Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanownych forumowiczów, jest to mój pierwszy post na tym zacnym forum. Zanim zabrałem się do pytania przez kilka dni pieczołowicie przeglądałem to forum, jednak na wiele pytań nie znalazłem odpowiedzi, albo są a ja poprostu źle szukałem. Dlatego proszę mnie odrazu nie gasić słowem "naucz się użwać opcji szukaj" :)

Teraz przedstawię meritum sprawy:

Od dłuszego czasu szukam samochodu praktyczniego, wygodnego, dużego, bezpiecznego, ekonomicznego, wmiarę dynamicznego ....

Z racji moich gabarytów :) odpadły mondeo, octavia, laguna, avensis .... i jeszcze pare innych.

Ostateczny wybór był między audi seria 6 i bmw seria 5, już wiele aut obejżałem, i jednak bmw 5 ma w sobie to coś co mi bardzo pasuje, super sylwetka, bardzo wygodne i praktyczne wnętrze. Po długim czasie namysłu wybór padł właśnie na BMW 5 E39.

I teraz dopiero zaczoł się prawdziwy dylemat, benzyna - diesel, manual - automat, z polski - czy sprowadzany, navi - czy bez....

I znowu trochę czasu zajeło zanim sprecyzowałem swoje oczekiwania :)

Ostateczna koncepcja to BMW 530d Touring, tiptronic. Jako że uważam się za laika w tych tematach chciałbym się poradzić czy taka opcja będzie dobrym wyborem. Nie interesują mnie bąki, ani dymienie na każdym skrzyzowaniu, natomiast chce szybko i bezpiecznie trafiać do celu :)

Na jakie dodatki warto zwrócić uwagę, które się przydadzą a które są zupełnie zbędne ? Tak jest np z navi, jeżeli miała by być to tylko panorama, jednak z drugiej strony po co mi navi wbudowane skoro jeżdze w większości po polsce a do tego celu idealnym rozwiązaniem jest palm z automapą.

Na samochód zamierzam przeznaczyć 55tyś

Za wszystkie opinie i sugestie z góry dziękuje, każda rada lub konstruktywna krytyka bardzo mi się przyda ;)

Opublikowano

witam

55tys.zl..za taka kase jesli juz chcesz e39 to szukalbym 540i...ja jestem zwolenikiem automatu steptronik,ale kazdy ma swoje zdanie..

silnik sprawdzony!!!

jesli diesel to -530d,mam e38 z tym silnikiem i jestem zadowolony.. jak narazie..,w e39 bedzie napewno duzo szybszy..tylko staraj sie kupic silnik 193kw..polecam..jesli chodzi o navi to fajnie wyglada 16/9 ale jesli ma to wiecej kosztowac to" po co przeplacac" skoro i tak jej nie bedziesz uzywac??

pozdrawiam. :cool2:

a ja nie sprzedaje swojej 7ki.

odpowiem na kazde pytanie zwiazane z felgami,oponami.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

czesc,

od kilku miesiecy jestem uzytkownikiem e39 530d touring, tiptronic - z tego tiptronica w ogole nie korzystam, navi mam 16:9 - z nowa mapa na polska dziala calkiem dobrze, jest to mapa jaka sama jak w najnowszym tomtomie 910, brakuje mi tylko fotoradarow, na razie nie wiem jak je ewentualnie wgrac, dlatego musze odpalac rowniez tomtoma :)

co do samego samochodu - silnik wg. mnie zyleta, zawieszenie super, choc mnie niedlugo pewnie bedzie czekala wymiana przednich amorow (siedza jeszcze oryginalne, po kilkudziesieciu tys. km po polskich drogach pojda na smietnik)

z pridatnych rzeczy polecilbym multifunkcyjna kierownice, xenony, pdc... jeszcze kilka by sie znalazlo, ale pisze o najwzniejszych dla mnie

ja osobiscie wolalbym manual, ale to Twoj wybor, mniejsze zuzycie paliwa, mniej awaryjny, ogolnie tanszy, mnie wygoda automatu nie powala na kolana, poza tym jak sie kupuje uzywke, to nie wszystko sobie mozna wybrac :)

btw, ja rozwazalem kupno 530i + gaz, ze wzgledu na to, ze w niemcowni cena za 530i i 530d jest taka sama, uznalem, ze 6 tys. zl dodatkowo na gaz to bez sensu - teraz tylko czekac kiedy padnie turbina, wtryski... itd. :)

pozdr

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
witam

55tys.zl..za taka kase jesli juz chcesz e39 to szukalbym 540i...

540i jeżeli chodzi o dynamike jazdy napewno jest super wyborem, jednak nie spełnia za bardzo kryterium ekonomi :) Jak że w większości jeżdze po mieście to taki potworek za bardzo by mnie się nie sprawdził. A zakładanie gazu do takiego fajnego motoru to wydatek który zwróci się po bardzo długim czasie.

czesc,

ja osobiscie wolalbym manual, ale to Twoj wybor, mniejsze zuzycie paliwa, mniej awaryjny, ogolnie tanszy, mnie wygoda automatu nie powala na kolana, poza tym jak sie kupuje uzywke, to nie wszystko sobie mozna wybrac :)

btw, ja rozwazalem kupno 530i + gaz, ze wzgledu na to, ze w niemcowni cena za 530i i 530d jest taka sama, uznalem, ze 6 tys. zl dodatkowo na gaz to bez sensu - teraz tylko czekac kiedy padnie turbina, wtryski... itd. :)

pozdr

Szukam samochodu bardzo intensywnie i w kraju i poza naszymi granicami i jak narazie znalazłęm w sumie jeden model, który spełniał by moje założenia w 100%. Niestety nie byłem pierwszy przy rezerwacji no i się nie udało go ściągnąc.

Jeżeli chodzi o skrzynie to generalnie cały czas jeżdze i jeździłem na manualnach. Zawsze byłem przekonany, że automat to zło koniecznie, zwłaszcza jak pojeździłem hyundai'em pony 1.6 w automacie :) nascie lat temu sciągany ze stanów. Ale to już historia od tego czasu pare razy przekonałem się że reguła jest jedna automat to dobre rozwiązanie jak jest spięty z nim mocny motor :)

U mnie za automatem przemawia jeszcze to, że nudzi mnie wieczne wachlowanie biegami w mieście a na trasie i tak ciagle natykam sie na super sprinterów na lewym pasie którzy zmuszaja mnie do hamowania, redukwania i znowu mieszanie gałką :) Dlatego z czystej wygody decyduje się na automatyczną szkrzynie.

Ostatnio znalazłem E39 530d wersja edition sport, z tego co się wstepnie dowiedziałem jest to model ze zmienionym zawieszeniem, niestety język niemiecki nie jest moją mocną stroną a jedynie na niemieckich stronach znalazłem opisy tych wersji. Jeżeli ktoś byłby w stanie dokładnie powiedzieć co ma takiego ciekawego wersja edition sport byłbym wdzięczny.