Skocz do zawartości

Wentylator 400w zamiast 600w czy będzie działać?

BmwOtwock

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. W mojej e91 po kolizji uległ uszkodzeniu wiatrak.

Miałem 600w fabrycznie.

Czy jest możliwe podłączenie wiatraka 400w? Który jest najbardziej pospolitym i dostępnym?

Z instalacji auta wychodzi kostka z 3 kablami ( 2 grube i 1 cieńki)

W 400w zgadza się to samo jest. A w zaś przy wentylatorze 600w są 4 (2 grube i 2 cieńkie).

Auto to 328i z usa w vinie ma HOT climate version. U nas raczej nie ma takich upałów jak w Californi :)

• Zasłużeni forumowicze

Kolego podaj miesiąc i rok produkcji auta

Na pewno są różnice....

1 Miejsce kości przyłączeniowej do wiatraka

2 Różnice w budowie kości

3 Miejce przewodów w poszczególnych pinach

4 Wartości bezpieczników

Ale napewno da się to przerobić.

Ja bym zrobił to tak ,że załatwił bym stare gniazdo od 600W i wtyczkę od 400W .

Połączył bym to odpowiednimi przewodami ( o przekroju 6mm2 plus i minus, przewód sygnałowy 0,5mm2 )o odpowiedniej długości po to aby to działało na zasadzie Plug and Play .

Wszystko po to ,bo gdy będziesz chciał wymienić wiatrak na odpowiedni , wystarczy tylko odpiąć przewody i po robocie.

No i najważniejsza kwestia, ta dorobiona kość z wtyczka i przewodami muszą być zrobione dokładnie. Przewody najlepiej jak będą w całości ,zabezpieczone przed wilgocią uszczelkami , które znajdują się w kości i gnieździe ( tak to jest w oryginalne )

Edytowane przez Burza1234

Nie ma szans, musisz kupić 600W, inaczej wszystko zacznie się przegrzewać i układ chłodzenia / silnik szlag trafi.

W 600W wentylatorze 1 pin jest ślepy i też są 3 kable tak jak w 400W. Inne są tylko wtyczki.

Wiem, bo zmieniałem odwrotnie z 400W na 600W (dostępnym w pakiecie performance dla 320D).

600W ma także trochę mocniejszy bezpiecznik niż 400W, chyba o 5A więcej.