Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

NIe długo będę mógł nanosić ostateczne zmiany na konfiguracje i zastanawiam się nad dwoma rzeczami:

- Radio cyfrowe - czy jest sens? Jakie są zalety? Czy ktoś używa?

- G21 - kombi - akcesoria bagażnikowe - głównie płaci się chyba za te gumowo-metalowe szyny, które mają przytrzymywać bagaż , pytanie czy warto? ktoś ma i może się wypowiedzieć?

Z góry dzięki za rady.

Edytowane przez alph

Pozdrawiam

Maciek

Opublikowano

Jeżeli nie słuchasz jakoś nałogowo radia i nie jesteś audiofilem to DAB jest totalnei bez sensu. I tak będziesz mieć podpięty telefon czyli Android Auto lub Car Play z Apple plus do tego spotify czy apple music lub coklwiek innego z androida i masz 100x większą swobodę. Moim zdaniem marnowanie pieniędzy na DAB przy dzisiejszych czasach gdzie ten DAB masz w kieszeni w telefonie.

Akcesoria bagażnikowe jak kto woli ogólnie ja w F07 mam i nigdy z tego nie korzystałem. Jeżeli jesteś jakimś handlowcem czy kimś kto jeździ i często wozi jakies duperele to może i to by miało sens.

• Moderatorzy
Opublikowano
A te akcesoria to nie jest ten fajny system chowających się listew ? W sensie że przy otwartej klapie guma się chowa żeby można było przesuwać bagaż a po zamknięciu podnosi się żeby nie latał - gdzieś o tym czytałem.
Opublikowano
są to jakieś listwy ale to są chyba tylko listwy w których masz 2 zaczepy i to tyle. Przynjmniej w F07 nic tam sie nie rusza, ładnie wygląda fajne bo aluminiowe ale to tylko tyle. I tak na to wrzuciłem mate osłaniającą podłogę bagażnika oryginalną w kolor i nawet nie widać tego.
Opublikowano
są to jakieś listwy ale to są chyba tylko listwy w których masz 2 zaczepy i to tyle. Przynjmniej w F07 nic tam sie nie rusza, ładnie wygląda fajne bo aluminiowe ale to tylko tyle. I tak na to wrzuciłem mate osłaniającą podłogę bagażnika oryginalną w kolor i nawet nie widać tego.

Tutaj są ruchome listwy gumowe tak jak napisał Randall.

Pozdrawiam

Maciek

Opublikowano

Natomiast te szyny i tak nie są na całą długość bagażnika a zaczynają się dopiero trochę przed jego połową i ciągną do końca (w sensie do oparcia kanapy) - czyli i tak czegoś cięższego nie można bezpośrednio przesunąć z przodu na tył po tych szynach.

Ja tego systemu nie brałem bo i tak wiedziałem że będę miał matę na podłodze, a poza tym trochę się obawiam ile ten system wytrzyma :D

Opublikowano
Natomiast te szyny i tak nie są na całą długość bagażnika a zaczynają się dopiero trochę przed jego połową i ciągną do końca (w sensie do oparcia kanapy) - czyli i tak czegoś cięższego nie można bezpośrednio przesunąć z przodu na tył po tych szynach.

Ja tego systemu nie brałem bo i tak wiedziałem że będę miał matę na podłodze, a poza tym trochę się obawiam ile ten system wytrzyma :D

Tego akurat się nie boję bo wybrałem gwarancje na 5 lat. Zamierzam używać ten samochód 3-4 lata i jestem pewien ze przedłużona gwarancja będzie miała znaczenie przy sprzedaży:-)

Czy jest coś czego nie wziąłeś a teraz żałujesz?

Pozdrawiam

Maciek

Opublikowano

Tego akurat się nie boję bo wybrałem gwarancje na 5 lat. Zamierzam używać ten samochód 3-4 lata i jestem pewien ze przedłużona gwarancja będzie miała znaczenie przy sprzedaży:-)

Czy jest coś czego nie wziąłeś a teraz żałujesz?

Też przedłużyłem gwarancję, ale nie wiem jeszcze jak to w BMW wygląda z tą "dokupioną": czy robią większe problemy wtedy czy nie.

Generalnie ze swojej konfiguracji jestem bardzo zadowolony, jakbym teraz zamawiał to byłaby taka sama :D

Opublikowano
problemów nie robią. Przedłużona gwarancja najlepszy wybór jaki mogłem zrobić. Co chwila jakieś pierdoły mi się nie podobały i robili od razu.
Opublikowano

DAB właśnie jest pierwszym elementem, którego bym drugi raz nie wybrał. A był must have w konfigu. Wgl to powinno byc w standardzie. Wstyd mi, że dopłaciłem do DAB.

Każdy jeden haczyk w bagażniku (mam tylko JEDEN w sedanie) jest bardziej warty dopłaty.

Opublikowano
- G21 - kombi - akcesoria bagażnikowe - głównie płaci się chyba za te gómowo-metalowe szyny, które mają przytrzymywać bagaż , pytanie czy warto? ktoś ma i może się wypowiedzieć?
W tym jest zawarte jest również elektryczne składanie oparć z "poziomu" przestrzeni bagażowej. Nie wziąłem tego, bo stwierdziłem, że listwy są mi zbędne, a składanie oparć linką mi nie przeszkadza. Przy odbiorze okazało się, że z bagażnika w ogóle nie da się złożyć oparć, nie ma nawet linki (zamiast elektroniki). Trzeba dostać się do oparć od strony kanapy. Nie jest to wielki problem ale minus dla "mojego| salonu, że tego nie wiedzieli przy zamawianiu :roll:
Opublikowano
- G21 - kombi - akcesoria bagażnikowe - głównie płaci się chyba za te gómowo-metalowe szyny, które mają przytrzymywać bagaż , pytanie czy warto? ktoś ma i może się wypowiedzieć?
W tym jest zawarte jest również elektryczne składanie oparć z "poziomu" przestrzeni bagażowej. Nie wziąłem tego, bo stwierdziłem, że listwy są mi zbędne, a składanie oparć linką mi nie przeszkadza. Przy odbiorze okazało się, że z bagażnika w ogóle nie da się złożyć oparć, nie ma nawet linki (zamiast elektroniki). Trzeba dostać się do oparć od strony kanapy. Nie jest to wielki problem ale minus dla "mojego| salonu, że tego nie wiedzieli przy zamawianiu :roll:

Kurcze, ja właśnie często przewożę sprzęt sportowy i to będzie dla mnie utrudnieni:-( czyli dodam te akcesoria.

Dodatkowe pytanie: Kamera cofania - jest w pakiecie z asystentami parkowania, czy to ma sens? Do tej pory korzystam tylko z czujników przód tył i nie potrzebowałem kamery. Czy warto dopłacać ponad 2 tyś? Czy macie? Czy używacie?

Pozdrawiam

Maciek

Opublikowano
Dodatkowe pytanie: Kamera cofania - jest w pakiecie z asystentami parkowania, czy to ma sens? Do tej pory korzystam tylko z czujników przód tył i nie potrzebowałem kamery. Czy warto dopłacać ponad 2 tyś? Czy macie? Czy używacie?
Dosyć indywidualna sprawa. Nigdy wcześniej nie miałem, do BMW zamówiłem, próbowałem, nie używam ;)

Na minus BMW: kamera nie chowa się podczas nieużywania i przez to stosunkowo łatwo brudzi w niekorzystnych warunkach.

Opublikowano

Nie chciałem, ale mam bo żona kazała zamówić. Fajny bajer z asystentem cofania - jeśli dajesz komuś auto, kto ma problem wycofać z garażu/podwórka. Zapamietuje ostatnie 50m jazdy przed zatrzymaniem i wyjezdza po tej samej trajektorii (wiadomo, musi byc troche miejsca po bokach, bo tor jazdy do przodu-do tyłu jest nieco inny). Raz musiałem przejąc kiere bo się sklinował, ale po bokach miał z 5cm tylko).

Ja ogólnie używam kamery, ale tylko w mieście, marketach, słupki, barierki - przydaje się. Oraz do cofania w zawsze za małym garażu (rowery, regały, coś co ktoś wrzucił podczas mojej nieobecności itp.)

Aa i ważna rzecz, że kamera daje funkcje hamowania awaryjnego i ma szeroki kąt widzenia, dzięki czemu hamuje przy wykryciu ruchu poprzecznego - np. Rowerzysty.

Opublikowano

Ja się z kolei tak przyzwyczaiłem do kamer 360 stopni, że w przypadku G20 to dla mnie must-have

czujniki są zawodne szczególnie jeśli chodzi o wąskie elementy typu słupek itp.

Opublikowano
Nie chciałem, ale mam bo żona kazała zamówić. Fajny bajer z asystentem cofania - jeśli dajesz komuś auto, kto ma problem wycofać z garażu/podwórka. Zapamietuje ostatnie 50m jazdy przed zatrzymaniem i wyjezdza po tej samej trajektorii (wiadomo, musi byc troche miejsca po bokach, bo tor jazdy do przodu-do tyłu jest nieco inny). Raz musiałem przejąc kiere bo się sklinował, ale po bokach miał z 5cm tylko).

Ja ogólnie używam kamery, ale tylko w mieście, marketach, słupki, barierki - przydaje się. Oraz do cofania w zawsze za małym garażu (rowery, regały, coś co ktoś wrzucił podczas mojej nieobecności itp.)

Aa i ważna rzecz, że kamera daje funkcje hamowania awaryjnego i ma szeroki kąt widzenia, dzięki czemu hamuje przy wykryciu ruchu poprzecznego - np. Rowerzysty.

Dokładnie. Asystent Asystent cofania jest akurat całkiem fajny i przydatny - korzystam przy wyjeździe z posesji i daje sobie nieźle radę, mimo że jest trochę kręcenia. Z asystenta parkowania zupełnie nie korzystam.

Kamery też sobie chwalę (topview) - wygodne przy wjeździe do ciasnego garażu i na mieście. Moje wstępne spostrzeżenie jest też takie, że kamery przydają się jak korzystasz z funkcji parkowania awaryjnego, która jest bardzo czuła i zdarza się jej odpalić przy wjeździe w bramę garażową albo nad krawężnik.

Pozdrawiam

R.

Opublikowano

Co do tunera DAB, to w mojej konfiguracji „Tuner DAB do odbioru cyfrowych stacji radiowych” jest w wyposażeniu standardowym. Nie wiem, może wskoczył razem z nagłośnieniem Hi-Fi albo pakietem connected, przekonam się w marcu :D.

Chociaż patrząc na listę stacji dostępnych w tej technologii to raczej na pewno nie będę korzystał nawet jeśli się okaże, że będę to miał w swoim aucie.

Opublikowano
Jak duzo sluchasz PR to sie przydaje. Inaczej. Jeśli jesteś fanem PR. Tylko te stacje działają płynnie, to co slucha moja zona (rmf, zet) ścinało co jakiś czas.
  • 2 tygodnie później...
  • Moderatorzy
Opublikowano
Od wiosny DAB ma być w standardzie ale co dokładnie znaczy wiosna tego nie wiem.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Auto zamawiane 17 stycznia, bez DABu. Odebrane w połowie marca z DABem. Nie chciałem, bo była dopłata 1600zł i stwierdzam, że bardzo dobry ruch że jest już w standardzie. Nigdy bym tyle kasy za odbiornik DAB nie dał.
Opublikowano
Hej, robiłem w piątek konfigurację G21, DAB jest teraz w standardzie. Tylko aktualnie nie przyjmują zamówień do produkcji :( w sierpniu kończy mi się wynajem aktualnego auta ...
Opublikowano

Z tym DAB to jest jak z nawigacją. Kiedyś AKTUALIZACJA nawigacji w ASO kosztowała ~1000zł, jak ludzie się na nich wypieli, to obniżyli ceny do normalnych, ale to i tak bez sensu. W motocyklu BMW mam garminowskiego Navigatora V, aktualizujesz mapy sobie sam za darmo przez USB z komputera.

Wszystko co jest na telefonie będzie lepsze, bo będzie zawsze aktualizowane, a w iDrive szybko okaże się kulawe.

Opublikowano
Hej, robiłem w piątek konfigurację G21, DAB jest teraz w standardzie. Tylko aktualnie nie przyjmują zamówień do produkcji :( w sierpniu kończy mi się wynajem aktualnego auta ...

Od początku marca DAB jest w standardzie. Tak samo jak mildhybrid. Coś za coś:-)

Pozdrawiam

Maciek