Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Wymieniłem pompke wody bo nie było obiegu na wolnych obrotach, ale na drugiej dalej to samo wgl nie załącza się. Napięcie na wtyczce jest 023v. Na krótko +12 jak dałem starą to cisza
Opublikowano (edytowane)

Włącz zapłon i ogrzewanie ustaw tu i tu na 32st potem sprawdź napięcie, bez zapłonu nie bedzie tam prądu, druga rzecz napewno szczotki w pompce się skończyły wczoraj to u siebie naprawiałem

trzeba założyć nowe bo inne pompki używane niby dobre będą miały albo koniec szczotek albo na wykończeniu.

Podam Tobie link do tematu z wymianą szczotek w pompce.

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=178907&start=165

Edytowane przez eclipse10
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wygląda na to, że masz bezszczotkową. U mnie podobna siedzi w e61 do webasto - wczoraj wymieniałem.

Podłącz na krótko pod 12V zobacz czy ruszy. Spróbuj ze zdjętą obudową, bo na założonej może nie być widać ani słychać. Zobacz też bezpieczniki czy nic nie przepalone.

Opublikowano

Miałem zakładać temat ale się podepnie bo problem ten sam. Pompka sprawna ale i tak wsadziłem inną sprawna. Na zapłonie około 4v na zapalonym aucie 5v. Oczywiście temperatura ustawiona na maks i włączony wentylator.

Mase sprawdziłem i jest ok. Wg WDS pompka jest zasilana z modułu A11 po drodze nie ma nic innego. Czy to znaczy że moduł do wymiany? Podpięte na krótko obie działają.

Może ktoś podesłać zdjęcie lub link do modułu A11 bo go nie kojarzę jak wygląda

Pytanie do autora tematu czy masz pompkę zamontowana przy chłodnicy czy za błotnikiem? Były dwa rodzaje ja mam za chlodnica

Opublikowano

Mam przy chłodnicy w rogu.

U mnie na krótko nie dzialala więc kupiłem druga, ale też cisza

Musze sprawdzić czy ta działa na krótko chociaż.

Opublikowano

Pompka działa na 12v więc sprawdź

Piny są podpisane +/-

Swoją pompkę rozbierz, moglocos wpaść i ja zblokować. U mnie że starości rozleciał się korek chłodnicy. Kawałki odpadły i poszły w obieg. Jeden znalazłem w pompce :)

Czy moduł A11 z WDS to nie jest przypadkiem panel klimy?

Opublikowano
Miałem zakładać temat ale się podepnie bo problem ten sam. Pompka sprawna ale i tak wsadziłem inną sprawna. Na zapłonie około 4v na zapalonym aucie 5v. Oczywiście temperatura ustawiona na maks i włączony wentylator.

Mase sprawdziłem i jest ok. Wg WDS pompka jest zasilana z modułu A11 po drodze nie ma nic innego. Czy to znaczy że moduł do wymiany? Podpięte na krótko obie działają.

Może ktoś podesłać zdjęcie lub link do modułu A11 bo go nie kojarzę jak wygląda

Pytanie do autora tematu czy masz pompkę zamontowana przy chłodnicy czy za błotnikiem? Były dwa rodzaje ja mam za chlodnica

Ogólnie pompa uruchamia się bynajmniej u mnie po włączeniu zapłonu i ustawieniu temperatury na klimatroniku nie wiem dokładnie jakiej ale napewno chodzi o wyższą niż na zewnątrz, więc wychodzi na to że panel bądź moduł od klimatyzacji jest odpowiedzialny za to żeby ją uruchomić.

Opublikowano

Wymieniłem na drugą pompke ale też to samo na zapłonie włączy się na chwilę i cisza.

Też chciałbym wiedzieć co za to jest odpowiedzialne

Opublikowano

Sprawdziłem, pompką bezpośrednio steruje panel klimy (A11)

U ciebie się włącza na chwilę na zapłonie? Może tak ma być. U mnie się nie włącza wcale.

Sprawdź jeszcze na zapalonym, opis działania jest w WDS. Chyba warunki do uruchomienia pompki to temperatura silnika powyżej 0, włączone grzanie w kabinie.

Pompka jest inaczej podpiętą - nie bezpośrednio do panelu - jeśli w aucie występuje webasto

Jak znajdę przyczynę u siebie dam znać.

Opublikowano
Zauważyłem dziwne zjawisko. Gdy próbuję uruchomić ja na krótko to nie zawsze działa. Tak jak by za duży prąd był
Opublikowano

silniki elektryczne tak się zachowują jak kończą się szczotki

u siebie podpiałem na krótko pompkę, sam ją załączam, działa za każdym razem

sprawdziłem i w module klimy pojawił sie błąd pompki, nie pamietam czy był dawniej. Skasowałem podpiąłem pompkę, włączyła sie, pochodziła kilka sekund i koniec, poruszałem wtyczką za chwile znowu ruszyła i sie wyłączyła. Błąd pompki po skasowaniu zaraz wraca.

Pytanie do kogoś ze sprawnym autem, czy moduł jak włączy tą pompkę to chodzi cały czas, czy może włącza się na chwile i wyłącza?

Co do wtyczki to nie jestem pewien czy jest uszkodzona czy nie, zobaczę dopiero z kanału.

Jeszcze jeden problem który teraz wyszedł, to strona kierowcy zaczyna się grzać dużo później niż pasażera. Wcześniej myślałem że w ogóle mam problem z ogrzewaniem przez pompkę. Po odpaleniu przejechaniu krótkiego odcinka u pasażera zaczyna grzać, u kierowcy trzeba przejechać jeszcze dobry kawałek. Jak już zacznie grzać to jest ok.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ostatecznie u mnie problem z dodatkową pompką cieczy wynikał ze złego kodowania panelu klimy.

Panel był kiedyś wymieniany i pochodził z auta z webasto. Pompka nie jest wtedy załączana.

Po poprawce pompka się włącza, nie pracuje ciągle, np po włączeniu grzania na zapłonie dłuższa chwilę pracuje i się wyłącza. Myślę że tak ma być.

Błąd o którym pisałem, pojawił się po zmianie kodowania, przy odpinaniu pompki.

Co do długiego nagrzewania strony kierowcy to pomogła wymiana elektrozaworów. Na moich starych po rozebraniu nie było widać żadnych śladów zużycia ale widać nie były sprawne.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pompka na zapłonie ma pracować z przerwami, cyklicznie, więc już masz to w normie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.