Skocz do zawartości

Jakie macie spalanie od poczatku?

Michael1916

Rekomendowane odpowiedzi

25d

Przebieg 1100

Pierwszy bak 10Litrów na kołach 20'

Teraz na kołach 19' zimowych pokazuje 8,9 z czego większość była 8,2-8,5 ale po przejażdżce baaardzo dynamicznej z 160km wzrosło do 8,9.

Poprzednia 3.0d e70 paliła po 11-12 litrów w takim samym trybie mieszanym

• Zasłużeni forumowicze
25d

Przebieg 1100

Pierwszy bak 10Litrów na kołach 20'

Teraz na kołach 19' zimowych pokazuje 8,9 z czego większość była 8,2-8,5 ale po przejażdżce baaardzo dynamicznej z 160km wzrosło do 8,9.

Poprzednia 3.0d e70 paliła po 11-12 litrów w takim samym trybie mieszanym

Po 1100km to trudno cos powiedziec. Mysle ze musisz przejechac 5-10kkm zeby wynik był miarodajny.

• Zasłużeni forumowicze

25d jak każdy "wyżyłowany" silnik potrafi być bardzo oszczędny ale "odwdzięczy" się dużym spalaniem jak będzie się chciało wykorzystać jego potencjał.

Niecałe 2 lata temu kupiłem mojej żonie nowy samochód (benzyna) o identycznej mocy jak poprzedni ( i tych samych gabarytach) tyle, że w przeciwieństwie do tamtego "uturbiony" i ze zmniejszona oczywiście pojemnością silnika.

Na papierze miało być mniejsze zużycie i lepsze osiągi.

Osiągi może i lepsze (subiektywnie bo nie mierzyłem) są ale spalanie wzrosło o 1-1,5l/100km przy tych samych trasach i tej samej nodze :( Ot taka przypadłość downsizingu.

F15 25d palilo nam porownywalnie lub ciut w miescie nawet wiecej - ok. 0,5l niz G05 M50d w podobnych warunkach i w sumie F15 25d znacznie częściej pod lzejsza noga niż M50d :lol: Edytowane przez Fino

Ex:

IX M60

F96 X6M Comp.

G05 X5 m50d

F90 M5 Comp. 780km

G01 X3 30i

F86 X6M 575km

F15 X5 25d

E71 X6 40d

E70 X5 4.8i

E61 535d

E31 850ci cudo:)

E53 X5 4.4i

E46 328ia

E39 540ia

E39 535i

E39 528i

i sporo innych ale już nie BMW 🙂

X7 40i, 260 kg cięży od odpowiedniego X5.

8844 km, średnia prędkość 35,6 km/h, spalanie 15,8 l/100 km.

80% przebiegu to stanie w bitym korku, 20% trasa, głównie szybki ruch i krajówki, średniodynamicznie, 100-150 km/h.

• Zasłużeni forumowicze
X7 40i, 260 kg cięży od odpowiedniego X5.

8844 km, średnia prędkość 35,6 km/h, spalanie 15,8 l/100 km.

80% przebiegu to stanie w bitym korku, 20% trasa, głównie szybki ruch i krajówki, średniodynamicznie, 100-150 km/h.

Fajnie, ze podałes srednia predkosc - duzo to mowi o warunkach jazdy. U mnie spalanie 10,4 ale srednia predkosc to 48km/h a wiec robie o wiele wiecej tras od Ciebie.

• Zasłużeni forumowicze

Raczej chodzi o to nie kto ale gdzie (po jakich drogach). W mieście też diesel pokazuje swoje dobre strony jeżeli chodzi o spalanie. Jest znacznie bardziej oszczędny niż benzyna.

Raz w F15 zszedłem do około 5l/100km ale to była przepisowa jazda krajówkami na długim dystansie. Przepisowa bo nie miało sensu wyprzedzanie w bezkresnej kolumnie samochodów. Co bym zyskał? 10mint?

Za to wczoraj pojechałem odcinek 550km ekspresówką + autostrada (jazda tą samą trasą w 2 strony). Niestety nie byłem do końca "grzecznym" kierowcą... Efekt to 13l/100km i średnia prędkość 120km/h z całej trasy wliczając odcinki miejskie.

Raczej chodzi o to nie kto ale gdzie (po jakich drogach). W mieście też diesel pokazuje swoje dobre strony jeżeli chodzi o spalanie. Jest znacznie bardziej oszczędny niż benzyna.

Raz w F15 zszedłem do około 5l/100km ale to była przepisowa jazda krajówkami na długim dystansie. Przepisowa bo nie miało sensu wyprzedzanie w bezkresnej kolumnie samochodów. Co bym zyskał? 10mint?

Za to wczoraj pojechałem odcinek 550km ekspresówką + autostrada (jazda tą samą trasą w 2 strony). Niestety nie byłem do końca "grzecznym" kierowcą... Efekt to 13l/100km i średnia prędkość 120km/h z całej trasy wliczając odcinki miejskie.

Przy takiej średniej wliczając miasto to spalanie uzasadnione, nie jechałeś tylko leciałeś :)

• 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Jakies nowe wyniki moze? Pojawiło sie troche nowych G05 na forum...

Osobiście czekam na pierwsze 40d na forum i wrażenia użytkownika, oczywiście info o spalaniu też będzie ciekawe

To jeszcze poł roku poczekamy na raporty z 40d

• Zasłużeni forumowicze
Az sprawdziłem ile pali 2.5d

Od stanu fabrycznego czyli 10.2019

Spalanie:9,3 l

Srednia: 34,5

Przelot:7700

Pali tak duzo, bo 90% uzywa zona jezdzac S8 do i z Wawy ;)

90% ekspresowka i srednia predkosc 34km/h?! Jak to niby mozliwe?

• 2 miesiące temu...