Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Znalazłem taką aukcję z wygłuszeniem maski do F30 pytanie zasadnicze - czy ma ktoś takie "coś" u siebie zamontowane i podzieli się informacją czy warto się w to bawić czy szkoda kasy i zachodu i lepiej odpuścić temat bo nic spektakularnego nie osiągnę ?
Opublikowano

Hej

Ja to miałem i niestety zjadło mi coś, tj zrobiło dziurę pazurami. Zamieniłem to na maty alu-butyl plus pianka trudnopalna(15mm) docięta na wymiar starego wygłuszenia. Ja słyszę poprawę po takiej zmianie bardzo dużą w środku(b47d20). Po tym w swoim Berlingo gdzie nie miałem nawet tej pinki okleiłem pozostałościami alubutylowymi(2mm) i tamto jest kolosalna różnica na plus

Polecam!

Opublikowano

Wygłuszenie maski wpływa na mniejsze zużycie paliwa zima.

Silnik nie traci tak szybko ciepła.

MADE IN PRL
Opublikowano

Jeśli zastosowałeś matę butylowa a nie matę oryginalna która składa się z 3 warstw to napewno nic nie zyskałeś.

Najnowsze auta maja tez od dołu dodatkowe wygłuszenie cieplne na dolnej osłonie silnika.

MADE IN PRL
Opublikowano

Bardziej pewnie chodzi o to, aby rozgrzany DPF nie zrobił krzywdy wysuszonej ściółce leśnej ...no i oczywiście o hałas.

Mam oryginalną osłonę, ze wszystkimi spinkami od 335i. Została mi po wyminie maski i szczerze mówiąc nie przypuszczałem, że jest na to popyt :)

Opublikowano
No i na pewno nie ma związku z utrzymywaniem ciepła w komorze silnika. Z pochłanianiem wycieków czy hałasu już tak.
Opublikowano
Tez mi sie tak wydaje, patrząc na to jak wiele wpływa na utrzymanie temperatury w komorze to ma to wpływ marginalny. Co innego jeżeli chodzi o tłumienie.
Opublikowano

Do hałasu stosuje się specjalne oslony silnika 3D które wyglądają jak makieta domków jednorodzinnych.

Jakie wycieki są w autach po 2017 roku zasilanych benzyna?

Teoria z wyciekami w nowych autach jest bardzo nowatorska wiec sprawdzę to w dziale technicznym producenta.

Przypomnę tylko iż mata na osłonę ma związek z norma spalin euro6 tem c i pojawiła się zanim weszła euro6 rde.

W autach gdzie występuje ta mata miska olejowa jest owinięta dodatkowa osłona filcowana.

MADE IN PRL
Opublikowano
Zamiast do działu technicznego zajrzyj po prostu do słownika wyrazów obcych i sprawdź co to jest ABSORBER
Opublikowano
W dziale F10 był wątek w którym jeden z użytkowników do 30d załozył dodatkowo maty butylowe pod oryginalne wygłuszenie maski i praktycznie teraz nie słyszy silnika na postoju - wcześniej oczywiście słyszał.
Opublikowano
OK, widzę że warto spróbować, koszt niewysoki, montaż prosty więc założę i podzielę się opinią :cool2: zobaczymy jak będzie.