Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich :)

jestem w trakcie zakupu e90 330xi, problemem w samochodzie jest świecąca się kontrolka check engine, która zaświeca się i gaśnie w nieznanych bliżej. Po podłączeniu samochodu pod komputer wyrzuciło błąd: 2C7F, błąd dotyczy sądy lambdy za kata dodatkowo informacja dotycząca czujnika oleju / nieprawidłowego poboru sygnału. Na stacji diagnostycznej powiedziano mi, że może być to lambda (napięcie na niej było bardzo niskie w porównaniu do drugiej - na lewej 0,1/0,2 na prawej 0,9), dodatkowo świece w samochodzie też już mają około 70k kilometrów.

Moje pytanie czy ktoś się spotkał z podobnym błędem i wymiana sondy pomoże? Ewentualnie wie jakie mogą być również tego przyczyny?

Opublikowano
Sonda lambda bank 2 za katem.Jesli nie ma innych bledow typu misfire lub podobny to pada sonda
Bylo N42B20 rozum wrocil jest M54 /cisza i spokoj
Opublikowano
Sonda lambda bank 2 za katem.Jesli nie ma innych bledow typu misfire lub podobny to pada sonda

Dzięki za odpowiedź. Prosiłbym o jeszcze inne osoby o wypowiedź czy spotkały się z tym błędem i miały jakieś gorsze nieprzyjemności.

Dodatkowo zauważyłem (dopiero teraz spojrzałem na kartkę z odczytu błędów :mad2: ) 2E9F - czujnik oleju niepoprawny odbiór sygnału. Coś ktoś? :o

Opublikowano
Tak wyjmij czujnik z miski sprawdz czy cos sie do niego nie przylepilo.Jesli jest ok sprawdz wtyczke przewody.Jesli dalej blad wymiana.
Bylo N42B20 rozum wrocil jest M54 /cisza i spokoj
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdz czy wydech jest szczelny w okolicach tej sondy. Nieszczelnosc na łączeniu kolektor - wydech powoduje zaniżanie odczytów sondy (przekonalem się niestety po wymianie sondy)