Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich!

Jestem nowy na tym forum więc proszę o wyrozumiałość. Od kilku dni jestem posiadaczem F30. Próbuję znaleźć rozwiązanie z przednimi czujnikami parkowania, a mianowicie czy da się to zakodować ( np. przez BimmerCode ) aby przednie PDC aktywowało się automatycznie np. kiedy zbliżam się do przeszkody. Przesiadając się z Volvo S60 ciężko się przestawić na ciągłe włączanie przycisku za każdym razem kiedy np. parkuję przodem. Dziękuję za czas i ewentualne podpowiedzi. Pozdrawiam Arek

Opublikowano
Tylko serie X miały automatyczne. Pomogłaby zmiana modułu na ten z X ale to już trzeba by bardziej ugryźć temat i w to wejść i sprawdzić wiązki. Ogólnie się nie da.
Opublikowano

Pytałem u Bimmer Team

(Hi,

this is not possible unfortunately.

Kind regards / Schöne Grüße

Stephan G)

i niestety się nie da.

Dziękuję mimo wszystko

Pozdrawiam

Opublikowano

U mnie ta opcja działa, ale mam Park Assista.

Przy zwykłym PDC na pewno tego nie ma? Jaki jest sens tego aby były wyłączone?

Opublikowano
Dokładnie. Jest to przy wyposażeniu Park assist, ponoć jest tam radar taki jak do antykolizyjnego systemu i to on włącza PDC. Bez tej opcji tylko ... przycisk. ponoc
Opublikowano

Mam Park Assist 2 i uruchamia się z automatu.

Nowszy system jest wzbogacony dodatkowo o 2 czujniki boczne PDC w tylnym zderzaku (wersja LCI) - oprócz parkowania równoległego umożliwia parkowanie prostopadłe tyłem.

W aucie poliftowym moduł jest nowszy i zapewne tutaj coś poprawili. System działa rewelacyjnie.

Jak dobrze pamiętam mam taką opcję w menu, żeby się sam załączał.

Aż dziwne, że to nie działa w wersji pierwszej.

Auto nie miało PA2, system został dołożony.

Opublikowano
Wprawdzie F48 (2019 przed liftem), a nie F30, ale mam problem z PDC. Raz przód aktywuje się sam przed przeszkodą, a innym razem trzeba go aktywować przyciskiem. ASO twierdzi, że jest wszystko OK (jak zawsze). A mnie to trochę denerwuje.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie wiem jak w F30, ale wydaje mi się że w F10/F01 można to zrobić.

Ustawia się jakąś prędkość.

Coś mi tak śmignęło przed oczami.

• 3 lata później...