Skocz do zawartości

F30 leci woda pomiędzy boczkiem tylnich drzwi

icrew

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam BMW F30 sedan 2012 rok.

Nie mam już siły do tego. Cały czas mam problem z jakaś nieszczelnością w tylnich drzwiach od strony pasażera.

Po deszczu jak otworze drzwi to na dole uszczelka jest mokra i leci woda na dywanik za pasażerem.

Leci ona pomiędzy boczkiem a drzwiami (metalowymi).

Dałem do sprawdzenia i pianka niby jest dobrze przyklejona.

Wskazaniem była wymiana listwy chromowanej z uszczelka bo niby tam gdzieś leciała w dół do środka drzwi ale po wymianie jest identycznie. Co jeszcze sprawdzić? Chyba sam muszę zdjąć ten boczek i zobaczyć co i jak?

Jaki śrubokręt jest potrzeby do zdjęcia boczku tylnich drzwi?

• Zasłużeni forumowicze

Tyle co poczytałem .....potencjalne miejsca wnikania wody do środka to....

- uszczelnienie pianki gumą butylową

- uszkodzoną pianka

- kołki szybkiego montażu, wyposażene są w uszczelkę

- głośnik

Rozbierz to sam i pojedź z kimś na myjkę. Niech ktoś leje wodę pod ciśnieniem a ty obserwuj siedząc w środku czy coś wnika od środka.

Odkręciłem boczek drzwi i na dole pianki jest nieszczelność, tamtędy leci.

Czym najlepiej przykleić tą piankę do karoserii żeby było szczelnie i dobrze trzymało?

Kupię coś w Brico? Czy lepiej taśmę butylową np.

https://allegro.pl/oferta/butyl-sznur-walek-butylowy-6mm-8m-uszczelniacz-6120632446

• Zasłużeni forumowicze

Guma butylowa..

Jak coś ci się popsuje to będziesz mógł to mniej inwazyjnie zdjąć.

Piszą również ,że podstawą przy wymianie gumy to dokładne usunięcie starej z drzwi i pianki.

Oczywiscie,że normalne i tak jest w każdym aucie.Woda ścieka do środka drzwi,na spodzie drzwi są małe otworki którymi woda wylatuje na zewnątrz.Ta pianka właśnie po to jest przyklejona,żeby woda,która ścieka nie leciała pomiędzy drzwi a tapicerkę i tym samym do środka.Ta uszczelka przy drzwiach jest po to żeby nie było szumu podczas jazdy i żeby grubszy syf nie dostawał się do środka drzwi.Tak samo jest z szyberdachem.Uszczelka w koło nigdy nie jest taka szczelna żeby nie przepuszczać wody.Woda leci przez szyberdach,ale w koło są rynienki,które odprowadzają wodę do odpływów po rogach i tymi odpływami woda leci na ziemię.A ludzie czasami głupoty piszą że szyberdach im przecieka :) a oni po prostu albo mają uszkodzone rynienki,albo odpływy przytkane i przez to woda leci do środka na tapicerkę z którejś strony

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Tak,taki sznur będzie OK.jeśli mówimy o tej listwie zaznaczonej żółtą kreską,to tak jest to normalne i w każdym aucie niezależnie od modelu i marki leci tamtędy woda,a wycieka dołem przez te odpływy i nie ma się czym przejmować.Po to jest ta pianka żeby zapobiegała dostawaniu się wody do środka auta99f83473f7f7116d20020da13398408d.jpg

Chodzi o to miejsce na zdjęciu, pod pianką. Czy to normalne że tam tez dostaje się woda i mi cieknie pod tapicerkę i na tylny dywanik? Czy jak pianka nieszczelna to tak jest?

Czy pianka robi tylko za wygłuszenie i tam nie powinno być wody?

280-C9-F56-3-DFB-4-C54-B2-D4-57-A1-BEA6-D049.jpg

Sprawdzałem też nowa uszczelkę z listwa obok szyby ale jest identycznie i tam mi kapie woda.

Czy jak dobrze uszczelnię piankę to powinno być ok?

Słuchaj,jak szyba zamknięta i zależy w którą stronę masz przechylone auto to woda ścieka po szybie,nastepnie po tej piance i wylatuje tam gdzie masz piankę odklejoną.Następnie leci między drzwiami,a boczkiem tapicerki na plastikową listwę i uszczelkę drzwi i tak się nasącza wodą tapicerka,działaj i melduj,klej to co masz odklejone bo chuj....owa pogoda idzie.Gwarantuje ci że jak dobrze to przykleisz to będziesz miał spokój.Ja to przerabiałem u siebie najpierw w X3 E83 i teraz w X3 F25 a wcześniej jeszcze w passacie B5.W W maluchu było to dobrze rozwiązane.Bo od góry szła gruba folia do dołu,tylko że nie była tak jak tutaj po zewnętrznej stronie drzwi,tylko po wewnętrznej do samego dołu drzwi i nigdy nic nie ciekło do środka na dywany

Uszczelniłem wszystko i powinno być już ok.

Gdzieś zgubiłem te 2 śruby TORX do przykręcenia tapicerki do drzwi (śruby za zdejmowaną zaślepką rączki).

Jakie to są dokładnie śruby? Czy tylko w BMW je kupie czy gdzieś w Brico też dostanę?

• Zasłużeni forumowicze

Pozycja 12 , 13.

http://pl.bmwfans.info/parts-catalog/F30/Europe/320d-N47N/L-N/feb2012/browse/vehicle_trim/surface_mounted_parts_door_panel_front/

Wpisz sobie numery części w Google to wyskoczą ci zdjęcia ze śrubami. Zobaczysz jak one wyglądają i coś może dobierzesz

Pierwsza ma wymiary , średnica gwintu 5,2mm , długość 20mm.

Druga to nie wiem jaką ma średnicę gwintu , długość 10mm.