Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

mam następujący problem, niedawno wymieniłem magistrale wodną w swojej e91, pękł gwint przy odpowietrzniku, zrobiłem to na części używanej ze starymi origami, wiem mój błąd. zaczęły pojawiać się ubytki płynu chłodniczego z miejsc łączenia, pojechałem do warsztatu aby mi to już sami wymienili, na co jeden z pracowników powiedział że mam uszkodzoną uszczelkę pod głowicą ponieważ w wężach jest duże ciśnienie, nie sprawdzając nic poza tym, nie wiem czy dobrze odpowietrzyłem układ robiłem to wg instrukcji 3x razy. nie sprawdził nic poza tym że postawił diagnozę, 2 tygodnie temu wchodząc w ukryte menu zauważyłem że temperatura silnika po przejechaniu około 30 km nie była większa niż 68 st. ubytki płynu chłodniczego są minimalne, fakt czuć że wąż jest twardy, sprawdziłem olej, czysty, z wydechu nic nie leci poza spalinami, auto grzeje w środku normalnie. Czy można postawić na termostaty czy raczej wziąć pod uwagę to co mechanik powiedział? miał ktoś taki przypadek??

Opublikowano
ponadto przejechałem ostatnio około 100 km bez żadnego ubytku. czuć było twardy wąż od wody ale ubytku brak. płyn normalnie się cofa do zbiorniczka. od 2 miesięcy auto pochłonęło może z 3 litry płynu łącznie
Opublikowano

Jakby była uszczelka i robiło się ciśnienie to by wysadzało płyn przez zbiorniczek.

Termostaty do wymiany u mnie to samo podczas jazdy max 68* na postoju dochodziło max do 73* wymieniłem oba termostaty i temperatura 88-91* cały czas.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
no właśnie nie dało się przegadać mechanikowi żeby chociaż sprawdził czy jest cokolwiek innego tylko on jest mechanikiem i chu... ja nie mam prawa głosu. nie sprawdził temperatury, nie wziął pod uwagę wymiany magistrali, tylko z góry uszczelka. nie mowię że nie może być to ale łatwo wydaje się czyjeś pieniądze i nie bierze się pod uwagę nic innego