Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam do was pytanie, zmieniłem koła z letnich na zimowe. Letnie 19/26535 uniroyal 1 roczne- zakupione nowe w tamtym roku, natomiast zimowe na stalówkach imperial snow dragon 16/205/55 1 roczne _zakupione nowe tamtej zimy. Na letnich samochód jedzie jak po torach, kierownica idealnie prosto nie ściąga, po założeniu zimowych, jedzie prosto ale kierownica jest minimalnie przekrecona w prawo. Ciśnienie w oponach ok, zamianę kół próbowałem, nie mam pojęcia o chodzi? Moze ktoś spotkał się z takim problemem?? Dzięki z góry za każdą informację
Opublikowano
Witam, mam do was pytanie, zmieniłem koła z letnich na zimowe. Letnie 19/26535 uniroyal 1 roczne- zakupione nowe w tamtym roku, natomiast zimowe na stalówkach imperial snow dragon 16/205/55 1 roczne _zakupione nowe tamtej zimy. Na letnich samochód jedzie jak po torach, kierownica idealnie prosto nie ściąga, po założeniu zimowych, jedzie prosto ale kierownica jest minimalnie przekrecona w prawo. Ciśnienie w oponach ok, zamianę kół próbowałem, nie mam pojęcia o chodzi? Moze ktoś spotkał się z takim problemem?? Dzięki z góry za każdą informację

To nie "problem".

Musisz ustawić zbieżność raz jeszcze.

Opublikowano
No tak poprawie geometrie i będzie ok na zimowych , tu nie chodzi o to ze ściąga bo jest ok, tylko że minimalnie na jazdę na wprost kierownica jest przekrzywiona w prawo. Teraz przy ustawionej geometrii na letnich, problem dotyczy zimowych, powinno być tak samo na letnich i zimowych. Gdzie szukać przyczyny? Nie mam żadnych luzow w zawieszeniu, nic nie stuka ani nie puka
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Masz starte opony nierówno po jeździe ze źle ustawioną geometrią. Miałem to samo, zrobiłem na nowych oponach 20k km, później po geometri 3d krzywa kierownica. Po kolejnych kilku tysiącach opony się wyprostowały i jest ok.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jedne gumy masz za szerokie a drugie za wąskie.

To może wpływać na ustawienie geometrii.

Ja bym podjechał na stacje i sprawdził zbieżność przodu.

Jeśli jest w granicach dopuszczalnych to bym zostawił.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
No właśnie geometria ok, ustawiana w tamtym roku, teraz sprawdzana, na zimowych w tamtym roku zrobiłem może z tysiąc km, więc rozumiem że na letnich 19 a na wąskich 16 może być minimalna różnica???
Opublikowano

Nie będzie różnicy ,szerokość opony ,felgi nie ma wpływu na zbieżność.

Powodem może być nierówno zużyta opona.

Zamień koła przód z tyłem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nietypowe koła może nie wpłyną na sama zbieżność ale na całą geometrię mogą

265 z przodu to za duzo i przez to punkt zataczania jest w niewłaściwym miejscu.

Ciekawe jakie ET mają felgi , że to nie obciera?

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano

Felgi oryginał m pakiet dedykowane, pasujące do tego modelu.

Koła zmieniałem tył z przodem nic nie pomogło, pozatym opony zimowe kupiłem nowe rok temu i mają przejechane może 1 tys km.

Jak wcześniej pisałem na letnich idzie prosto jak po szynach, opony sprawdziłem idealnie równo stare, nie scina.