Skocz do zawartości

E46 320D Woda w bagazniku jak kolo/rdza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jako,ze nie zaglądałem długo a naszło mnie wczoraj,wyjmuje koło zapasowe a tam ze szklanka wody.Woda stała tutaj jak zaznaczone na czarno w kółko tutaj było jej najwięcej.A tutaj gdzie strzałki czarne to mi weszła pod to ''coś'',wytarłem dzisiaj wszystko,wysuszyłem suszarką ile mogłem,odkurzaczem by wyssać tej wody.Ale ta mata czy jak to się nazywa to fabrycznie bodajże sklejone jest,tego nie da się zdjąć by nie uszkodzić a kupić czegoś takiego osobno się nie da tylko razem z wnęką koła jest..

https://zapodaj.net/bc5c2f6ef2c3b.jpg.html

Tutaj jak ta rdza jest ona jest tylko tutaj gdzie widać czarne w koło,ze więcej to efekt tego,że nakładałem na to corotanin na rdzę małym pędzelkiem.Od spodu tutaj jak wnęka koła jest dość dobrze,powierzchowna rdza,nie jest to rdza na wylot tylko jak woda stała to się zrobiła we wnęce :roll:

Po nowym roku moze luty chciałbym to oddać tylko ile takie coś może kosztować ? i jak wyglądała by procedura napraawy tego? czyszczenie do gołej blachy miejsc gdzie rdza a potem malowanie całej wnęki? czy tylko tutaj jak koło w sensie malowanie tylko tutaj gdzie ruda a obręczy w koło już nie? bo nie wiem jak to i jak w przypadku lakieru? bo to nie jest lakier taki jak na aucie to jak z doborem lakieru bo wnęka jest jaśniejsza niż lakier auta.. nigdy nie malowana oe lakier na niej sprawdzana kiedyś czujnikiem

To na czarno zrobiło się po tym corotaninie bo on ma zneutralizować to co jest i jak zrobi się czarne to dalej ruda nie postępuje,ale przecież psikać po tym lakierem jakimś to tez bez sensu bo to trzeba wnękę cała bo pojedynczo to będzie widać..

podsunie ktoś jakiś pomysł?

i skąd ta woda tam się wzięła? z lamp tylnych nie leci,z poduszek amortyzatora też nie widać,jedynie tutaj jak ta zaślepka(nie ma jej na zdjęciu bo ją wyjąłem) ale jeżeli z góry jest zaślepka a pod spodem normalnie masa bitumiczna oryginalna to jakim cudem woda przedostała by się przez masę a potem wylała zaslepką?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bo w miejscu zaslepki masz już pełno rdzy i zaslepka dobrze nie trzyma. Dlatego zbiera się tam woda

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
zamówiłem oe bmw zaślepkę,tam gdzie zaslepka jest to rant w koło blachy jest okej tzn nie,ze się coś kruszy itp :roll: nową zaślepkę dać samą czy dirko do niej? lub loccite? :roll: ale jaki ciul,ze tam leci niby no tam najwięcej wody stało jak zaślepka ale od spodu pod zaślepka jest ori masa bitumiczna czy jak ona się tam nazywa i jest w tej masie taka mikro dziurka i nie wiem czy profilaktycznie ją uszczelnić? ale czym? jeśli w masie jest malutka dziurka to silikon bo tam trzeba kapkę dosłownie.Ale powiedzcie mi jakim cudem tam się woda dostaje? żeby tyle wody było.. to by musiało zaślepki nie być..
Opublikowano
sprawdź drożność odpływów wody z szyberdachu. Możliwe, że odpływy są zapchane lub jest pęknięty przewód odpływowy.
Opublikowano
kolego bo jak odsunie się szyberdach są odpływy na przód dwa i na tył dwa czy linka hamulcowa wystarczy by przepchać? i czy jeśli poleję wodą tam koło otworu szyberdachu i woda wyleci pod autem to jest ok? i tak z każdym z czterech sprawdzić? :roll:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak sprawdź, linkę zostaw narazie w spokoju, najlepiej opuścić podsufitkę przy słupku i dostać się do łącznika odpływu ze słupkiem, robiłem zdjęcia w mojej galerii jak poprawiałem przedni.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Tak sprawdź, linkę zostaw narazie w spokoju, najlepiej opuścić podsufitkę przy słupku i dostać się do łącznika odpływu ze słupkiem, robiłem zdjęcia w mojej galerii jak poprawiałem przedni.

witam jesteś w stanie dac te zdjęcia ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
zdjąłem osłonę słupka (jakby ktoś nie wiedział to listwa z napisem "airbag" jest na kołki a pod nią 3 śruby na torx 20, następnie trzeba delikatnie wypiąć mocowanie z deski) i bingo, sam słupek wilgotny, odkręciłem daszek przeciwsłoneczny, jego mocowanie, osłonę dolną i górną słupka B oraz cykor łapkę z przodu i z tyłu, do tego częściowo zdjąłem wewnętrzna uszczelkę szyberdachu. Dopiero jest możliwość lekkiego opuszczenia podsufitki, później trzy śruby torx 30 i rozpięcie jednej obejmy trzymającej kurtynę. Wtedy jest dojście do sprawcy całego zamieszania, czyli gumowego łącznika:

IMG-20190516-211714.jpg

IMG-20190516-211309.jpg

IMG-20190516-211416.jpg

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Szyberdach jest ok sprawdziłem wszystkie 4 odpływy,polałem wodą i strzykawką bo do tylnych cięższy dostęp wszędzie z każdego rogu wyleciała woda pod autem.Rozebrałem plastiki itp pojechałem na myjnię.Umyłem auto i wszedłem od środka do bagażnika z latarką i woda leci stąd:

https://zapodaj.net/377307c680d94.jpg.html

tutaj gdzie rdza to miałem to już wcześniej i jest to corotaniem zabezpieczone.W lato to ktoś ogarnie mi :roll:

tylko,że po nałożeniu dobrze uszczelki myślałem,że woda leci górą uszczelki czyli,że klapa nie dociska dobrze.. okazuje się,że woda leci pod uszczelką.Jakoś potrafi pod nią przejść.. po zdjęciu uszczelki okazuje się,że ona lekko w tym miejscu wchodzi i schodzi bo jest jak by szersza w środku gdzie dalej patrząc jest węższa chodzi o ten rowek w środku który nachodzi na blachę w aucie.Po zdjęciu jej całej jest jakaś warstwa biała myślałem,że to sylikon/klei bo takie lepkie było i na aukcjach allegro też takie uszczelki z tym są o dokładnie o to białe chodzi:

https://zapodaj.net/ce28505bedc63.jpg.html

ja to szmatką i benzyną ekstrakcyjną (resztki tego zmyłem/zeskrobałem z rantu) nie wiem czy to klei jakiś fabryczny był czy powłoka ochronna czy jak

Co można zrobić prócz kupna nowej uszczelki nowa 500zł.Używka? bo chyba innej opcji nie ma?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Albo używka albo sylykon :roll2:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Trudno powiedzieć, to popularne auto więc wybrałbym raczej używkę w ładnym stanie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Uszczelka kupiona druga z allegro przyszła tez z 2004r i powiem patrząc na obie moja i ta co przyszła w tych samych miejscach są poszerzenia itp.. nie wiem czego to wina..po osadzeniu starej uszczelki wszystko w bagazniku rozebrane do gołych blach woda nie leci ani lampami tylnymi,ani od amortyzatorów itp tylko i wyłączeniu tak jak na zdjęciu pokazałem pod uszczelką.. no ale jakim cudem pod uszczelka skoro ona wchodzi na krawędź blachy samochodu.. to jak woda pod nią przecieknie i przejdzie na drugą stronę.. :roll: góra uszczelki nic nie leci tylko pod nia.Oczyściłem dzisiaj ile mogłem tą rdze na rancie i dałem podkład antykorozyjny ale nie wydaje mi się,zeby o to mi woda przedostawała się.

Czy tą uszczelkę można by przesunąc?tak by stare miejsca już były ciut dalej tylko czy wtedy nie puści gdzieś z boku wody

Opublikowano
Panowie podsunie ktoś jakiś pomysł? na innym forum wyczytałem jak jedna osoba pisała,że nalezy uszczelkę przez szmatkę kombinerkami pozgniatać wtedy ta szczelina co wchodzi na blachę w samochodzie jest mniejsza :roll: pozgniatałem tak w koło i faktycznie tam gdzie było szeroko zrobiło się bardzo wąsko :roll: jutro mam zamiar to montować tylko czy dać można na rant blachy wazelinę techniczną w koło by lekko dało się wsunąc uszczelkę? czy wazelina może zaszkodzić?
Opublikowano

proszę o pomoc :( kupiłem drugą uszczelkę z allegro ale jest to samo :roll: co dziwne woda idzie po prawej i lewej stronie tutaj jak zaznaczyłem na czerwono

https://zapodaj.net/99533ad6d37ee.jpg.html

po drugiej stronie tak samo jest.Mierzyłem miernikiem i nic nie wychodzi tam dłubane..

a teraz jak nie nałoży się uszczelki i poleje wodą od góry tak by leciała tutaj koło rantu to NIC NIE CIEKNIE DO ŚRODKA.. a wystarczy,że nałoży się uszczelkę na to miejsce co zaznaczyłem poleje się wodą i już woda jakoś dostaje się.. co jest grane??