Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam szukałem na forach informacji na temat mojego problemu ale nie mogłem znaleźć odpowiedniego tematu. Mam problem ze skrzynią automatyczną.

Problem wygląda następująco. Odpalam auto po całej nocy i gdy jadę zanim złapie temperaturę wyższą widać lecz nie czuć falowania obrotów. Jest to falowanie 100-150 obrotów widoczne dość dobrze. Prędkość nie ulega zmianie gdy odbywa się takie falowanie. Jeżeli auto się dogrzeje do temperatury wyższej wszystko jest dobrze. Czasem także skrzynia ma dylemat przy zmianie biegów. Są momenty że ciągnie ona dany bieg do ponad 3 tys obrotów i dopiero zmienia bieg a czasem ma zawahania typu zmieni bieg i za sekundę go zbija. Olej w skrzyni zmieniałem jakieś 2 miesiące temu licząc że to pomoże ale nic z tego. Teraz moje pytanie brzmi. Co według was się sypie... Konwerter ? Mechatronika ?

Czytałem także gdzieś o podobnym problemie i pomagało nauczenie mechatroniki od nowa ale chciałbym się coś więcej na ten temat dowiedzieć.

Czasem też wyskakuje mi błąd lewarka zmiany biegów ale na prawdę bardzo rzadko a jak już wyskoczy wystarczy że zgaszę auto odpalę od nowa i błędu nie ma...

Może ktoś miał taki problem albo zna się trochę na tych skrzyniach i będzie w stanie mi pomóc.

Edytowane przez luxorek
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Możesz skasować adaptację np. INPĄ.

Niestety obawiam się jednak, że konwerter się kończy.

pzdr

yaz

Opublikowano

Też tak wydaję mi się tylko właśnie zastanawia mnie że ogólnie biegi jak się nagrzeje już to zmienia bardzo płynnie.

A moje pytanie jest czy jak skasuje adaptacje w INPIE to czy będę musiał jakoś kodować ? Mam u siebie mechanika tylko od BMW i mówił coś że jeżeli usunę adaptację mechatroniki to prawdopodobnie będzie musiał pojeździć ze mną bo mechatronika może chcieć na każdym biegu jakieś zadane obroty które będzie mu pokazywać w komputerze. Kiedyś usuwałem adaptacje metodą gdzieś wyczytaną na forum bodajże że wciska się pedał gazu na 2 minuty i się ona kasuje tylko pytanie czy to zadziałało.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Po kasowaniu nie trzeba nic kodować.

Skrzynia "uczy" się na nowo stylu jazdy kierowcy w czasie użytkowania.

Osobiście kasowałem adaptację INPĄ w swoim turasie, nie próbowałem metody podanej przez Ciebie.

pzdr

yaz

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wchodzisz w sterownik skrzyni-->activate-->reset adaptacji.

Jest też kilka filmów w necie co i jak.

Ew. METODA Z GAZEM.

pzdr

yaz