Skocz do zawartości

Zimówki do G20

TomekGnomek

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam zimówek do G20 w wersji M Sport bez xDrive: 225/45 R18 i 255/40 R18

Nie lubię RF i auto z fabryki na letnich zamawiałem bez RF, niestety w przypadku zimówek dealer poinformował mnie, że aktualnie nie ma zimowych opon homologowanych bez RF.

Na pytanie o konsekwencje założenia opon niehomologowanych bez RF dostałem informację, że "Jeśli opony są niehomologowane, mogą być problemy z gwarancją, a także w sytuacji kolizji z ubezpieczycielem."

Brzmi to groźnie, faktycznie jest aż taki problem z założeniem opon innym niż homologowane do BMW?

• Zasłużeni forumowicze
Ale jak nie ma? Na twój rozmiar? Ja mam na zimę 16 i założyłem właśnie ULTRA GRIP 8 PERFORMANCE 205/60 R16 92 H nie RF ale homologowane.

16??wow podziwiam.

Mam 4x 17x 225x55 i jest średnio.

Nie jeździ się jak na balonie??

male-bmw-2.png

225/45 R18

Szukałem zimówek w tym rozmiarze i u dwóch różnych dilerów dostałem potwierdzenie, że w ofercie homologowane wyłącznie w wersjach RF.

A co do potencjalnych problemów to straszyli jedynie, że w przypadku założenia opon bez gwiazdki i awarii xDrive może być problem z uznaniem gwarancji.

O ubezpieczycielach to chyba naciągane, przecież każda opona musi spełniać europejskie normy i mieć ogólną homologację, w świetle prawa powinna być więc uznawana, byle rozmiar się zgadzał.

Ale gwarancja producenta na pojazd to już co innego. Tylko jak nie masz xDrive to jeden problem mniej.

Ale jak nie ma? Na twój rozmiar? Ja mam na zimę 16 i założyłem właśnie ULTRA GRIP 8 PERFORMANCE 205/60 R16 92 H nie RF ale homologowane.

16??wow podziwiam.

Mam 4x 17x 225x55 i jest średnio.

Nie jeździ się jak na balonie??

Jest balon ale szczerze komfort większy, a teraz nawet sporo ciszej na nowych gumach. Myślałem o zmianie ale na razie nie mam czasu się w to bawić. Tak w ogóle to dostałem je przy zakupie w gratisie, potem się okazało,że do auta kupionego w 2017 gratisem były koła z oponami z 2013 więc 2 sezony i kosz (pozdrowienia dla BMW Dobrzański Kraków :cry:). Auto wyjechało z fabryki na letnich 19, więc po ziemie jest frajda ze zmiany,

• Zasłużeni forumowicze

Jest balon ale szczerze komfort większy, a teraz nawet sporo ciszej na nowych gumach. Myślałem o zmianie ale na razie nie mam czasu się w to bawić. Tak w ogóle to dostałem je przy zakupie w gratisie, potem się okazało,że do auta kupionego w 2017 gratisem były koła z oponami z 2013 więc 2 sezony i kosz (pozdrowienia dla BMW Dobrzański Kraków :cry:). Auto wyjechało z fabryki na letnich 19, więc po ziemie jest frajda ze zmiany,

No właśnie dlatego "zazartowalem" bo wiem że na lato ładne felgi są i przeskok 3 cali to komfort bankowo bardzo in plus :cool2:

male-bmw-2.png

Moim skromnym zdaniem parametry opon i felg określa świadectwo homologacji. Nie ma tam wymogu stosowania opon z gwiazdką, tak samo zresztą jak w instrukcji. Dealer może próbować w razie czego "się wypiąć", ale wg znajomego rzeczoznawcy mającego uprawnienia biegłego sądowego szansę na wygranie w sądzie ma zerowe. Nie mówiąc już o negatywnej reklamie.

Oczywiście każdy powinien sam ocenić ryzyko i podjąć decyzję. Ja zakładam w tym tygodniu Goodyeary UG Performance G1 mieszane, bez RF i gwiazdki :wink:

Homologowana opona jest zalecana [ale nie bezwzględnie wymagana] i nie może być wytrychem/powodem nieuznania gwarancji jeżeli używamy opon o rozmiarze określonym w instrukcji
Sprzedam Alufelgi BMW M791 Double Spoke '19 5x112 https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=31&t=383676

Homologowana opona jest zalecana [ale nie bezwzględnie wymagana] i nie może być wytrychem/powodem nieuznania gwarancji jeżeli używamy opon o rozmiarze określonym w instrukcji

Tylko jak siądzie xDrive i pojedziesz na serwis na gumach niezalecanych przez producenta to staniesz przed wyborem - do sądu z nieuznaną gwarancją czy odpuścić...

Jak to jest z tymi oponami...

szukam zimówek na mój model w m sporcie czyli na

przód 7,5J x 18 225/45/R18,

tył 8,5J x 18 255/40 R18

czy w takim razie mogę zamówić 4 opony w tym samym rozmiarze? będzie to pasować na felge z tyłu ?

225/45/18

proszę o pomoc :)

Nie będzie pasować. Tył masz szerszy. Poczytaj o oznaczeniach opon.

Jak to jest z tymi oponami...

szukam zimówek na mój model w m sporcie czyli na

przód 7,5J x 18 225/45/R18,

tył 8,5J x 18 255/40 R18

czy w takim razie mogę zamówić 4 opony w tym samym rozmiarze? będzie to pasować na felge z tyłu ?

225/45/18

proszę o pomoc :)

Chcesz opony RFT? Szukasz samych opon bo np masz juz felgi czy calych kol?

Jak wiesz BMW ma dwie opcje na 18” - mieszane, albo takie samo na przod jak i tyl.

przecież taki sam temat już był.. kilka postów niżej.. https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=215&t=362273&start=30

przeszukałem rynek i z wersji mieszanej najlepsza opcja do xdrive to: 225/45R18 95V XL + 255/40R18 99V XL Pirelli Winter Sottozero 3 z gwiazdką i runflatem... niestety nie ma opon zimowych z homologacją bmw i jednocześnie bez runflata.

jakbym nie miał xdrive to bym się nie przejmował gwiazdką..