Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

aktualnie w swojej przedliftowej e90 mam halogeny - wymiana na ori xenon to za duzy wydatek (lampy, zderzak, spryskiwacze,kodowanie, samopoziom itp itd)

Stąd moje pytanie - czy mozna wymienic halogeny na oryginalne gołe lampy xenonowe z e90 i w soczewke wstawic zwykla zarówke jak to ma miejsce w halogenie zamiast xenonowej?? Czy taki manerw jest do wykonania i czy nie trzeba nic programowac. Z tego co wiem jesli juz szukac to lamp bez samopoziomowania i tylko xenonów- (bi-xenon juz sie nie nadaje) moze sie mysle?

Albo w gre wchodzi jakis zamiennik który wyglada jak ori lampy xenonowe do e90 ale niestety takich nigdzie nie moge znalesc - same "tuningowe" ktore wygadaja duzo gorzej od ori lamp xenonowych

Prosze o wskazówki i po czym poznac ze lampa nie ma samopoz. (czesto oby tylko sprzedac sprzedawcy wsiskaja kit wiec lepiej sprawdzic przed samemu dokladnie a nie wierzyc na słowo)

Z gory dzieki za odp.

• Odpowiedzi 68
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

ja mam lampy depo czyli jakis tam zamiennik nie ori. patrz moj avatar. jesli chcesz moge ci podeslac wiecej zdjec ale to na pw. dodatkowo moje sa przerabiane.

to co piszesz z tym kupic lampy xenon i wstawic zarowke zwykla nie ma sensu bo uchwyt do zarowki xenon i h7 jest zupelnie inny ksztaltem i gabarytami.

druga rzecz cena jak kupic xenonowe lampy to miec xenon. nawet homologacja jest na xenon a nie halogen. zreszta nie widzialem jeszcze takiej kombinacji. mozesz takze zalozyc halogenowe poliftowe lampy tam sa ringi i to bez rzezbienia.

Opublikowano
ja mam lampy depo czyli jakis tam zamiennik nie ori. patrz moj avatar. jesli chcesz moge ci podeslac wiecej zdjec ale to na pw. dodatkowo moje sa przerabiane.

to co piszesz z tym kupic lampy xenon i wstawic zarowke zwykla nie ma sensu bo uchwyt do zarowki xenon i h7 jest zupelnie inny ksztaltem i gabarytami.

druga rzecz cena jak kupic xenonowe lampy to miec xenon. nawet homologacja jest na xenon a nie halogen. zreszta nie widzialem jeszcze takiej kombinacji. mozesz takze zalozyc halogenowe poliftowe lampy tam sa ringi i to bez rzezbienia.

Fajne masz te lempy;) ja również mam zwykle i chiałbym to zmienic. Możesz powiedzieć ile Cie taka przyjemnosć kosztowała i gdzie kupiles poniewaz nie chciałbym kupic jakiegos badziewia ....;/

Opublikowano

z podobnych lamp do ori - widziałem Depo o kodzie SWB12DB .

tylko mi akurat bardzo nie odpowiada jak ta soczewka wystaje tak do przodu i jest przed rinagami - w oryginale jest chyba na rowno soczewka z rinagami albo i min schowana- sam nie wiem jak ktos ma xenon niech napisze jak to z profila wyglada bo z przodu to i jedna i druga podobnie wygladaja

dla wszystkich zainteresowanych - wymiana halogenów na soczewki depo SWB12DB - najbardziej zblizony wygladem zamiennik ori xenonów

link do lamp -

http://allegro.pl/soczewkowe-lampy-przednie-bmw-e90-e91-05-08-depo-i2922114013.html

krok po kroku jak wymieniac i jak wygladaja na aucie te lampy depo

http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=404350

Opublikowano
Wafeltom mógłbyś troszkę wiecej szczegółów odnośnie tych lamp?? Czy nie paruja, jaki jest poziom swiecenia i jak z tymi ringami (co w sytuacji gdy sie przepalą)...
Opublikowano

ja sie podziele :8)

z tego co kolega Tom napisał - ma te same lampy ktorych link wyżej wkleiłem i podałem nr katalogowy - O samych lampach napisał że - oczywiscie ringi są żółte i oswietlaja je 4 punktowe żaróweczki wiec ringi niedaja jednostajnego światła i na zywo wyglada to "słabo" - u niego w miniaturce sa wymienione całe ringi na CCFL i zmieniony kolor - dlatego wyglada to duzo lepiej

http://img38.imageshack.us/img38/2315/20121217143314.jpg

Opublikowano
Wafeltom mógłbyś troszkę wiecej szczegółów odnośnie tych lamp?? Czy nie paruja, jaki jest poziom swiecenia i jak z tymi ringami (co w sytuacji gdy sie przepalą)...

poziom swiecenia - nie spodziewajcie sie wiecej niz z hologenow ori za to troszke szerzej. odnosnie parowanie - paruja trszke przy dole lampy jak jest duzy deszcz. np. w takich samych w runkach stala 1 z 2012r umnie troszke na dole a w niej do polowy zaparowane na ori.....

Opublikowano
Całkiem fajnie wyglądają te światełka. Ja w swoim autku też nie mam xenonu, a soczewka wygląda zacniej. Tylko teraz mam pytanie. Moje oryginalne lampy mimo że bez xenonu mają samopoziomowanie (coś na takiej zasadzie jak xenon). Jak to by wyglądało w przypadku zmiany lamp na sopczewkowe, np. takie jak z w/w zdjęcia? czy samoppoziomowanie po przełożeniu silniczków by działało, czy wyszła bhy lipa...?
Opublikowano
A masz przy włączniku świateł pokrętło do regulowania wysokości ?

No właśnie nie mam. Zachowanie moich świateł po ich włączeniu jest identyczne jak w przypadku xenonów. Same się poziomują...Stąd moje pytanie.....

Opublikowano

spryskiwanie mozna sobie dolozyc przy kupowaniu autka nowego (patrz opcje) ale samopoziomowania to nie wiem.

lampy depo jak przychodza nowe to maja mechaniczne poziomowanie (srubka z gumka i plastikiem) ale jest wyciagnieta wtyczka do silniczka.

ja mam przelozony silniczek z ori lamp i dziala tak samo na recznym pokretle.

Opublikowano
No tak...tylko wiem jak to jest u ciebie, natomiast nadal nie wiem jak było by to u mnie...
Opublikowano
masz zwykle halogenowe lampy? zajrzyj jaki masz modol frm jest na boczku po zewnetrznej stronie tam gdzie nogi kierowcy. jesli samopoziomowanie dziala to musza byc czujniki na wachaczach. moze i ciebie byl wczesniej xenon a ktos to przerobil na halogen. ncs - odczytac modol frm i wszystko bedzie jasne
Opublikowano

Mam zwykłe lampy halogenowe. Są oryginalne, nigdy w aucie nie było xenonów. Auto kupiłem od pierwszego właściciela, który to nabył je w salonie. Dla pewności sprawdziłem po VIN-ie również nie ma tam mowy o xenonach.

Tak więc mam zwykły halogen z samopoziomowaniem.

Czyli podejrzewam że jak zakupię jakąs ładną soczewkę, samopoziomowanie raczej działac nie będzie.

To może juz lepiej zakupić xenon i dorzucić , skoro jest to samopoziomowanie, bo podejrzewam, że przy xenonie działac powinno.

Jedyny problem jaki może byc przy xenonie, to brak spryskiwaczy...

To niech ktoś mi powie...jeżeli mam zwykły halogem ze sprawnym samopoziomowaniem, czy po zamontowaniu xenonu samopoziomowanie będzie działać????

Opublikowano
Mogę się mylić ale wydaje mi się, że jak przełożysz silniczki z ori lamp do nowo zakupionych powinno działać. Przecież samopoziomowanie jest realizowane za pomocą silniczków różnicą jest tylko źródło sygnału czujnik/regulacja ręczna.
Opublikowano

Kurde- namieszałem. Panowie- zwracam honor. Nie mam samopoziomowania lamp...zmyliło mnie to, że przy włączeniu świateł lampy sie regulują (automatycznie idą góra dół). Przy włączniku świateł mam jednak regulację góra dół.... :duh:

Tak więc pozostaje mi jedynie montaz lamp soczewkowych...jak by cos..... :mad2:

• 2 tygodnie później...