Skocz do zawartości

M52TUB28 Nierówna praca silnika na zimnym

Bugerek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Co się dzieje, przychodzę rano do samochodu, odpalam i po ok 5s. silnik zaczyna nierówno pracować, kiedy wskazówka od temperatury ruszy nie na wskaźniku wibracje uspokajają się.

Jeżeli z mojej strony nie będzie żadnej reakcji (dodanie gazu, jazda samochodem) przy temperaturach ujemnych pojawia się błąd wypadania zapłonu na 1 cylindrze.

Wymieniłem wszystkie świece na nowe, zamieniłem cewki zapłonowe 1 z 2 i nadal to samo.

Jest jeszcze jeden dziwny objaw, jak przestanie się trząść silnik dostaje czkawki, co jakiś czas obroty spadają na chwilkę po czym sam je podciąga do normalnych, czasem potrafi zgasnąć.

Objaw mija gdy wskazówka od temperatury przekroczy trochę ponad pierwszą kreskę od wskaźnika (ponad 1/4 skali)

Sprawdziłem rury łączące filtr powietrza z przepustnicą i są szczelne, filtr powietrza nowy.

Auto niezależnie od temperatury silnika ma moc, nawet jak ruszę razu po odpaleniu jedzie jak dzikie.

83ba45602a45.jpg

• Zasłużeni forumowicze
O błędzie misfire w silnikach na podwójnym vanosie ludzie doktoraty napisali :duh: , od minimalnej nieszczelności po pęknięte głowice . Niestety ale Cie nie pocieszę, to może być każda najmniejsza bzdura w aucie, walczyłem z tym bezskutecznie ponad półtora roku. Ale najlepszy jest finał, ustapiło po montażu lpg, widocznie facet przy demontażu a potem montażu kolektora ssącego uszczelnił coś co ja przegapiłem. Od tamtej pory silnik na zimnym pracuje jak zegarek. Zacznij od likwidacji nawet najmniejszych nieszczelności , które na pierwszy rzut oka nie powinny mieć nawet wpływu na pracę silnika.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

• Zasłużeni forumowicze
Proponuję zrobić test szczelności silnika (nie dolotu, choć to oczywiście też powinno być sprawdzone), może być problem z zaworem, objawia się to właśnie w podobny sposób. Możesz oczywiście jeszcze zamienić wtryskiwacze ale rzadko jest z nimi problem.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.