Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Odrazu mogę zaznaczyć iż jest to mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość :)

Ale do rzeczy, jestem właścicielem serii 1 e87 116i 2.0 122km 2011 r. Od pewnego czasu poza pracą samych wtrysków (były wymienione rok temu) słychać jakiś "stukot". Dźwięk pochodzi z okolic przepustnicy (była czyszczona).

Jeżeli ktoś wie co to może być byłbym wdzięczny :)

W nagrzanym filmie słychać ten dźwięk ok. 13 sekundy znika lecz później się ponownie pojawia.

Opublikowano

Chodzi ci o to cykanie ?? Ale to już wiesz ze to wtryski bo sam sobie odpowiedziałeś :)

Ja mam 2011r też N43 i tez tak cyka. Jak masz setoskop to możesz sam osłuchać. Na początku też świrowałem że co sie dzieje z tym silnikiem. Wymieniłem łańcuch nawet na pompie oleju.

w mojej opini dźwięk przenosi się od wtrysków na 95% . JAkbyś miał okazje posłuchac stetoskopem wtrysków zrozumiesz o czym mówie :)

BTW. Kolektory w tych autach lubią być pęknięte od dołu. Nie wiem dlaczego ale miałem takie dwa przypadki i kum pel na innym warsztacie też już wymianiał ze trzy.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Na swoim foto dokładnie pokazałeś to co tam cyka - to zawór odpowietrznika paliwa na powrocie

Poz 16 tu - https://sklep.auto-voll.pl/images/tmp/8/5/c/9/23117550386-oryginal-bmw-63d4.1200x630-c.png

Poz 1 i nr części tu https://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=UH31-EUR-05-2011-E87N-BMW-116i_20&diagId=13_1236

Wymiana tego nie daje gwarancji "ciszy" - jedne zawory słychać bardziej inne mniej - i to nie tylko w BMW (znany temat np. w VW/Audi i Opel )