Skocz do zawartości

Schemat instalacji audio CCC professional system stereo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, potrzebuję schematu kabli instalacji stereo-bez wzmacniacza- do mojego pojazdu. Ewentualnie opisu-podpowiedzi gdzie szukać połączenia kabli głośników drzwiowych z tymi pod fotelami..
Opublikowano
No i oki. Znalazłem na schemacie że sub i średniak w drzwiach jest na jednym wyjściu z radia-idzie na suba a potem odgałęziony kabel idzie na drzwi. W jaki sposób zlokalizować miejsce tego rozgałęzienia? Pruć podłogę?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ale po co ci akurat to miejsce połączenia?

coś ci ułatwi jak podłączysz się akurat tu?

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
Nie chcę się tam podłączać. Znika mi dźwięk na tym kanale i chcę sprawdzić połączenia. Jak podgłośnię radio to dźwięk wraca, więc obstawiam przerwę gdzieś na kablach głośniki-radio.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To nie będzie przerwa.

To pada końcówka.

Znaczy na to mi wygląda.

Przestają grać tylko drzwi czy i sub?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To juz pytanie do tych co się zajmują naprawą takich sprzętów.

Tam jest końcówka hybrydowa i tam żadnych lutów nie poprawisz.

Nie wymienisz też jej.

Ci co to robią to też nie wstawiają oryginalnej końcówki tylko zmieniają ją na zwykłą a nie hybrydę.

Ale może to być jakaś inna awaria radia przykładowo w przedwzmacniaczu.

Opublikowano
Czyli na bank radio? Szlak, tanio nie będzie. Powiecie mi jeszcze czy każde radio w E60 po lifcie komunikuje się z modułem BT i zmieniarką za pomocą światłowodu? W zwykłym podstawowym stereo też?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak.

Czy stereo czy nawet logic7 to radio takie same.

Kwestia kodowania tylko.

Opublikowano

Wszelkie szumy, trzaski, piski to oznaka wykończonych głośników lub padającej końcówki mocy we wzmacniaczu, natomiast przerywanie to ewidentnie końcówka mocy (no chyba, że auto klepane to złącza w drzwiach i wiązki do sprawdzenia). Przy logic7 wszystko idzie poprzez światłowód więc zanik dźwięku całkowity to wina światłowodu, natomiast pojedynczych kanałów to końcówki mocy- inaczej jest w logic7 serii 7 gdzie głośniki są podzielone na tophifi + wzmak radia.

Daj komuś radio CCC do sprawdzenia, połączenia i stan kondensatorów tak jak pisałem, najczęściej to są zimne luty i nie trzymające napięcie na elektrolitach + wysoki esr i końcówka mocy wariuje.

Opublikowano
Kminię. Dźwięk ogólnie jakoś dziwnie się uruchamia w tym samochodzie. Najpierw głośniki z tyłu potem dopiero przód i też jakby nie po kolei..Chcę jeszcze obczaić kostkę z tyłu radia ale nie mogę go wyjąć. Docieram do punktu zdjęcia panelu klimatyzacji i nie wiem jak zdjąć ten srebrny plastik z popielniczką. Wyrwać go na chama? https://zapodaj.net/d03a562f20ffa.jpg.html
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie ma sprawy , po to jest forum .

Kolego zmień sobie zdjęcie profilowe .

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Dziękuję za tak liczne odpowiedzi i zainteresowanie tematem. Problemem okazała się wtyczka między drzwiami a budą. Mam nauczkę na przyszłość żeby najpierw posprawdzać samochód a dopiero potem szukać przyczyny w radiu. To doświadczenie kosztowało mnie kilkaset złotych. Pozdro
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na prośbę kolegi „ WOJTASGDA” .

Niestety nie znalazłem opisu wtyczek drzwi z opisem wszystkich pinów - to jest wtyczka przejściowa .kompletna lista pinów z opisami jest do wtyczek modułów .

Wtyczka w drzwiach kierowcy nr X257 , w drzwiach pasażera X256 .

Musisz szukać frazy jakiej potrzebujesz np audio , soft close , airbag itd

X257

https://www.newtis.info/tisv2/a/de/e60-530d-lim_200807/search?q=X257

X256

https://www.newtis.info/tisv2/a/de/e60-530d-lim_200807/search?q=X256

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"