Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Posiadam BMW E91 320D 2007r.Auto wyposażone jest w ksenony skrętne. Problem polega na tym, że kiedy włącznik świateł ustawię na pozycję Auto, to po kilku skrętach w lewo, soczewka ucieka całkowicie w lewo, a na wyświetlaczu Idrive pojawia się błąd doświetlania zakrętów. Zdarza się również, że soczewka ucieka podczas testu po zapłonie, ale wtedy błąd nie wyskakuje. Byłem z problemem u mechanika,ten jednak stwierdził, że do wymiany jest lampa. Jestem przekonany, że da się ten problem usunąć tańszym sposobem. Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję, i pozdrawiam.
Opublikowano
Była robiona diagnostyka. Gdy soczewka jest skręcona w lewo, to na komputerze jest brak połączenia z lampą,a kiedy jest normalnie, to podczas testu w Inpie, po kilku próbach również zostaje na lewej stronie. Jakieś sugestie?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W tych reflektorach często ulegają uszkodzeniu moduły skrętu, są na dole lampy i zbiera się na nich wilgoć, powodując utlenienie ścieżek na płytce. Najczęściej jednak w takim przypadku sterownik świateł wyrzuca błąd tego modułu i światła nie skręcają się w ogóle.
3A0jS9b.png
Opublikowano
No właśnie moduł już wymieniałem,bo był zalany i nic nie działało. Jednakże wymieniłem na używany, podobno sprawny. Po zakodowaniu go pustym plikiem MAN, pojawił się aktualny problem. Sądzisz kolego, że to w nim może tkwić przyczyna?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie będę się więcej wypowiadał w tym temacie ponieważ Tobie się nie chce pisać co już robiłeś i nie szanujesz mojego czasu. Jedź do mechanika.
3A0jS9b.png
Opublikowano
Jeśli Cię uraziłem, to przepraszam. Nie miałem takiego zamiaru. Bardzo proszę o Twoją wypowiedź, bo odniosłem wrażenie że jesteś kompetentną osobą.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wygląda to raczej na usterkę mechaniczną. Przedliftowe lampy łatwiej się rozkleja, jest parę serwisów w kraju które naprawiają takie lampy. Spytaj na przykład usera: https://www.bmw-klub.pl/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=104853

Żeby jeszcze wyeliminować kwestię czy to moduł czy nie trzeba by je zamienić miejscami.

3A0jS9b.png