Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Kilka dni temu w moim bmw e46 320d przestał całkowicie działać mi nawiew. Od razu pomyślałem, że spalił się silnik dmuchawy. Wykluczyłem rezystor (jeża) ponieważ nawiew nie zacinał się, tylko przestał działać praktycznie z dnia na dzień poza tym rezystor był wymieniany około rok temu. Dzisiaj wyciągnąłem silnik dmuchawy, podłączyłem go na krótko do prądu i okazało się, że działa (mimo tego, że cały był brudny w czymś czarnym i z środka leciał czarny proszek, pomyślałem, że jest spalony). Co może być przyczyną braku nawiewu? Da się jakoś sprawdzić rezystor(jeża), tak żeby na darmo nie kupować nowego?
Opublikowano
Pomierz miernikiem napięcie wychodzące z jeża do silnika dmuchawy. Przy zmianie prędkości dmuchawy(na panelu) powinny zmieniać się wolty na mierniku. Przy max. ustawieniu nawiewu musi być 12 volt.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A ja postawionym na kończące się szczotki. U mnie było to samo. Na wieś przestał działać A jak zdemontowalem silnik i podpiolem na krótko silnik zadziałał. Szczotki były na końcówce żywota przez co zrobiły się luźne i nie dociskamy do komutatora. Ten czarny proszek o którym pisałeś to właśnie że szczotek

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wykluczyłem rezystor (jeża) ponieważ nawiew nie zacinał się, tylko przestał działać praktycznie z dnia na dzień poza tym rezystor był wymieniany około rok temu.

Bardzo słaby argument, jaka firma?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Mógłbyś jeszcze powiedzieć dokładnie jak to zrobić? w temacie elektryki jestem zielony.

Wyjąłeś silnik, to znaczy musiałeś odpiąć kable między silnikiem i jeżem. Musisz pomierzyć napięcie na wyjściu z jeża do silnika dmuchawy.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie pamiętam firmy rezystor ale był to jakiś tani zamiennik. Możliwe, że tak szybko padł kolejny rezystor?

Widzę, że do znudzenia można pisać, że nie montuje się badziewia do auta. Możliwe.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
Moja dmuchawa zaczęła się zawieszać , raz działała raz nie, czasami pomagało klepnięcie w tunel. Po objawach stwierdziłem że to musi być jeż, kupiłem na allegro zamiennik i zabrałem się za wymianę. Podczas odłączania starego zadziałał, podłączyłem nowy zadziałał, dmuchawa działała, gdy zacząłem go montować,przestał działać, kilka ruchów i znów działa i przestaje. Myślałem że to wtyczka bo jeden z kabelków (niebieski) po poruszeniu uruchamiał dmuchawę. Z ciekawości podłączyłem starego jeża i okazało się że objawy są takie same tzn. Po podłączeniu do gniazda z wyraźnym klik stary jeż uruchamia dmuchawę, jednak po poruszaniu przestaje działać. Okazało się że piny jeża nie stykają z gniazdami wtyczki, tak jak by były za cienkie, powyginałem je delikatnie i problem zniknął, zrobiłem to ze starym jeżem i okazało się że był dobry tylko nie kontaktował tak jak nowy. Polecam przed wymianą jeża sprawdzić ten sposób.