i nic więcej. Odczekałem jakieś 20 minut i auto odpaliło bez problemu i dalej już był spokój. Innego razu gdy się zapaliły postanowiłem nie gasić auta gdyż bym go nie odpalił, i zauważyłem, że gdy zgaszę światła kontrolki gasną. Zapaliłem światła z powrotem i kontrolki się znowu pojawiły. Zgasiłem światła i zacząłem się bawić innymi guzikami. Nacisnąłem ten od zamykania drzwi i kontrolki mrugnęły, otworzyłem drzwi tym guzikiem i znowu mrugnęły. Włączyłem światłą awaryjne i kontrolki mrugały razem z awaryjnymi. Co to może być? Gdzie szukać problemu? :cry:

Silnik: N42B20A 318i 143km

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wygląda mi to na słaby akumulator. W chwili gdy coś załączysz jest większy pobór prądu a komputer odcina po kolei systemy które są najmniej potrzebne do podtrzymania pracy silnika. Wskazuje na to chociaż to ze podczas próby odpalania słyszałeś samo pstrykanie a własnie tak sie dzieje gdy akumulator jest słaby. Do sprawdzenia akumulator drugi w kolejce alternator

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Błędy jakie są? Jeździj z testem 9.0 w ukrytym menu, możliwe, że masz skoki napięcia.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Napięcie w normie 14.3, alternator wymieniony, akumulator też wsadzony mocniejszy... Tak się zastanawiam, może to być wina immobilisera? Nie wiem czy to zbieg okoliczności, ale zawsze gdy rano odpalę i jadę od razu to pojawia się ten problem, a teraz dwa dni pod rząd odpaliłem auto na 5 minut, zgasiłem, zamknąłem z pilota, otworzyłem, odpaliłem i jechałem i już problemu nie było... Komputer nie ukazuje żadnych błędów :/
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie masz się łączyć tylko z silnikiem ale z wszystkimi modułami.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.