Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Chciałbym zamontować dogrzewacz 64119194595 tyle że nie wiem co jest porzebne oprócz samej części żeby to zadziałało. I gdzie się to montuje - na dmuchawie jakoś?

Prośba o podpowiedź bo bym zamontował w obydwu e91 i e84

to nieprawda, że ten bigos zaszkodził
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na pewno potrzebujesz dodatkową pompę wody i zawór obiegu.
3A0jS9b.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
no nie wiem... ten dogrzewacz jest chyba elektryczny. on nie potrzebuje dodatkowej pompy. wydaje mi sie, ze to jest rozwiazanie zamienne. montowane bylo w autach bez dodatkowej pompy.
Opublikowano

Zdaje sie mówisz o typowym webasto zasilanym na paliwo a ja mowie o dogrzewaczu elektrycznym który montuje się na dmuchawie.

Właśnie zadzwoniłem do uprzejmego pana ze sklepu który sprawdził po VINie że moje obydwa samochody mają ten dogrzewacz. Tyle że nie mam pojęcia jak się to włącza, może poprzez przycisk "odmrażanie szyby"?

Opublikowano
Czyli rozumiem że webasta nie posiadasz? Jeśli masz ten elektryczny podgrzewacz, żeby być pewnym czy dziala, to jeśli będzie temp na zewnątrz koło 0 i jak odpalisz auto powinno praktycznie od razu lecieć ciepłe powietrze z nawiewów.
Opublikowano
Czyli rozumiem że webasta nie posiadasz? Jeśli masz ten elektryczny podgrzewacz, żeby być pewnym czy dziala, to jeśli będzie temp na zewnątrz koło 0 i jak odpalisz auto powinno praktycznie od razu lecieć ciepłe powietrze z nawiewów.

Nie posiadam webasta niestety. I również niestety ciepłe powietrze leci dopiero jak się silnik zagrzeje. Rozumiem że nie włączasz jakiejś funkcji żeby to ciepłe powietrze od razu poleciało? Po prostu włączasz silnik i masz ciepło i przytulnie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zdaje sie mówisz o typowym webasto zasilanym na paliwo a ja mowie o dogrzewaczu elektrycznym który montuje się na dmuchawie.

Właśnie zadzwoniłem do uprzejmego pana ze sklepu który sprawdził po VINie że moje obydwa samochody mają ten dogrzewacz. Tyle że nie mam pojęcia jak się to włącza, może poprzez przycisk "odmrażanie szyby"?

on dziala tak, ze sie nagrzewa jak grzejnik elektryczny i powietrze ktore wpada do samochodu sie natychmiast podgrzewa. to czuc od razu. po 2-3 min masz w samochodzie cieplo. po jakims czasie sie wylacza i dalej ogrzewanie jest juz z temperatury silnika. chodzi o to, zebys mial cieplo w samochodize zanim silnik (szczegolnie diesel) osiagnie temperature plynu ktory wpadnie do nagrzewnicy.

Opublikowano
Mówisz że sprawdzał Ci po Vinie i w obu masz dogrzewa z i w obu nie działa? Nie wiem na 100% czy ten podgrzewacz nie występuje tylko w autach z webasto. Od działa chyba z komunikatem o niskiej temp zewnętrznej czyli od 3 stopni. Nic nie robisz, odpalasz auto i zaraz leci ciepłe z nawiewow :D
Opublikowano

Okay, to albo nie działa albo jednak nie ma. Obstawiałbym raczej to drugie. Ustawie jeszcze grzanie na max i sprawdzę jeszcze raz.

W razie co tutaj jest info jak wymienic tą grzałkę.

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e91-330xd-tou/repair-manuals/64-heating-air-conditioning/64-12-auxiliary-heating-with-control-element/POwEmjY

Opublikowano
Obstawiam, że nie ma. Ja u siebie mam zawsze 19,5 lub 20,5 na climatroniku i gorące ledwo z garażu wyjadę. Wejdź na realome i sprawdź. Mi pokazało wszystko dokładnie tak jak mam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Problem jest z zasileniem w prad, dokladnie +12v. Kabel do elektrycznej grzalki leci prosto z akumulatora. Jest dosc pokaznych rozmiarow.
Opublikowano (edytowane)

EDIT: A więc tak. Poszukałem nieco i w E9x i E84 i pewno calej reszcie są dwa rodzaje dmuchawy - Valeo i Denso. Ale tylko w Denso zawsze są stosowane elektryczne grzałki o których tutaj mowa, w Valeo wyszlo że ich nie ma w modelu 64119190077 a jest w 64119190076.

Pytanie tera jak sprawdzic jaki model jest w samochodzie? Realoem nie daje jednoznacznej odpowiedzi niestety. Wie ktos?

Edytowane przez Rejestracja
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
3 torxy, dolna oslona deski i wszystko widac czy jest czy nie ma dogrzewacza.
Opublikowano
3 torxy, dolna oslona deski i wszystko widac czy jest czy nie ma dogrzewacza.

Trzeba było tak od razu ;) rozumiem od strony kierowcy?