Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Właśnie wróciłem od mechanika który wymieniał mi olej w skrzyni biegów i miał naprawić problem braku trybu sportowego w moim aucie.

Po analizie komputerowej stwierdził, że mechanicznie wszystko jest OKI ale program nie włącza trybu sport ponieważ w sofcie zauważył, że powinny być manetki zmiany biegów przy kierownicy a fizycznie ich nie ma i twierdzi, że po zamontowaniu manetek wszystko powinno działać bez problemu.

Trochę historii o aucie i problemie z jakim się zmagam.

Otóż kupiłem auto około 2 miesięcy temu i od początku tryb sport nie działał jak powinien tzn. po zmianie w tryb sport na ledach koło lewarka biegów widać zmianę ale na wyświetlaczu gdzie jest przebieg nic się nie dzieje dalej pokazuje Dx. Zmiana biegu przez + i - działa to znaczy wchodzi w tryb Mx ale po kilku sekundach znowu wchodzi w tryb Dx. Wiem, że samochód oryginalnie nie był wyposażony w manetki ale wiem również że jest po chipie silnika i z tego co się doczytałem to musiał być robiony również upgrade softu skrzyni do softu alpina ponieważ wyświetla mi D1 do D6 i M1 do M6.

Myślałem, że manetki przy kierownicy to jest ten sam sygnał co lewarkiem + i - co oznaczałoby, że mechanik nie ma racji bo nie ma to sensu ale może jednak to nie jest tzw. "równoległy sygnał" tylko dedykowany i po zamontowaniu manetek i podpięciu kabli h zadziała mi tryb sport jak powinien.

Czy ktoś może się wypowiedzieć w tej sprawie?

Z góry dziękuję.

Opublikowano

Na 100% miałeś coś dłubane w sofcie. Nie masz kontaktu do sprzedającego? Może najszybciej on coś doradzi.

A co do softu alpiny do skrzyni biegów to zdania są podzielone, może warto wrócić do oryginalnego softu i może problem zniknie? Może soft jest z wersji wyposażenia z łopatkami, ty ich nie masz i są jakieś problemy. Ale dziwne, że poprzedni właściciel zrobił chipa, i upgrade softu i nie przeszkadzało mu, że nie ma trybu sport?

Opublikowano

Dzięki za odpowiedz. Dla mnie też dziwne bo mnie to irytuje ....

Kontakt mam słaby i trochę wcześniej nakłamał więc nie widzę większego sensu się z nim kontaktować.

Pytanie brzmi czy sygnał łopatek jest inny niż + i - bo jeżeli jest to sygnał równoległy to montaż łopatek nic nie pomoże?

Czy ktoś wie jak to jest z tymi łopatkami od strony elektronicznej versus sygnał z lewarka biegów?

Opublikowano
Tak jak pisałem wcześniej okablowanie jest całe ( osobiście to rozbierałem i wszystko jest ok) dodatkowo zostało potwierdzone przez komputer że jest OKI to znaczy sterownik skrzyni widzi sygnał sport z lewarka ale go nie włącza bo mechanik twierdzi że sterownik ma wgrane że powinny być łopatki a ich nie ma. Chyba jednak nie jest ten sam sygnał ponieważ przy dodawaniu łopatek trzeba tą opcję włączyć w sterowniku tak wyczytałem, a gdyby był to ten sam sygnał to nie trzeba byłoby nic włączać w sterowniku. Ktoś może to potwierdzić?
Opublikowano

Witam,

Jestem z Działdowa.

Ale pytanie czy jak są zainstalowane łopatki bo ktoś zły soft wgrał to czy ich brak może dawać takie objawy że nie włącza się tryb sport ?

Opublikowano
Przeprogramować sterownik skrzyni, silnika i zegary do ustawień fabrycznych i na nowo je postawić i zapewne problem się rozwiąże. Ktoś mógł po januszowemu grzebać
Opublikowano
Softu silnika nie chciałbym ruszać bo jest po chipie. Czy przeprogramowanie skrzyni do oryginału mogę zrobić sam ? Mam kabel K+D-KAN i dużo wiedzy informatycznej więc gdyby mi ktoś podpowiedział jakim softem itd. to może samemu bym to ogarnął? Wiem że soft jest ten sam do skrzyni z łopatkami i bez ale wiem też że trzeba zakodować łopatki jak są. Czy po takim wgraniu softu oryginalnego będę musiał cos kodować/dekodować czy na podstawie VIN rozpoznaje model i wie co wgrać?
Opublikowano

Witam Zainteresowanych,

Auto odzyskało tryb Sport!!! Chciałbym podziękować za współpracę koledze kiler07 :cool2:

Tak jak podejrzewał mechanik to był problem software w skrzyni.

Wgrałem za pomocą WinKFP sot alpiny o numerze 7603537 a nasepnie kolega kiler07zdalnie pomógł mi załadować NCS-Expert EGS pod auto i tryb sport zaczął działać :lol:

Pozdrawiam